Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Pokaż wątki Pokaż posty

Do raju daleko - u Ewy

Wafel 18:57, 27 lip 2024

Ewa ja oprócz biało-zielonych host widzę tam kolor różowy i fiolet jaki dają hortensje oraz ożanki ale faktycznie jeśli chcesz tam jeżówki, to podmiana host na Hakonechloe wskazana. Z funkiami to różnie bywa, mnie się zawsze kojarzą z dużą ilością ślimorów i dziur w liściach, nie bardzo też lubię je jesienią gdy żółkną ale u ciebie w tej masie hosty wyglądają spektakularnie. Polecam też turzyce Frosted Curles bo wyglądają nawet po zimie całkiem dobrze a po przycięciu szybko się regenerują, no wiadomo tylko nieco inny efekt niż Hakonechloe.
Wafel 20:43, 27 lip 2024

Jeżówka po przesadzeniu (z zapasem gleby) ma się dobrze, nawet liście nie przywiędły, teraz w glebie dużo wilgoci, więc jest dobrze korzeniom, rudbekia sadzona z doniczki bardziej przeżyła zmianę miejsca, ale już też się podniosła, wtedy było gorąco a bryła korzeniowa przerastała donicę i prawie w niej ziemi nie było, 3 dni mocnego podlewania pomogło.
Alija 21:52, 27 lip 2024

Ewa777 napisał(a)
Drugie kwitnienie róży burgundy ice

Burgundy ma przepiękny kolor i te aksamitne płatki, moja już niestety przekwitła.
Rambrandt ma oryginalny kolor, piękna.
Basieksp 21:55, 27 lip 2024

Dopiszę się do Alicji śliczna ta Burgundy
Ewa777 10:09, 28 lip 2024

Wafel napisał(a)
Ewa ja oprócz biało-zielonych host widzę tam kolor różowy i fiolet jaki dają hortensje oraz ożanki ale faktycznie jeśli chcesz tam jeżówki, to podmiana host na Hakonechloe wskazana. Z funkiami to różnie bywa, mnie się zawsze kojarzą z dużą ilością ślimorów i dziur w liściach, nie bardzo też lubię je jesienią gdy żółkną ale u ciebie w tej masie hosty wyglądają spektakularnie. Polecam też turzyce Frosted Curles bo wyglądają nawet po zimie całkiem dobrze a po przycięciu szybko się regenerują, no wiadomo tylko nieco inny efekt niż Hakonechloe.

Próbuje na tej rabacie dosadzać kolor co roku. Były tam orliki, jeżówki, werbeny. Zostaja po roku tylko pojedyncze kwiatki. Orlików zupełnie nie ma, werbeny też nie chcą tam rosnąć. Ożance udało się zostać i jednej jeżówce.
Mam nadzieję, że jak pozbędę się funkii, to będzie tam mniej ślimaków i więcej kwiatów przeżyje.
Ewa777 10:11, 28 lip 2024

Wafel napisał(a)
Jeżówka po przesadzeniu (z zapasem gleby) ma się dobrze, nawet liście nie przywiędły, teraz w glebie dużo wilgoci, więc jest dobrze korzeniom, rudbekia sadzona z doniczki bardziej przeżyła zmianę miejsca, ale już też się podniosła, wtedy było gorąco a bryła korzeniowa przerastała donicę i prawie w niej ziemi nie było, 3 dni mocnego podlewania pomogło.

Wczoraj odważyłam się przesadzić kilka jeżówek. Nie wszystkie, bo przegonił mnie deszcz. Stwierdziłam, że to dobry moment, bo dziś będzie cały dzień padać, a na przyszły tydzień nie zapowiadaja upałów.
Ewa777 10:12, 28 lip 2024

Alija napisał(a)

Burgundy ma przepiękny kolor i te aksamitne płatki, moja już niestety przekwitła.
Rambrandt ma oryginalny kolor, piękna.

Bardzo lubie tę różę. Mam dwie posadzone w donicach, żeby były blisko na tarasie
Ewa777 10:14, 28 lip 2024

Basieksp napisał(a)
Dopiszę się do Alicji śliczna ta Burgundy

Dziękuję Basiu Lubię tę różę.
Ewa777 09:38, 29 lip 2024

Wczoraj cały dzień padał deszcz. Ogród pieknie podlany.
Ewa777 10:46, 29 lip 2024

W donicy nadal kwitnie Burgundy Ice

Garden of Roses

Double Delight