Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 19:02, 28 lip 2017

eee_taam napisał(a)

o tych księzniczkach juz pisałam na forum że sa wymagajace i wiecznie maja fochy ...deszcz żle upał tez nie najlepiej znoszą podniosa sie tylko trzeba dać im czas zobaczysz jak cie beda cieszyć we wrzesniu i pażdzierniku ...kazdy kwiatek bedziesz celebrowac

Po tylu dniach deszczu, to nie tylko księżniczki tak wyglądają.
Ogólnie nie jest jednak źle.

Ja już celebruje każdy kwiatek Co to się będzie działo we wrześniu Z szampanem będę chyba biegać

Liliowce też kwitną, ale nie mam ich zbyt dużo.

Ewa777 19:14, 28 lip 2017

Malgosik napisał(a)

ja nie mam jeszcze pomysłu na rabatę z różami, więc nie wiem jaka wysokość by mi odpowiadała

Małgosiu, to weź obie, bo obie są śliczne

Hortensja Magical Noblesse. Jako pierwsza zakwitła i ma olbrzymie kwiaty. Uwielbiam te kolory, które co jakiś czas zmieniają się

Katkak 20:10, 28 lip 2017

Ewa twoje horty kicham wszystkie razem i każdą z osobna. Chyba nikt nie ma tak ekskluzywnej kolekcji jak Ty .
Ewa777 22:17, 28 lip 2017

ewsyg napisał(a)
Ewa, Twój przedogródek rzucił mnie na kolana. Co możesz mi napisać o róży Św Teresce. W takiej ilości wygląda zjawiskowo. Kichawca nie znam a jest boski. Ewa, no cudnie, bardzo, bardzo, bardzo

A co tam kwitnie wcześniej, przed różami i kichawcem?

Dla Ciebie

Dziękuję za śliczną różyczkę, chciałabym ją mieć w ogródku. Podobają mi się jej filiżankowe kwiaty

Różyczki św. Tereski z Lisieux to niskie różyczki 30-40cm, chociaż czasami wypuszczają dłuższe gałązki. Gdy pączek zaczyna się rozwijać, jest różowo-biały, a gdy jest w pełnym rozkwicie to kwiat jest biały. Kwitnie bardzo obficie. Zazwyczaj zaczyna kwitnąć w czerwcu, w tym roku później - na początku lipca. Oczyszcza się sama, ale ja zawsze wolę dociąć to co zostało lub nie opadło i wtedy wygląda dużo lepiej. Po pierwszym wybuchu kwiecia potem lekko wyhamowuje, ale kwitnie cały czas aż do października, a nawet do listopada, gdy jest ciepło.
Nie wiem, ile ich posadzić, aby dać zjawiskowy efekt. To też zależy, czy chcesz w jednej linii, czy wypełnić rabatę. Myślę, że 3 do 5 to minimum.

Nie wiem, o co pytasz, "co kwitnie przed różami i kichawcem. Podaj może kolor?
Na obwódce są berberysy Admiration i Bagatelle, a między różami przetacznik Royal Candle.
Nowalijka 22:23, 28 lip 2017

Ewcia właśnie obejrzałam Twój przetacznik o którym pisałaś u mnie. Piękny. Powiedz mi czy on rozrasta się w miarę szybko? Bo ja jestem niecierpliwa
Ewa777 22:32, 28 lip 2017

Margo napisał(a)
Ewo, pogoda okropna, ale to chyba koniec, bynajmniej w najbliższych dniach nie ma być chyba tak ulewnych deszczy. Nawet nie ma się jak umówić na wypad do ogrodniczego, a Wy teraz wyjezdzacie ?

Musimy wypad przełożyć na sierpień

Też mam dość tej pogody. Na szczęście dziś mnie pogoda mile zaskoczyła. Miałam nawet dość sporo słońca. Trochę popadało, ale tylko pod wieczór. Jutro ma nie padać

Trochę obrazków z hortensjami bukietowymi U mnie jeszcze seledynowe.

Ewa777 22:45, 28 lip 2017

Katkak napisał(a)
Ewa twoje horty kicham wszystkie razem i każdą z osobna. Chyba nikt nie ma tak ekskluzywnej kolekcji jak Ty .

Kasiu, wiem, że moje hortensje kochasz, a nie kichasz na nie
Jeżeli chodzi o kolekcję ogrodowych to może rzeczywiście mam tyle, że mało osób ma więcej, ale bukietowych to są więksi kolekcjonerzy
Nie mogę się doczekać kwitnienia Schloss Wackerbarth, bardzo się opóźnia w tym roku. Jeszcze w pączkach.

To dla Ciebie biała ogrodówka i różowa obie nn.

Ewa777 22:52, 28 lip 2017

Nowalijka napisał(a)
Ewcia właśnie obejrzałam Twój przetacznik o którym pisałaś u mnie. Piękny. Powiedz mi czy on rozrasta się w miarę szybko? Bo ja jestem niecierpliwa

U mnie słabo się rozrasta, ale słabo też rosną u mnie szałwie. Może nie umiem się nimi zajmować. Albo nie służy im gęste nasadzenie.

Katkak 22:55, 28 lip 2017

Ale jednak w ogrodowych jest większa różnorodność niż w bukietowych. No i kolorem lubią zaskoczyć, a to fajne jest .
Ewa777 10:43, 29 lip 2017

Katkak napisał(a)
Ale jednak w ogrodowych jest większa różnorodność niż w bukietowych. No i kolorem lubią zaskoczyć, a to fajne jest .

To prawda, Kasiu Nie umiałabym zrezygnować z ogrodowych hortensji.
Bardzo mi żal, że fioletowa przemarzła wiosną.