Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

AlicjaMa 19:50, 01 maj 2022

Witaj Ewo, już od dłuższego czasu śledzę Twój wątek i podziwiam, i szukam inspiracji.
Mam podobnie jak Ty posadzone 3 ambrowce, pomiędzy będę sadzić po 1 szt hortensji wim’s red i zastanawiam się co jeszcze może się zmieścić w szpalerze między hortensjami a trawnikiem i będzie fajnie pasowało. Coś polecasz, co u Ciebie się sprawdza? I jaka masz odległość od szpaleru hortensji do trawnika?
mirkaka 07:52, 03 maj 2022

Pięknie, pięknie,

co tu za drzewko eM prowadzi na niwaka?

Ale podziwiam że zdecydował się prowadzić magnolię na niwaka, powiem nawet że służy jej niwakowanie

Moje ogrodówki już trochę bardziej zaawansowane w listki, oby teraz nie było przymrozków.
A tam pod płotem zauważyłam we wiadrach plastikowych też jakieś ogrodówki, zimują w garażu ?
Mam dwie białe, kiepsko zimują, miałam je w donicy i wtedy pięknie kwitły, potem wysadziłam do gruntu w zaciszne miejsce, ale słabo przezimowały, myślę że albo wylecą albo wrócą do donic.
Ewa777 20:04, 03 maj 2022

AlicjaMa napisał(a)
Witaj Ewo, już od dłuższego czasu śledzę Twój wątek i podziwiam, i szukam inspiracji.
Mam podobnie jak Ty posadzone 3 ambrowce, pomiędzy będę sadzić po 1 szt hortensji wim’s red i zastanawiam się co jeszcze może się zmieścić w szpalerze między hortensjami a trawnikiem i będzie fajnie pasowało. Coś polecasz, co u Ciebie się sprawdza? I jaka masz odległość od szpaleru hortensji do trawnika?

Witaj Alicjo
U mnie na tej rabacie między hortensjami a ścieżką nie ma za dużo miejsca, bo mam jeszcze obwódkę z berberysu. Tam jest tak ciasno, że żadne roślinki sobie nie radzą. Miałam tu trawy i jeżówki, ale niestety utrzymuja się jednorocznie. Wiosną kwitną tu tulipany i czosnki.
Ewa777 20:15, 03 maj 2022

mirkaka napisał(a)
Pięknie, pięknie,

co tu za drzewko eM prowadzi na niwaka?

Ale podziwiam że zdecydował się prowadzić magnolię na niwaka, powiem nawet że służy jej niwakowanie

Moje ogrodówki już trochę bardziej zaawansowane w listki, oby teraz nie było przymrozków.
A tam pod płotem zauważyłam we wiadrach plastikowych też jakieś ogrodówki, zimują w garażu ?
Mam dwie białe, kiepsko zimują, miałam je w donicy i wtedy pięknie kwitły, potem wysadziłam do gruntu w zaciszne miejsce, ale słabo przezimowały, myślę że albo wylecą albo wrócą do donic.

Tym razem to nie niwaki, tylko palmety. Na jednym stelażu rozpięta jest wiśnia Kanzan, a na drugim rajska jabłoń Royalty. To nasz pomysł na drzewa w małym ogrodzie
W plastikowych wiadrach są hortensje, na których mi nie zależy. Nie chowałam, nie okrywałam i nie dołowałam na zimę. Jak sobie poradzą to zakwitną. U mnie zawsze chłodniej niż u Ciebie, więc mniej listków mają ogrdówki.
Ewa777 20:52, 03 maj 2022

Spędziłam ten cudowny długi weekend majowy we Wrocławiu. To był wspaniały wypad. Pogoda dopisała, codziennie słonecznie, ponad 20'C. Wreszcie mogłam chodzić bez kutrki, a często w krótkim rękawku. Zieleń we Wrocławiu jest tak bujna, że na jej widok oniemiałam. I mnóstwo różnorodnych kwitnących drzew.
Zwiedziliśmy miasto za dnia i późnym wieczorem (z przewodnikiem, którey opowiadał mroczne historie), Panoramę Racławicką, Muzeum Narodowe, Muzeum Iluzji, ZOO i Afrykarium, Ogród botaniczny, Ogród japoński, Hydropolis, Kolejkowo i na koniec Aboretum w Wojsławicach.
Cudowny wyjazd, aż szkoda było wracać.

Kilka zdjęć z Ogrodu botanicznego

GorAna 20:58, 03 maj 2022

Ewciu, jak miło Cię widzieć
Magnolia równie piękna
Ewa777 21:01, 03 maj 2022

Kilka zdjęć z Ogrodu japońskiego

Ewa777 21:06, 03 maj 2022

Ewa777 21:10, 03 maj 2022

Ewa777 21:23, 03 maj 2022

Kilka zdjęć z Aboretum Wojsławice