Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Makao 06:11, 09 sie 2024

Ewa777 napisał(a)
Hortensja You & Me Together

Princess Diana

przekwitający kwiat Princess Diana

Piękne. Chyba masz idealne dla nich warunki bo u mnie nie chcą kwitnąć bo mają pod górkę. W tym roku okryję na zimę to może za rok się uda.
Co do szałwii to u mnie rośnie tylko Caradonna i nie ścinałam jej tak nisko. Takie krótkie cięcie robię tylko wiosną a w sezonie to tylko kwiatostany uschnięte ścinam bo ona na górze wypuszcza nowe pąki. Gdybym ścięła tak nisko to razem z pąkami.
Kordina 08:52, 09 sie 2024

Hortensja You & Me Together i pozostałe mają piękne gwiazdkowe kwiecie, mam pierwszą, ślimory na wiosnę ogryzły ją do cna, wysypałam im wiadomo co i pomaleńku odbijała, niestety już w tym roku nie zakwitła, ale cieszę się, że w ogóle odżyła.
TAR 09:04, 09 sie 2024

Nie mam szałwi, ograniczam ilosc roslin wymagajacych cięcia Hortensje boskie, ogrodowki masz najpiekniejsze na forum.
Ewa777 14:10, 09 sie 2024

Kordina napisał(a)
Ewo swoją różową przycinałam po kwitnieniu i też nic z tego, mam nadzieję, ze odbije jak nie w tym, to w przyszłym roku. Akurat wtedy była ostra fala upałów, może przypaliła łodyżki? Podobnie z niebieskim przetacznikiem.

Ok. Czyli jest szansa, że jeszcze odbiją. Jest to pocieszające.
Ewa777 14:14, 09 sie 2024

Makao napisał(a)

Piękne. Chyba masz idealne dla nich warunki bo u mnie nie chcą kwitnąć bo mają pod górkę. W tym roku okryję na zimę to może za rok się uda.
Co do szałwii to u mnie rośnie tylko Caradonna i nie ścinałam jej tak nisko. Takie krótkie cięcie robię tylko wiosną a w sezonie to tylko kwiatostany uschnięte ścinam bo ona na górze wypuszcza nowe pąki. Gdybym ścięła tak nisko to razem z pąkami.

Przez pierwsze lata okrywałam wszystkie hoertensje na zimę. Teraz już tego nie robię, bo rośliny są olbrzymie i trudno by było je okryć. Po drugie zimy są tę łagodniejsze, więc hortensje dobrze sobie radzą. Najgroźniejsze są dla nich wiosenne przymrozki. Wtedy dobrze jest je okryć.

Dzięki za informację o szałwii. Być może za nisko ją ścięłam, ale wydaje mi się, że czytałam, że dziewczyny tak tną nisko po kwitnieniu.
Ewa777 14:16, 09 sie 2024

Kordina napisał(a)
Hortensja You & Me Together i pozostałe mają piękne gwiazdkowe kwiecie, mam pierwszą, ślimory na wiosnę ogryzły ją do cna, wysypałam im wiadomo co i pomaleńku odbijała, niestety już w tym roku nie zakwitła, ale cieszę się, że w ogóle odżyła.

Ślimaki bardzo lubia hortensje, wie warto już wczesną wiosną obserwować, czy nie kręcą się przy tych roślinach. Fajnie, że Ci odbiła hortensja. Da sobie radę, a przyszłym roku będzie większa.
Ewa777 14:18, 09 sie 2024

TAR napisał(a)
Nie mam szałwi, ograniczam ilosc roslin wymagajacych cięcia Hortensje boskie, ogrodowki masz najpiekniejsze na forum.

Aniu, zapraszam do obejrzenia hortensji na żywo. Musimy się spotkać u mnie. Trzeba ustalić termin
TAR 14:23, 09 sie 2024

Ewa777 napisał(a)

Aniu, zapraszam do obejrzenia hortensji na żywo. Musimy się spotkać u mnie. Trzeba ustalić termin

Koniecznie, dzieki za hosty i roslinka dla maestra bonsai, ciekawe co wymodzi
anabuko1 15:52, 09 sie 2024

Ewa777 napisał(a)

Ewcia, jak zawsze twój ogród o kazdej porze roku jest przepiękny.
I te letnie rabaty prześliczne.
Hortensji to wiem, że masz mnóstwo.
Wszystkie piękne
Ewa777 16:29, 09 sie 2024

TAR napisał(a)

Koniecznie, dzieki za hosty i roslinka dla maestra bonsai, ciekawe co wymodzi

Drugie tyle host jeszcze czeka na Ciebie
Też jestem ciekawa jak je zagospodarujesz.
Roślinka nadaje się na bonsai. Mąż pewnie coś z tego wymyśli