Dziękuję za śliczną różyczkę, chciałabym ją mieć w ogródku. Podobają mi się jej filiżankowe kwiaty
Różyczki św. Tereski z Lisieux to niskie różyczki 30-40cm, chociaż czasami wypuszczają dłuższe gałązki. Gdy pączek zaczyna się rozwijać, jest różowo-biały, a gdy jest w pełnym rozkwicie to kwiat jest biały. Kwitnie bardzo obficie. Zazwyczaj zaczyna kwitnąć w czerwcu, w tym roku później - na początku lipca. Oczyszcza się sama, ale ja zawsze wolę dociąć to co zostało lub nie opadło i wtedy wygląda dużo lepiej. Po pierwszym wybuchu kwiecia potem lekko wyhamowuje, ale kwitnie cały czas aż do października, a nawet do listopada, gdy jest ciepło.
Nie wiem, ile ich posadzić, aby dać zjawiskowy efekt. To też zależy, czy chcesz w jednej linii, czy wypełnić rabatę. Myślę, że 3 do 5 to minimum.
Nie wiem, o co pytasz, "co kwitnie przed różami i kichawcem. Podaj może kolor?
Na obwódce są berberysy Admiration i Bagatelle, a między różami przetacznik Royal Candle.
Też mam dość tej pogody. Na szczęście dziś mnie pogoda mile zaskoczyła. Miałam nawet dość sporo słońca. Trochę popadało, ale tylko pod wieczór. Jutro ma nie padać
Trochę obrazków z hortensjami bukietowymi U mnie jeszcze seledynowe.
Kasiu, wiem, że moje hortensje kochasz, a nie kichasz na nie
Jeżeli chodzi o kolekcję ogrodowych to może rzeczywiście mam tyle, że mało osób ma więcej, ale bukietowych to są więksi kolekcjonerzy
Nie mogę się doczekać kwitnienia Schloss Wackerbarth, bardzo się opóźnia w tym roku. Jeszcze w pączkach.