Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

ewakatowice 11:40, 25 wrz 2014

Zgadzam się z Toszką, świetnie napisane.

Sama zakochana jestem w ogrodach w stylu modern…
Minimalnie… estetycznie…

A jednak…

Podziwiam inspiracje a u siebie z utęsknieniem czekałam na pierwsze kwitnięcie róż
Jazzy … będzie twarda?

EdytaB 11:45, 25 wrz 2014

jeszcze tu powstanie klub AZO (anonimowi zakupo-ogrodnicy )
ewakatowice 11:48, 25 wrz 2014

EdytaB napisał(a)
jeszcze tu powstanie klub AZO (anonimowi zakupo-ogrodnicy )

Podoba mi się
Nie wiem czy się nadaje …

jazzy 11:58, 25 wrz 2014

ewakatowice napisał(a)
Zgadzam się z Toszką, świetnie napisane.

Sama zakochana jestem w ogrodach w stylu modern…
Minimalnie… estetycznie…

A jednak…

Podziwiam inspiracje a u siebie z utęsknieniem czekałam na pierwsze kwitnięcie róż
Jazzy … będzie twarda?

Będzie czy nie będzie, ważne żeby mi się podobało przeca nie tworze ogrodu dla księżnej Yorku żebym musiała się ograniczać i trzymać wytycznych do bólu poza tym, to nie ma być ogród stricte minimal, w którym rosną np. tylko cisy i bukszpany. Bez przesady

edit:
Tak napisalam kiedy zakladalam swój wątek na tym forum:

"Ogród, jaki mi się jawi w głowie to ogród nowoczesny, w miarę minimalistyczny, lecz bez przesady, dość prosty w swej formie, nakreślony prostymi liniami, uporządkowany, można by powiedzieć nawet, że powściągliwy(...)"

i tak jak mówię - nic się nie zmieniło w tej kwestii
ewakatowice 12:01, 25 wrz 2014

jazzy napisał(a)

Będzie czy nie będzie, ważne żeby mi się podobało przeca nie tworze ogrodu dla księżnej Yorku żebym musiała się ograniczać i trzymać wytycznych do bólu poza tym, to nie ma być ogród stricte minimal, w którym rosną np. tylko cisy i bukszpany. Bez przesady

Najważniejsze, że wiesz co chcesz !
Oj jazzy jazzy ciekawe co Ty wykombinujesz

Jak busz to się posikam ze śmiechu hihihihi
jazzy 12:04, 25 wrz 2014

ewakatowice napisał(a)

Najważniejsze, że wiesz co chcesz !
Oj jazzy jazzy ciekawe co Ty wykombinujesz

Jak busz to się posikam ze śmiechu hihihihi

A sikaj
ewakatowice 12:05, 25 wrz 2014

jazzy napisał(a)

A sikaj

a Ty co dziś taka zmierzła?
Toszka 13:59, 25 wrz 2014

Jazzy - nie mam zamiaru tobą dyrygować, ani meblować ci ogrodu. Droczę się z tobą, bo wiem jak szalenie trudno utrzymać kobiecie minimalizm... weź na ten przykład taki naszyjnik u jubilera, który ci mąż chce podarować i nie musisz patrzeć na cenę - wybierzesz z jedna perełką, czy z brylantami i perełką? (mówię o naszyjniku, a nie o wisiorku)
Facetom łatwiej to przychodzi - im zazwyczaj wystarczy materac i jeden garnek... a my kobiety lubimy otaczać się mało, że pięknymi rzeczami to jeszcze w mnogiej ilości.
I dlatego przerobiłam (w wielkim skrócie, rzecz jasna) przysięgę małżeńską na ogrodniczą minimalistyczną

Minimalistyczny ogród może być tylko z traw i z werbeną, którą tak lubisz, lub też z jedną odmianą róż. Minimum gatunków.

Żywopłot nie musi być z tuj, może być z buków, wiązów, grabów, klonów, a nawet jak większa działka to i z rododendronów. Przyjaciółki sąsiedzi mają z rodków żywopłot. Wiosną odlot po całości ale ogród ma bodajże 5 tys. metrów.
Z żywopłotem jest tylko jeden wymóg - ma rosnąć zdrowo, tak by go non stop nie pryskać i by z latami nie łysiał od dołu, bo przestaje być żywopłotem...

i jeszcze jedno - nasadzenia żywopłotowe mieszane, np. takie jak w zwyczaju ma robić Szefowa mają ukryty sens zwłaszcza w przypadku jak jakies choróbsko zaatakuje nam rośliny. W tedy tylko część żywopłotu (w ekstremalnej opcji) wypadnie, a reszta zostanie.
jazzy 15:23, 25 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Jazzy - nie mam zamiaru tobą dyrygować, ani meblować ci ogrodu. Droczę się z tobą...

To miłe
weź na ten przykład taki naszyjnik u jubilera, który ci mąż chce podarować i nie musisz patrzeć na cenę - wybierzesz z jedna perełką, czy z brylantami i perełką? (mówię o naszyjniku, a nie o wisiorku)
Facetom łatwiej to przychodzi - im zazwyczaj wystarczy materac i jeden garnek... a my kobiety lubimy otaczać się mało, że pięknymi rzeczami to jeszcze w mnogiej ilości.

No prawda to zatem okaże się czy więcej we mnie kobity czy faceta. Może w ogóle okaże się, że jestem facetem

Minimalistyczny ogród może być tylko z traw i z werbeną, którą tak lubisz, lub też z jedną odmianą róż. Minimum gatunków.

Jak już mówiłam - nie popadajmy w takie skrajności

Żywopłot nie musi być z tuj (...)

Ja chcę z cisów

nasadzenia żywopłotowe mieszane, np. takie jak w zwyczaju ma robić Szefowa mają ukryty sens zwłaszcza w przypadku jak jakieś choróbsko zaatakuje nam rośliny. W tedy tylko część żywopłotu (w ekstremalnej opcji) wypadnie, a reszta zostanie.

Na pewno jest to sprytne rozwiązanie, jednak na razie nie widzę tego u siebie
BusyBee 15:30, 25 wrz 2014

Toszka napisał(a)

i jeszcze jedno - nasadzenia żywopłotowe mieszane, np. takie jak w zwyczaju ma robić Szefowa mają ukryty sens zwłaszcza w przypadku jak jakies choróbsko zaatakuje nam rośliny. W tedy tylko część żywopłotu (w ekstremalnej opcji) wypadnie, a reszta zostanie.

Poczytuję Waszą rozmowę...
...u mnie właśnie tak było- wypadły 3 metrowe szeeerokie na 1 metr szmaragdy z szeregu... zeżarły je pędraki i nie miałam jak dokupić takich samych...teraz kminienie jak to z sensem uzupełnić...co dosadzić...??
...wszystko co tam sadziłam okazało się do kitu....a gdyby to był żywopłot mieszany...nie byłoby problemu...