Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Basieksp 13:07, 26 lip 2024

U mnie jedna magnolia też ma pąki, aż dwa, bo ona jeszcze niewielka ale zaczyna łapać mączniaka, czy coś podobnego, muszę ją opryskać. Ale ona co roku coś łapie i tylko ta jedna z magnoli u mnie. Teraz wpadłam na pomysł, czy to nie od klona, który jest niedaleko niej, a on co roku coś łapie. Podlałam go czosnkiem i czekam na efekty, gdzieśw jakimśogrodniczym programie było i tym.
Ewa777 13:12, 26 lip 2024

Drugie kwitnienie róży burgundy ice

Ewa777 13:16, 26 lip 2024

Basieksp napisał(a)
U mnie jedna magnolia też ma pąki, aż dwa, bo ona jeszcze niewielka ale zaczyna łapać mączniaka, czy coś podobnego, muszę ją opryskać. Ale ona co roku coś łapie i tylko ta jedna z magnoli u mnie. Teraz wpadłam na pomysł, czy to nie od klona, który jest niedaleko niej, a on co roku coś łapie. Podlałam go czosnkiem i czekam na efekty, gdzieśw jakimśogrodniczym programie było i tym.

U mnie magnolia też co roku łapała mączniaka. W tym, odpukać, jak na razie ma tylko 2-4 listki z mączniakiem. Co różni poprzednie lata od tego roku? Mąż wczesną wiosną popryskał wszystkie krzewy i drzewka. Myslę, że to pomogło.
Ewa777 13:21, 26 lip 2024

Trochę hortensji.
Niewstety w tym roku słabo zasilałam hortensje w donicach. Trzez te remonty, nie było do tego głowy. Kwitną, ale bardzo marnie.

Rembrant Vibrant Verde

Schloss Wackerbarth

Za to hortensje rosnące w gruncie radzą sobie bardzo dobrze.

Joku 17:48, 26 lip 2024

Moja Burgundy dopiero w pączkach, a wczoraj wycięłam ostatni kwiat z pierwszego kwitnienia. Najbardziej ją lubię w takim stadium jak u ciebie teraz.
Wafel 18:24, 26 lip 2024

No piękna ta Burgundy, taka nie w pełni rozwinięta.
Ewo tobie koloru brakuje? Nie wierzę
A jeżówki śliczniutkie, ja trochę hardcorowo wczoraj przesadziłam swoją jeżówkę schowaną między lilakiem Meyera a cisem, uciekała stamtąd chyląc główki w stronę słońca, prawie leżała szukając słońca. Dziś ładnie pionowo stoi o dziwo, chyba się odwdzięcza za ratunek
TAR 18:31, 26 lip 2024

Ta Rembrand boska
Ewa777 11:49, 27 lip 2024

Joku napisał(a)
Moja Burgundy dopiero w pączkach, a wczoraj wycięłam ostatni kwiat z pierwszego kwitnienia. Najbardziej ją lubię w takim stadium jak u ciebie teraz.

U mnie w jednej donicy Burgundy Ice już kwitnie a całego, a w drugiej dopiero zawiązuje pączki. Nawet fajnie, bo dłużej będą kwitły.
Ewa777 11:58, 27 lip 2024

Wafel napisał(a)
No piękna ta Burgundy, taka nie w pełni rozwinięta.
Ewo tobie koloru brakuje? Nie wierzę
A jeżówki śliczniutkie, ja trochę hardcorowo wczoraj przesadziłam swoją jeżówkę schowaną między lilakiem Meyera a cisem, uciekała stamtąd chyląc główki w stronę słońca, prawie leżała szukając słońca. Dziś ładnie pionowo stoi o dziwo, chyba się odwdzięcza za ratunek

Na tej rabacie za małym tarasem brakuje mi koloru. Tam jest ziolono-biało. Ciężko roślinom jest tam zaaklimatyzować się. Może jak pozbędę się funkii, to roślinki dadzą sobie radę.
Chcę tam posadzić rządek jeżówek, a przed nimi trawy Haconechloa.

Mam też 3-4 jezówki, które wysiały mi się nie w tym miejscu, co chciałam. Próbuje wstrzelić się z przesadzeniem ich w taka pogodę, żeby im nie zaszkodzić. Jak Tobie się udało, to może i ja spróbuję.
Ewa777 12:00, 27 lip 2024

TAR napisał(a)
Ta Rembrand boska

Tak, śliczna jest. Ale nie zadbałam o nią właściwie w tym roku i ma bardzo mało kwiatków.