Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 16:16, 26 lip 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Garaż tylko zimny mam, tam mróz tylko trochę mniejszy. Już miałam w donicach w piwnicy ale tam okien nie ma i nic z tego nie wyszło bo wypuszczały takie dziwne listki. Chyba ziemię by trzeba im wymieniać co sezon bo też żarłoczne są.

Może wymieniać ziemię co drugi rok, bo przecież i tak daje się nawozy w sezonie. A które Ci się najbardziej podobają?

Trzeba by dopytać Bożenki z Hortensjady jak ona przechowuje hortensje ogrodowe w donicach. Ja nie mam w tym doświadczenia, to nie podpowiem. W tym roku wsadziłam do donic wszystkie sadzoneczki bukietowych, które wyhodowałam z patyczków i też chcę je przechować w garażu. Ciekawe, czy się uda?
Ewa777 16:20, 26 lip 2017

eee_taam napisał(a)

bo sa ładniejsze przynajmniej dla mnie sa bardziej eleganckie

mam w tym roku az 3 kwiatki (słownie trzy) ...reszta raczej wymarzła wiosna ....w zeszłym roku kupiłam 4 krzaki Cameroun białe co niby miały kwitnac tez na tegorocznych pedach ...ale jeszcze żadnego kwiatka nie widziałam

Justynko, niektóre hortensje ogrodowe potrzebują kilku sezonów zanim zaczną porządnie kwitnąć, więc te 3 kwiatki to i tak sukces. W przyszłym roku będzie lepiej.

Moja You & Me Passion po pierwszym sezonie nie miała żadnego kwiatka, po drugim jeden, a w tym roku (czyli po 3 sezonie) ponad 10 Warto poczekać
16:30, 26 lip 2017
Ewa777 napisał(a)

Justynko, niektóre hortensje ogrodowe potrzebują kilku sezonów zanim zaczną porządnie kwitnąć, więc te 3 kwiatki to i tak sukces. W przyszłym roku będzie lepiej.

Moja You & Me Passion po pierwszym sezonie nie miała żadnego kwiatka, po drugim jeden, a w tym roku (czyli po 3 sezonie) ponad 10 Warto poczekać

Ewo w zeszłym roku miałam na niebieskich krzakach duzo kwiatów ...w tym roku raptem 3szt: niebieskich kwiatków widzę......bo oprócz 4 białych hortensji mam jeszcze 5szt niebieskich starodawnych z ogrodu od tesciowej ...dorodne krzaki ....no ale niestety mróz im szkodzi
Ewa777 16:33, 26 lip 2017

eee_taam napisał(a)

Ewo w zeszłym roku miałam na niebieskich krzakach duzo kwiatów ...w tym roku raptem 3szt: niebieskich kwiatków widzę......bo oprócz 4 białych hortensji mam jeszcze 5szt niebieskich starodawnych z ogrodu od tesciowej ...dorodne krzaki ....no ale niestety mróz im szkodzi

Niektórzy mówią, że pewne odmiany kwitną na bogato co drugi rok, może tak właśnie jest z Twoimi niebieskimi? Poobserwuj je.
16:37, 26 lip 2017
Ewa777 napisał(a)

Niektórzy mówią, że pewne odmiany kwitną na bogato co drugi rok, może tak właśnie jest z Twoimi niebieskimi? Poobserwuj je.

majowe przymrozki załatwiły moje krzaki bo nie okrywałam i cały czas szukam odmian niebieskich i rozowych kwitnacych na tegorocznych pedach ...zeby sukcesywnie je wymienić na tzw. niezawodne
Urszulla 20:03, 26 lip 2017

Ewa777 napisał(a)
Żółta nn na pniu

Św. Tereska z Lisieux

Zaczynają kwitnąć kolejne lilie. Te rosną w przedogródku.

I Ciebie jest szałowo. Nie wiem na co patrzeć najpierw ogrodówki, róże Diamantino ma cudowny seledyn - już mi się zamarzyła
Ewa777 20:20, 26 lip 2017

Urszulla napisał(a)

I Ciebie jest szałowo. Nie wiem na co patrzeć najpierw ogrodówki, róże Diamantino ma cudowny seledyn - już mi się zamarzyła

Wszystkie bukietowe na początku takie seledynowe, a potem białe. Diamantino polecam. Bardzo ładna hortensja. Ale nie rośnie wysoko - 1,2m.
anabuko1 09:49, 27 lip 2017

Piękna ta Św. Tereska z Lisieux.A ile masz jej tam posadzone ??
Lilie piękne
Kindzia 09:55, 27 lip 2017

Zaczynasz się pakować Ewcia?
Malgosik 10:02, 27 lip 2017

Ewa777 napisał(a)

U mnie jest dopiero drugi sezon, więc dopiero ją obserwuję. Nie choruje, ma ADR, to róża Kordesa. Rośnie niska 40-60cm. U mnie na razie dorosła do 45cm. Kwiaty ma dość duże, około 7 cm średnicy. I bardzo dużo płatków. Kwitnie właściwie bez przerwy. Gdy tylko przekwita kwiat ucinam i za chwilę są nowe pąki. Zapach bardzo delikatny subtelny.

Dzięki
W końcu będę się musiała zdecydować na jakąś różę.
Czyli Garden of Rose
albo Queen of Sweden też mi się podoba.