Twoje wianki obejrzałam i już mi lepiej... czekam na następne z niecierpliwością Ja takich talentów nie posiadam, ale podziwiam chętnie już poszukuję na O efektów Waszych przedświątecznych przygotowań
Danusiu obawiam się, że niewiele Ci poradziłam. Każdy ma jakąś swoja wizję i prawie tyle pomysłów ile osób
Tak naprawdę, to trudno jest doradzić komuś jeśli nie było się w ogrodzie. Rzut z góry bardzo pomaga i właśnie myśląc nad rabatą u mnie, powinnam jakiś rzut z góry opracować tak, jak Ty go zrobiłaś....
Wstępnie pokażę tylko- chodzi o ten rząd tuj. Chcę zrobić wzdłuż niego rabatę, bo tak jest nudno.... i ciężko jakoś z tymi bryłami szmaragdów...Poza tym chcę połączyć rabaty po lewej i prawej stronie rzędu. Ewentualnie przesadzając małego buczka, który rośnie na środku trawnika.
T będzie dość spora rabata- długość około 10 metrów.
Tę wyspe z buczkiem to musowo trzeba przenieść. Ja ze swojej strony proponuje także przemyśleć poszerzenie, wydłużenie rabaty tej pod domem berberysowo?- jałowcowej?.
Jak utworzysz rabatę pod szmaragdami, i poszerzysz ta wspomnianą pod domem to uzyskasz ładne załamanie optyki z płynącym trawnikiem jak rzeka. To najlepiej widać na ostatnim zdjęciu... no aż się prosi
Ten buczek to spore drzewo będzie, więc tak jak u Ciebie- na trawniku po prostu zostanie- może tylko miejsce zmienić. Przed tymi tujami chcę jeszcze ze 3 drzewka niewielkie- mogą być ażurowe- bo za płotem jest uliczka. Chcę się trochę zasłonić. Kiedy zakładałam ogród- był tam pas drzew, ale później wykarczowali go i tak łyso teraz
Muszę do pracy lecieć i liczę na dyskusję wieczorkiem
Proponuję kolumnowy Sorbus AUTUMN SPIRE 'Flanrock' PBR o obficie wydających żółtych owocach mieniący się pomarańczem i czerwienią na jesieni. Problematyczne może być tylko sąsiedztwo jałowca, bo ten nie tylko sieje rdzę gruszy, ale i jarząbów