Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

EdytaB 13:09, 24 wrz 2014

i pomysleć, że mam to szczęście i Toszkę na wyciągnięcie ręki, żeby ją do siebie zaprosić
jazzy 13:25, 24 wrz 2014

EdytaB napisał(a)
i pomysleć, że mam to szczęście i Toszkę na wyciągnięcie ręki, żeby ją do siebie zaprosić

Szczęściara
lojalna_ 13:49, 24 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Jazzy robisz klasyczny błąd (podkreślam, że ja w tej chwili nie krytykuję, bo do takiego traktowania ludzi jestem daleka - poddaję przemyśleniom, tylko), bo skupiasz się na pojedynczych rabatach, zapominając, że ogród powinien tworzyć spójną całość. Ta sama zasada obowiązywać (powinna) we wnętrzu domu. Ale jak ktoś lubi każdy pokój w innym stylu, a holl w baroku, to tez tak można, czemu nie, tylko trzeba konsekwentnie, czyli w nowocześnie urządzonym np. salonie wstawić barokową np. gablotkę... ale już nie stół. Czyli, zasada jest taka, że choć jeden element na rabacie powinien nawiązywać do innych rabat wokoło. A najlepiej jak na osi widokowej mamy takie trzy punkty. Nazywa się to złotą zasadą trójkątów.
Dodatkowo - karygodnym, z punktu widzenia zapotrzebowań i siedliskowych jest pod wrzosowate (rododendrony, kalmia) sypać żwir, bo ich system korzeniowy zabijesz.

Proponuję stanąć w oknie, w salonie (a potem na tarasie) i określić osie widokowe - najdalsze punkty do jakich zazwyczaj sięga wzrok- i zastanowić się co byś tam chciała widzieć co rano, w południe i wieczorem. Takie punkty trzeba podkreślić jakąś atrakcyjną rośliną/kompozycją, a reszta nasadzenia ma być tylko tłem. Najlepiej dyskretnym, podkreślającym urodę dominanty...

A chyba najprościej by było zrobić plan całej tej części ogrodu

Kobieto Ty potrafisz zwięzle dosadnie i obrazowo wszystko przedstawic tez sie zaczytuje i równiez dziekuje
ewakatowice 14:56, 24 wrz 2014

Jazzy szkoda, że tak daleko... chętnie bym te Twoje osie widokowe wytyczała z Tobą.
Ale jak wytyczysz, naniesiesz na plan to ja chętna do sadzenia
aage 15:36, 24 wrz 2014

Zapisuję się do podczytywania i kibicowania.
Tyle cennych rad zostało już tutaj wypowiedzianych.
Podpisuję się dwoma łapkami pod tych co napisała Toszka !
jazzy 17:00, 24 wrz 2014

ewakatowice napisał(a)
Jazzy szkoda, że tak daleko... chętnie bym te Twoje osie widokowe wytyczała z Tobą.
Ale jak wytyczysz, naniesiesz na plan to ja chętna do sadzenia

:-*
jazzy 17:09, 24 wrz 2014

aage napisał(a)
Zapisuję się do podczytywania i kibicowania.
Tyle cennych rad zostało już tutaj wypowiedzianych.
Podpisuję się dwoma łapkami pod tych co napisała Toszka !

Witaj kibicowanie tu bardzo potrzebne
ewakatowice 17:16, 24 wrz 2014

Wskazówki…
(nie wiem na ile pomocne będą te poniżej moje wypociny jednak miej się na baczności )

1.Wpierw powinnaś cały dzień obserwować jak słońce i gdzie pada
2.Siedzieć doopą na tarasie i rozglądać się, notować gdzie kierujesz wzrok albo gdzie chcesz aby kierowano…
3.Jaki ogród chcesz rekreacyjno-wypoczynkowy
4.Podzielić na strefy … ‘
5.Gdzie i po co odgrodzić się (od sąsiadów, strefy)
6.Wytyczyć
7.Materiały wybrać
8.Rośliny
9.Działać

Ale mądrości hahahha…. To tyle mam do powiedzenia…
Jak mówi koniuszy … wiśta wio …

a teraz Jazzy przestań się czaić jak zając w zaroślach i pokazuj kartke co tam chowasz koleżanko!

jazzy 18:38, 24 wrz 2014

ewakatowice napisał(a)
Wskazówki…
(nie wiem na ile pomocne będą te poniżej moje wypociny jednak miej się na baczności )

Każda wskazówka jest tu doceniana i pomocna!

1.Wpierw powinnaś cały dzień obserwować jak słońce i gdzie pada

Już poczyniłam te kroki
2.Siedzieć doopą na tarasie i rozglądać się, notować gdzie kierujesz wzrok albo gdzie chcesz aby kierowano…

Te również
3.Jaki ogród chcesz rekreacyjno-wypoczynkowy

Taki właśnie
4.Podzielić na strefy …
5.Gdzie i po co odgrodzić się (od sąsiadów, strefy)
6.Wytyczyć
7.Materiały wybrać
8.Rośliny
9.Działać

Tak jest! zrobi się

...a teraz Jazzy przestań się czaić jak zając w zaroślach i pokazuj kartke co tam chowasz koleżanko!

Jeszcze nic nie chowam, ale lada dzień pokażę, mam nadzieję
BusyBee 20:44, 24 wrz 2014

Ależ świetne rady Toszki- chętnie poczytałam,.....ale dla mnie to nie jest proste w praktyce...Tyle rzeczy trzeba wziąć pod uwagę, że wiem, że nic nie wiem...

Jak będę planować zimą nową rabatę u siebie, to te rady się przydadzą, ale czy ja coś konstruktywnego z nich uczynię- to już inna sprawa...Podziwiam tych, którzy mają taki zmysł ogrodowy...

A Ty już coś rysujesz...???