Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 11:04, 28 lut 2024

Alija napisał(a)
Ewo, Twój ogród już prawdziwie wiosenny, masz tyle kwiatów. Moje ciemierniki jeszcze w pąkach, chyba mają zbyt mało słońca, więc jeszcze muszę na nie poczekać.

U mnie też większość ciemierników jest w pąkach. Tylko 3 kwitną już pełnymi kwiatami.
Teraz będzie cieplej przez kilka dni, to może kolejne dołączą.
Ewa777 11:05, 28 lut 2024

Napia napisał(a)
Ślicznie wygląda Twój ogród na przedwiośniu Nawet przylaszczki kwitną Naprawdę widać, że cała przyroda budzi się do życia

W tym roku dużo szybciej nadeszło przedwiośnie, ale to lepiej, bo czas po zimie zawsze bardzo mi się dłużył, a teraz szybciej wychodzą kwiatki i robi się weselej
Ewa777 11:06, 28 lut 2024

Wafel napisał(a)

Może się tam zapuszczę w czwartek. Potrzebuję jedną kulkę Mirjam

To daj znać po wizycie, czy mają już wystawione donice i czy ruszyli pełną parą.
Ewa777 11:14, 28 lut 2024

vita napisał(a)
Co to za zjawiskowe krokusy? One mają takie cieniowane płatki?

Piękna już wiosna u Ciebie. O jakich 'naszych' ogrodach rozmawiasz z Asią? Czy to ogólnie dostępne miejsce?

To są krokusy botaniczne. Znalazłam dwie nazwy 'Tommasinianus'i Tommasiniego Yalta. Mają dwukolorowe płatki. Środkowe są ciemniejsze, zewnętrzne jaśniejsze.

vita napisał(a)
Dzięki, chyba byłam tam z Jolą. Dobrze zaopatrzone centrum.

To jest to centrum ogrodnicze niedaleko mojego domu.
Wafel 18:24, 29 lut 2024

Cześć Ewo! Nasz ogrodniczy jeszcze w lekkim letargu, powoli wszystko budzi się do życia w swoim naturalnym tempie. Wystawione oczary i wierzby, ciemierniki, trochę bratków i prymulek. Widzę, że porządkują byliny, tną trawy i krzewy, czyli tak jak u nas Żywotnika Mirjam kupiłam, iglaki, krzewy dostępne. Doniczki jeszcze przytulone do siebie.
Ewa777 17:02, 01 mar 2024

Wafel napisał(a)
Cześć Ewo! Nasz ogrodniczy jeszcze w lekkim letargu, powoli wszystko budzi się do życia w swoim naturalnym tempie. Wystawione oczary i wierzby, ciemierniki, trochę bratków i prymulek. Widzę, że porządkują byliny, tną trawy i krzewy, czyli tak jak u nas Żywotnika Mirjam kupiłam, iglaki, krzewy dostępne. Doniczki jeszcze przytulone do siebie.

No własnie u nas ten rozruch w centrum ogrodniczym trwa dość długo po zimie. Szkoda, bo ludzie spragnieni sa już kwiatów i kolorów.
Fajnie, ze nie wróciłaś z pustymi rękami
Wafel 17:22, 01 mar 2024

Generalnie szkółki czekają tak mniej więcej do połowy marca, nawet te internetowe wysyłkę zaczynają od marca. Natury nie da się oszukać, byliny śpią a te sprowadzane spoza Polski też przyjeżdżają później, żeby nie było strat w transporcie.
Wafel 16:10, 02 mar 2024

Ewo w miejscu, gdzie zniknęły mi ciemierniki pojawiły się takie siewki pod dereniem, czy to mogą być młode ciemierniki? Zobacz zdjęcie u mnie.
Ewa777 11:42, 03 mar 2024

Wafel napisał(a)
Ewo w miejscu, gdzie zniknęły mi ciemierniki pojawiły się takie siewki pod dereniem, czy to mogą być młode ciemierniki? Zobacz zdjęcie u mnie.

Zajrzałam do Ciebie. Na razie trudno określić co to za siewki. Być może są to siewki ciemiernika. Poczekaj aż nabiorą zielonego koloru. Dla porównania wrzucę Ci zdjęcie siewek moich ciemierników.

Ewa777 12:03, 03 mar 2024

Wczoraj było dość ciepło, ale pochmurnie. Wykorzystałam ten czas na prace w ogrodzie. Nie za dużo porobiłam, ale jestem zadowolona, ze chociaż trochę. Roślinki bardzo szybko się rozwijają.