Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

asiak 11:16, 12 lut 2017

mirkaka napisał(a)
Ewa mogę Ci podać nazwy moich azalii japońskich, nie przemarzają u mnie, nie okrywam ich na zimę, chcesz?

Ja poproszę jeśli mogę
Ewa777 11:51, 12 lut 2017

mirkaka napisał(a)
Ewa mogę Ci podać nazwy moich azalii japońskich, nie przemarzają u mnie, nie okrywam ich na zimę, chcesz?

Jasne, że chcę Pisz
mirkaka 12:33, 12 lut 2017

Oki
Kermesina Rose - jasnoróżowa
Kermesina Alba - biała
Canzonetta - karminowo-różowa
Arabesk - karminowo-różowa
Madame van Hecke- ciemnoróżowa
Ewa777 13:45, 12 lut 2017

mirkaka napisał(a)
Oki
Kermesina Rose - jasnoróżowa
Kermesina Alba - biała
Canzonetta - karminowo-różowa
Arabesk - karminowo-różowa
Madame van Hecke- ciemnoróżowa

Wszystkie są śliczne Na pweno skorzystam z Twojej listy
Gardener27 19:26, 12 lut 2017

Witaj Ewo po dłuższej przerwie. Z prawdziwą przyjemnością powspominałem sobie ubiegły sezon na poprzednich stronach z Twojego ogrodu.
Mam nadzieję że ogrodowe hortensje nie ucierpią po zimie i wszystkie obsypią się kwiatami w tym roku.
Zbierałaś może sobie sianie z tej niskiej odmiany patagońskiej czy liczysz że się sama rozsieje ?
Ewa777 19:59, 12 lut 2017

Gardener27 napisał(a)
Witaj Ewo po dłuższej przerwie. Z prawdziwą przyjemnością powspominałem sobie ubiegły sezon na poprzednich stronach z Twojego ogrodu.
Mam nadzieję że ogrodowe hortensje nie ucierpią po zimie i wszystkie obsypią się kwiatami w tym roku.
Zbierałaś może sobie sianie z tej niskiej odmiany patagońskiej czy liczysz że się sama rozsieje ?

Zebrałam kłosy z tej niskiej werbeny, mam nadzieję, że z nasionkami. Będę je wysiewać, chciaż liczę też na to, że się wysieją same. Nie wiesz, czy trzeba je przemrozić w lodówce lub zamrażalniku przed wysianiem?
Gardener27 20:28, 12 lut 2017

Wydaje mi się że trzeba nasiona poddać stratyfikacji, w każdym bądź razie nie zaszkodzi
Ewa777 20:35, 12 lut 2017

Gardener27 napisał(a)
Wydaje mi się że trzeba nasiona poddać stratyfikacji, w każdym bądź razie nie zaszkodzi

Zaczęłam właśnie czytać o rozmnażaniu werbeny i doczytałam, ze trzeba ją przemrozić. W artykule Danusi jest napisane, że Little One nie zawiązują nasion. Dziwne to, bo jak się rozmnażają?

Czy Ty nie chciałeś ode mnie kłosków tej werbeny? Już nie pamiętam, kto mnie o nie prosił...
Gardener27 20:41, 12 lut 2017

Niektóre rośliny rozmnaża się wegetatywnie, przez podział Z fragmentu rośliny powstaje nowa.

Hmm ... albo Danusia się nie zna albo Ty masz inną odmianę.
Za nasiona dziękuję bo swojej choć wyższej mam na pęczki
Ewa777 20:56, 12 lut 2017

Gardener27 napisał(a)
Niektóre rośliny rozmnaża się wegetatywnie, przez podział Z fragmentu rośliny powstaje nowa.

Hmm ... albo Danusia się nie zna albo Ty masz inną odmianę.
Za nasiona dziękuję bo swojej choć wyższej mam na pęczki

Ciekawych rzeczy się dowiaduję Teraz w innym artykule doczytałam, że po wysianiu nie powtórzy cech macierzystych, a pozyskuje się ją wegetatywnie z sadzonek. Nie zabezpieczyłam jej na zimę, to pewnie nie odbije wiosną. Muszę więc znowu zakupić i spróbować inaczej przetrzymać zimą.