Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

Zielona 17:45, 26 kwi 2015

Byłam ciekawa, czy doczytasz, że spełnia Twoje wymagania. Nawet koronę ma ażurową. I ta odmianowa rzeczywiście nie ma cierni. A jej kolor nie jest żółty. To taka limonka jak żurawka lime marmelade. Zwraca uwagę i na pewno nie jest banalna

Klon i grujecznik - równie dobre typy.

Parocja - za mała. Wydaje mi się, że jednak wolno rośnie i jest w naszych warunkach chyba bardziej rozłożystym krzewem, niż drzewem. Ale mogę się mylić. Widziałam na żywo tylko dwa kilkuletnie egzemplarze w dwóch różnych ogrodach.
katiaxx 19:45, 26 kwi 2015

Właśnie miałam Ci powiedzieć że oglądam wczoraj tę glediczję nie sprawdzałam czy spełnia wszystkie Twoje wymogi - bardziej wizualnie - piękne drzewo, ładny kolor, piękne liście i ma naturalny charakter a jednocześnie egzemplarz jak najbardziej ogrodowy :

http://mkrzewy.pl/product/glediczja-trojcierniowa-sunburst/

mówiłyście o tej odmianie ? bardzo interesujące drzewo,
Zielona 22:13, 26 kwi 2015

Dokładnie o tym Kasiu. W moim CO w ubiegłym roku był cudny egzemplarz o wysokości 3m. Ciekawe,czy i w tym roku pojawią się te drzewa.
jazzy 03:44, 27 kwi 2015

Mysza, dzięki

Ewa, a wolisz tam lisciaste czy iglaste? Wiem, że typowo palowe korzenie mają dęby i sosny Eh, wiecznie te wybory...

Marta, od razu zaczęłam o niej czytać i naprawdę podoba mi się ta glediczja Fajnie mieć niebanalne drzewo, które kojarzy się z ciekawą osobą Chyba nawet mianuje ją Twoim imieniem
Parocja rośnie wolno, fakt, i chyba tylko na pinach wygląda tak okazale

Katia, liście ma trochę akacjowe, a kolor limonkowy ciekawie by kontrastował z moim murem
Muszę poszukać dużej sadzonki
siakowa 08:49, 27 kwi 2015

jazzy napisał(a)
Mysza, dzięki

Ewa, a wolisz tam lisciaste czy iglaste? Wiem, że typowo palowe korzenie mają dęby i sosny Eh, wiecznie te wybory...

Marta, od razu zaczęłam o niej czytać i naprawdę podoba mi się ta glediczja Fajnie mieć niebanalne drzewo, które kojarzy się z ciekawą osobą Chyba nawet mianuje ją Twoim imieniem
Parocja rośnie wolno, fakt, i chyba tylko na pinach wygląda tak okazale

Katia, liście ma trochę akacjowe, a kolor limonkowy ciekawie by kontrastował z moim murem
Muszę poszukać dużej sadzonki

no to chyba na czyms staneło?parocja vs glediczja?
jazzy 10:34, 27 kwi 2015

siakowa napisał(a)

no to chyba na czyms staneło?parocja vs glediczja?

Niee, raczej glediczja vs klon vs grujecznik
siakowa 10:35, 27 kwi 2015

jazzy napisał(a)

Niee, raczej glediczja vs klon vs grujecznik

klon japoński?

w grujecznikach się zakochałam, przed chwilą były bordowe teraz sa juz zielone:0 i tak pieknie azurowe i tak pięknie prześwituje słonce że wtedy mają jeszzccev inny kolor..jakby żółty
ewakatowice 11:12, 27 kwi 2015

idę oglądać drzewa
buziaki zostawiam
Sebek 14:46, 27 kwi 2015

Co kopiesz?
jazzy 14:50, 27 kwi 2015

siakowa napisał(a)

klon japoński?

w grujecznikach się zakochałam, przed chwilą były bordowe teraz sa juz zielone:0 i tak pieknie azurowe i tak pięknie prześwituje słonce że wtedy mają jeszzccev inny kolor..jakby żółty

Albo japoński albo palmowy, ale jest mnóstwo innych ciekawych klonów
Grujecznika na pewno posadzę, lecz niekoniecznie w tym konkretnym miejscu. Trza się porządnie zastanowić