Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

makkasia 22:32, 14 sie 2024

Ewuniu jak sobie radzisz z ćmą bukszpanową ? na około wśród sąsiadów wszystkie bukszpany zaatakowane w 50% u mnie jest różnie jedne są OK inne pożarte na 20 % walczę lepinoxem i mączką bazaltową (choć nie wiem czy na te łajzy to działa) ale muszę przyznać, że dopiero w tym roku mam z tą inwazją do czynienia i dopiero teraz wiem z jakim przeciwnikiem niesamowitym walczę byłabym wdzięczna za Twoje spostrzeżenia
zawitka 09:46, 15 sie 2024

makkasia napisał(a)
Ewuniu jak sobie radzisz z ćmą bukszpanową ? na około wśród sąsiadów wszystkie bukszpany zaatakowane w 50% u mnie jest różnie jedne są OK inne pożarte na 20 % walczę lepinoxem i mączką bazaltową (choć nie wiem czy na te łajzy to działa) ale muszę przyznać, że dopiero w tym roku mam z tą inwazją do czynienia i dopiero teraz wiem z jakim przeciwnikiem niesamowitym walczę byłabym wdzięczna za Twoje spostrzeżenia [/quote

Ja w sprawie ćmy ----przepraszam ę piszę u Ciebie----Na tę diablicę działa tylko----umycie mocnym strumieniem wody ,osuszyć i lepinox co 2 tyg mimo to po jakimś czasie wraca .U mnie skończył eię lepinox iiii wywaliłam wszystkie .Nie mam ochoty z tym walczyć Zostawiłam jeden 2 kolorowy i już widzę ze dalej żrą . Chyba się uodparniają na chemię.Tak to wygladało u mnie .
Ewa777 14:34, 23 sie 2024

Ula, bardzo dziękuję

Kasiu, miło mi, że lubisz do mnie zaglądać Przyjemnie wiedzieć, że czujesz taka więź
Moje burgundy niestety w tym roku złapały czarna plamistość. Wiele róż ją złapało.
Ewa777 15:00, 23 sie 2024

makkasia napisał(a)
Ewuniu jak sobie radzisz z ćmą bukszpanową ? na około wśród sąsiadów wszystkie bukszpany zaatakowane w 50% u mnie jest różnie jedne są OK inne pożarte na 20 % walczę lepinoxem i mączką bazaltową (choć nie wiem czy na te łajzy to działa) ale muszę przyznać, że dopiero w tym roku mam z tą inwazją do czynienia i dopiero teraz wiem z jakim przeciwnikiem niesamowitym walczę byłabym wdzięczna za Twoje spostrzeżenia

Do tej pory nie miałam jeszcze dużej inwazji. Udawało mi się zbierać ręcznie (oczywiście przez rękawiczkę). W tym roku zaczęliśmy stosować oprysk lepinoxu. Na sczęście mam tylko małe wżery, ale widzę u sąsiadów, że zżały im całe bukszpany. Przez ostatni tydzień byłam na wyjeździe i widzę, że ćma znowu zaatakowała, ale ilośc szkód nie jest zbyt wielka. Może to dzięki tym optyskom. Musimy znowu powtórzyć.
Ewa777 15:03, 23 sie 2024

zawitka napisał(a)

U mnie Halinko, chyba mniej jest tej ćmy, bo aż takich dużych szkód nie widać. Niekótre krzaczki są lekko podgryzione, inne zupełnie nieruszone. Jak na razie u mnie lepinox działa.
kasiek 21:59, 24 sie 2024

Oooo to piękna kompozycja! Mam wrażenie że na północy ogrodówki ładnie kwitną, twoja kolekcja jest imponująca!
I buksy też podobno radę - u mnie nad północy też nie mają ćmy
Ewa777 23:29, 24 sie 2024

kasiek napisał(a)

Oooo to piękna kompozycja! Mam wrażenie że na północy ogrodówki ładnie kwitną, twoja kolekcja jest imponująca!
I buksy też podobno radę - u mnie nad północy też nie mają ćmy

Kasiu, bedziesz mogła w swoim ogrodzie na północy posadzić hortensje ogrodowe.Fajnie jest mieć dwa ogrody - jeden na północy, a drugi na południu Polski

Ewa777 10:45, 25 sie 2024

Od wizyty u TARci zamarzył mi się judaszowiec Eternal Flame.
Namierzyłam sprzedawcę ładnych egzeplarzy w dobrej cenie w Częstochowie, ale nie wysyła roslin.
W drodze z urlopu nadarzyła się okazja, bo przejeżdżaliśmy przez Częstochowę. Nie umiałam się oprzeć tej okazji.
Mam judaszowce. Bardzo się cieszę

Wafel 10:48, 25 sie 2024

Ewa, super!
An_na 12:11, 25 sie 2024

Zazdroszczę Eternala. Niech zdrowo i ładnie rośnie
Obdzwoniłam okoliczne szkółki i sklepy poszukując go stacjonarnie. I nic, nie ma
Też znalazłam w Częstochowie i ubolewam, że nie wysyłają.
Fajnie, że miałaś po drodze Też bym się nie oparła