Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

Ewkakonewka 13:01, 16 lis 2014

BusyBee napisał(a)
U nas ponuro, wietrznie i zimno...nie chce się nosa z domu wysadzać... Powinnam trawy powiązać, ale czekam na lepszy dzień...wstyd się przyznać, ale przy takiej przenikliwie wilgotnej pogodzie całkiem tracę zapał do ogrodu....
....byle do świąt!! Uwielbiam świąteczne dekoracje....i tym żyć teraz trzeba...

Ja to napisałam???? No jakby ja, a niby nie ja..... Ale się podpisać mogę dzisiaj dwoma rękami pod tym
BusyBee 13:15, 16 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)

Ja to napisałam???? No jakby ja, a niby nie ja..... Ale się podpisać mogę dzisiaj dwoma rękami pod tym

Twoje wianki obejrzałam i już mi lepiej... czekam na następne z niecierpliwością Ja takich talentów nie posiadam, ale podziwiam chętnie już poszukuję na O efektów Waszych przedświątecznych przygotowań
bdan 07:39, 17 lis 2014

BusyBee napisał(a)

Ja też planuję zmiany, ale jeszcze weny nie mam Na razie ....byle do świąt!! Uwielbiam świąteczne dekoracje....i tym żyć teraz trzeba...

Kasiu a jakie zmiany po głowie Ci chodzą?

Pozdrawiam i dziękuję za porady u mnie
BusyBee 08:26, 17 lis 2014

bdan napisał(a)

Kasiu a jakie zmiany po głowie Ci chodzą?

Pozdrawiam i dziękuję za porady u mnie

Danusiu obawiam się, że niewiele Ci poradziłam. Każdy ma jakąś swoja wizję i prawie tyle pomysłów ile osób

Tak naprawdę, to trudno jest doradzić komuś jeśli nie było się w ogrodzie. Rzut z góry bardzo pomaga i właśnie myśląc nad rabatą u mnie, powinnam jakiś rzut z góry opracować tak, jak Ty go zrobiłaś....

Wstępnie pokażę tylko- chodzi o ten rząd tuj. Chcę zrobić wzdłuż niego rabatę, bo tak jest nudno.... i ciężko jakoś z tymi bryłami szmaragdów...Poza tym chcę połączyć rabaty po lewej i prawej stronie rzędu. Ewentualnie przesadzając małego buczka, który rośnie na środku trawnika.
T będzie dość spora rabata- długość około 10 metrów.

Toszka 08:42, 17 lis 2014

Tę wyspe z buczkiem to musowo trzeba przenieść. Ja ze swojej strony proponuje także przemyśleć poszerzenie, wydłużenie rabaty tej pod domem berberysowo?- jałowcowej?.
Jak utworzysz rabatę pod szmaragdami, i poszerzysz ta wspomnianą pod domem to uzyskasz ładne załamanie optyki z płynącym trawnikiem jak rzeka. To najlepiej widać na ostatnim zdjęciu... no aż się prosi
bdan 08:45, 17 lis 2014

Kasiu dla mnie hortensje z trawami, tego buczka na środku chcesz dać?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2419-wszystko-o-czym-marzysz?page=270

Było też kiedyś zdjęcie, nie pamiętam u kogo, limki z grackami, a wanilki z miskantem variegatus. Ale teraz sobie nie przypomnę
BusyBee 08:47, 17 lis 2014

Toszka napisał(a)
Tę wyspe z buczkiem to musowo trzeba przenieść. Ja ze swojej strony proponuje także przemyśleć poszerzenie, wydłużenie rabaty tej pod domem berberysowo?- jałowcowej?.
Jak utworzysz rabatę pod szmaragdami, i poszerzysz ta wspomnianą pod domem to uzyskasz ładne załamanie optyki z płynącym trawnikiem jak rzeka. To najlepiej widać na ostatnim zdjęciu... no aż się prosi

No prosi się prosi Już jakiś czas to wiem, ale to spore przedsięwzięcie i zabieram się jak pies do jeża, bo nie wiem jak ten kształt rabaty stworzyć

Mam jakieś fotki robione z góry to wrzucę i pomyślę nad planem...Wtedy będę prosić o głos w sprawie. Cieszę się, że masz podobne zdanie...a ten trawnik płynący jak rzeka...oj to przemawia do mnie
BusyBee 08:52, 17 lis 2014

bdan napisał(a)
Kasiu dla mnie hortensje z trawami, tego buczka na środku chcesz dać?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2419-wszystko-o-czym-marzysz?page=270

Było też kiedyś zdjęcie, nie pamiętam u kogo, limki z grackami, a wanilki z miskantem variegatus. Ale teraz sobie nie przypomnę

Ten buczek to spore drzewo będzie, więc tak jak u Ciebie- na trawniku po prostu zostanie- może tylko miejsce zmienić. Przed tymi tujami chcę jeszcze ze 3 drzewka niewielkie- mogą być ażurowe- bo za płotem jest uliczka. Chcę się trochę zasłonić. Kiedy zakładałam ogród- był tam pas drzew, ale później wykarczowali go i tak łyso teraz

Muszę do pracy lecieć i liczę na dyskusję wieczorkiem

Casting na małe drzewka będzie
bdan 08:59, 17 lis 2014

BusyBee napisał(a)

Casting na małe drzewka będzie

Propozycja nr 1 - umbraculifera wysoko szczepiona, żeby koronę powyżej tujek miała
Toszka 11:59, 17 lis 2014

Proponuję kolumnowy Sorbus AUTUMN SPIRE 'Flanrock' PBR o obficie wydających żółtych owocach mieniący się pomarańczem i czerwienią na jesieni. Problematyczne może być tylko sąsiedztwo jałowca, bo ten nie tylko sieje rdzę gruszy, ale i jarząbów