Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

BusyBee 12:00, 19 paź 2014

Ewa777 napisał(a)
Przygotowania do zimy

Ależ wybiegłaś do przodu...zawsze robisz takie karmniki? przylatuje coś oprócz wron? ...bo u mnie zawsze wrony porządki robią
ela_z 12:45, 19 paź 2014

Toszka napisał(a)
Przeniosłam z wątku bdan

Z tym obornikiem ze sklepu (i nie tylko) jest tak, że dopóki nie otworzysz worka i nie rozsypiesz zawartości to nie wiesz co jest w środku....a w środku możesz zastać przekompostowany, czyli puch, niemal jak torf (ale bez patyków i innych śmieci) albo wyraźne, maziste grudy, czyli jeszcze świeży. Zdarzyło mi się kiedyś kupić ewidentnie zmieszany z torfem Na gliniastej glebie absolutnie unikaj torfu... to najgorsza opcja na taką glebę. Kompost, obornik, mączka bazaltowa, ziemia liściowa z przekompostowanych liści, gruby piasek, kora w sporych ilościach - to to, czego potrzebuje twoja glina, czyli materii organicznej i piasku dla dodatkowego rozluźnienia.

Jeśli świeży obornik kupisz (poszukaj w okolicy stajni) to teraz przekop...
poczytaj tu o oborniku i o poprawie struktury gleby http://www.naogrodowej.pl/artykul,Krowo__krowo_____daj_obornik,275?PHPSESSID=dv62e9vnkod46npf5ko4akdn32

Ewus, pozwoliłam sobie skopiować do siebie. Ja bede przekopywać z kora i piaskiem. Niestety jedna rabatke (ta z ML) mam wynieszana z torfem, gdzies na necie przeczytałam że moze byc. Mam nadzieje ze nie zaszkodzilam roslinkom
Gardener27 14:11, 19 paź 2014

Ewa777 napisał(a)
Przygotowania do zimy

Kapitalne karmniki Ja o swoich skrzydlatych przyjaciołach też muszę pomyśleć

Pozdrawiam
Ewa777 16:51, 19 paź 2014

BusyBee napisał(a)

Ależ wybiegłaś do przodu...zawsze robisz takie karmniki? przylatuje coś oprócz wron? ...bo u mnie zawsze wrony porządki robią

Kasiu, przylatują do mnie wróbelki i sikorki Już zaczęły
Trzeba wywiesić wcześniej, żeby poznały miejsce, wtedy będą przylatywać całą zimę Karmniki wywieszam co roku, bo bardzo lubię obserwować ptaszki
Ewa777 16:57, 19 paź 2014

ela_z napisał(a)

Ewus, pozwoliłam sobie skopiować do siebie. Ja bede przekopywać z kora i piaskiem. Niestety jedna rabatke (ta z ML) mam wynieszana z torfem, gdzies na necie przeczytałam że moze byc. Mam nadzieje ze nie zaszkodzilam roslinkom

Elu, Ty masz duże pole do popisu i możesz dobrze przygotować ziemię pod roślinki, bo nie masz jeszcze dużo nasadzeń. Ja chętnie wrzuciłabym do ogrodu i obornik, i kompost, i żwirek, i mączkę bazaltową, tylko nie wiem jak sobie poradzić z przekopywaniem między roślinami. Będę czytać wszystkie rady, bo fajnie by było wzbogacić ziemię i poprawić jej strukturę.
Ewa777 16:58, 19 paź 2014

Gardener27 napisał(a)

Kapitalne karmniki Ja o swoich skrzydlatych przyjaciołach też muszę pomyśleć

Pozdrawiam

Ten karmnik ze szkłem i słonecznikiem kupiłam w ubiegłym roku w Juli
A o ptaszkach warto pomyśleć
lojalna_ 20:14, 19 paź 2014

Swietne karmniki bedziesz miała piekny widok w zimowe dni odwiedxin kupa. Ja szukam poidełka i nigdzie nie ma tego co mi trzeba

Buziaczki
Dorota123 20:17, 19 paź 2014

Tuja pięknie przycięta, Cantedeski nie mam, bo nie trafiłam na tak piękny egzemplarz. Ptaszki przyzwyczajasz do lenistwa, a powinny radzić sobie teraz bez problemu. Ja tylko zimą je dokarmiam.
Ewa777 20:31, 19 paź 2014

lojalna_ napisał(a)
Swietne karmniki bedziesz miała piekny widok w zimowe dni odwiedxin kupa. Ja szukam poidełka i nigdzie nie ma tego co mi trzeba

Buziaczki

Poidełka też szukam. Jak coś znajdziesz, daj znać

Ewa777 20:31, 19 paź 2014

Nallar napisał(a)

Nie masz zdjęcia jak wyglądała przed i zaraz po cięciu?

Jakoś nie pomyślałam o zdjęciu przed