Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 20:16, 18 paź 2014

Nallar napisał(a)
Zakupy pierwsza klasa. Czy Ty już popijasz tegoroczną nalewkę z pigwowca ?

Ewo, pigwówkę mam z zeszłego roku i owszem popijam sobie
Ewa777 20:20, 18 paź 2014

Dorota123 napisał(a)
Cantedeska piękna, też bym się jej nie oparła. Zakupy koszyczkowe bardzo udane, też kupiłam sobie rozplenicę, trafiła mi się taka bardziej wypasiona

Tak mądrze do mnie piszesz, że musiałam sobie wygooglować i teraz wiem, że Cantedeskia to moja calla
Masz może ten kwiat? Ja mam pierwszy raz i mam pewne obawy, czy dobrze się nią zaopiekuję
bartek_luberda 20:46, 18 paź 2014

Ale piękne róże
Toszka 21:53, 18 paź 2014

Przeniosłam z wątku bdan

Ewa777 napisał(a)
Toszka, dzięki za tak ważne informacje. Niestety na oborniku nie znam się nic a nic. Ja mam u siebie glinę, to z tego co napisałaś zrozumiałam, że warto na jesieni przekopać go z glebą, aby poprawić jej strukturę. Dziś w ogrodniczym widziałam w workach obornik bydlęcy. On chyba jest przekompostowany, jak myślisz? Długo się zastanawiałam, czy go nie kupić. Ale nie wiem, czy teraz to dobra pora? Gdzie go wrzucić? I ile go wziąć? Jak możesz to odpowiedz u mnie, żeby nie zaśmiecać Danusi

Z tym obornikiem ze sklepu (i nie tylko) jest tak, że dopóki nie otworzysz worka i nie rozsypiesz zawartości to nie wiesz co jest w środku....a w środku możesz zastać przekompostowany, czyli puch, niemal jak torf (ale bez patyków i innych śmieci) albo wyraźne, maziste grudy, czyli jeszcze świeży. Zdarzyło mi się kiedyś kupić ewidentnie zmieszany z torfem Na gliniastej glebie absolutnie unikaj torfu... to najgorsza opcja na taką glebę. Kompost, obornik, mączka bazaltowa, ziemia liściowa z przekompostowanych liści, gruby piasek, kora w sporych ilościach - to to, czego potrzebuje twoja glina, czyli materii organicznej i piasku dla dodatkowego rozluźnienia.

Jeśli świeży obornik kupisz (poszukaj w okolicy stajni) to teraz przekop...
poczytaj tu o oborniku i o poprawie struktury gleby http://www.naogrodowej.pl/artykul,Krowo__krowo_____daj_obornik,275?PHPSESSID=dv62e9vnkod46npf5ko4akdn32
Ewa777 23:21, 18 paź 2014

Toszka napisał(a)
Przeniosłam z wątku bdan

Z tym obornikiem ze sklepu (i nie tylko) jest tak, że dopóki nie otworzysz worka i nie rozsypiesz zawartości to nie wiesz co jest w środku....a w środku możesz zastać przekompostowany, czyli puch, niemal jak torf (ale bez patyków i innych śmieci) albo wyraźne, maziste grudy, czyli jeszcze świeży. Zdarzyło mi się kiedyś kupić ewidentnie zmieszany z torfem Na gliniastej glebie absolutnie unikaj torfu... to najgorsza opcja na taką glebę. Kompost, obornik, mączka bazaltowa, ziemia liściowa z przekompostowanych liści, gruby piasek, kora w sporych ilościach - to to, czego potrzebuje twoja glina, czyli materii organicznej i piasku dla dodatkowego rozluźnienia.

Jeśli świeży obornik kupisz (poszukaj w okolicy stajni) to teraz przekop...
poczytaj tu o oborniku i o poprawie struktury gleby http://www.naogrodowej.pl/artykul,Krowo__krowo_____daj_obornik,275?PHPSESSID=dv62e9vnkod46npf5ko4akdn32

Bardzo Ci dziękuję. Będę czytać

Ewa777 23:22, 18 paź 2014

bartek_luberda napisał(a)
Ale piękne róże

Dziękuję Ci, Beatko Mi też się one podobają, a zwłaszcza teraz jesienią. Kwitną dłużej i obficiej niż latem

Ewa777 11:07, 19 paź 2014

Trochę jesiennych obrazków z ogrodu

Ewa777 11:10, 19 paź 2014

Przygotowania do zimy

Ewa777 11:11, 19 paź 2014

Tuja przycięta latem

Nallar 11:18, 19 paź 2014

Ewa777 napisał(a)
Tuja przycięta latem

Nie masz zdjęcia jak wyglądała przed i zaraz po cięciu?