Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

Toszka 22:30, 23 wrz 2014

co chcesz uzyskać na tej rabacie?
Co chcesz mieć?

W "takie se narysowałam" jest brak symetrii (wyważenia) w symetrii... i stąd moje pytanie
BusyBee 22:48, 23 wrz 2014

Hej przyszłam powiedzieć, że to prawda- buk dawyck gold liście ma do samej zimy, ale najpiękniejsze są wiosną-.... limonkowe i świetliste
Pozdrowionka Jazzy
jazzy 22:53, 23 wrz 2014

Toszka napisał(a)
co chcesz uzyskać na tej rabacie?
Co chcesz mieć?

W "takie se narysowałam" jest brak symetrii (wyważenia) w symetrii... i stąd moje pytanie

Toszka,nie podoba Ci się?
Ta rabata ma 10m x 1,5m. Jest od zachodu. Na pewno będą tam różaneczniki. A co chcę uzyskać? W miarę przejrzystą, ale nie zbyt gołą rabate. Raczej minimalistyczną, ale bez przesady Doradzisz coś?
jazzy 22:55, 23 wrz 2014

BusyBee napisał(a)
Hej przyszłam powiedzieć, że to prawda- buk dawyck gold liście ma do samej zimy, ale najpiękniejsze są wiosną-.... limonkowe i świetliste
Pozdrowionka Jazzy

Alleluja!
Dzięki Pszczółko
Toszka 23:50, 23 wrz 2014

jazzy napisał(a)

Toszka,nie podoba Ci się?
Ta rabata ma 10m x 1,5m. Jest od zachodu. Na pewno będą tam różaneczniki. A co chcę uzyskać? W miarę przejrzystą, ale nie zbyt gołą rabate. Raczej minimalistyczną, ale bez przesady Doradzisz coś?

Od zachodu mówisz... różaneczniki wola wystawę od wschodu... i nie chodzi o to, że za duzo słońca latem...wiele osób myśli tylko o lecie... a dla różaneczników najtrudniejszy czas - w naszym klimacie- to styczeń-marzec, czyli zimowe słońce+przenikliwe, wysuszające wiatry.

Nie powiedziałam, że mi się nie podoba (jak dla mnie to typowo Danusiowe smaki, a ja to lubię)... wyczuwam trop, ale trzeba to z głową i smakiem dopracować....
stąd było moje pytanie co chcesz mieć i co chesz uzyskać. Też uważam, że nie wolno tam sadzić zbyt duzo gatunków...
To front? Jaka to część domu/ogrodu?
jazzy 00:32, 24 wrz 2014

Toszka napisał(a)

Od zachodu mówisz... różaneczniki wola wystawę od wschodu... i nie chodzi o to, że za duzo słońca latem...wiele osób myśli tylko o lecie... a dla różaneczników najtrudniejszy czas - w naszym klimacie- to styczeń-marzec, czyli zimowe słońce+przenikliwe, wysuszające wiatry.
...
To front? Jaka to część domu/ogrodu?

To nie front Stojąc przodem do domu (a przód to wjazd do garażu - południe) to rabata wzdłuż lewej ściany domu, czyli zachód właśnie Tu widok od strony tarasu:

Te rośliny, które tam umieściłam oprócz różaneczników to (idąc od lewej):
Sosna czarna Bambino na pniu (2x2), cyprysik japoński nana gracilis (1x2), kalmia wąskolistna rubra (3szt.), modrzew japoński jacobsen's pyramid.
Czy są takie rośliny, którym nie przeszkadzają te zach.wiatry? A jakbym zrobiła w granicy ekran z drzew, które by zatrzymywały wichurę?
Toszka 01:06, 24 wrz 2014

Żeby tą rabatę planować, to musisz pomyśleć jak obsadzisz taras. To musi być jedność, albo co najmniej nawiązanie. W odwrotnej kolejności się nie da stworzyć spójnej całości.

To ty nie masz jeszcze zywopłotu?
katiaxx 08:31, 24 wrz 2014

Kobity, dlaczego wy nie śpicie po 1 w nocy ? ja wczoraj poszłam spać ok. 24 i dziś nie żywa jestem, ale to dosłownie, w dodatku jakiś wirus czy jelitówka mnie bierze i nie idzie życ.
A mam 8 godz. przed sobą , masakara.
Jazzy a czy Tobie się nie robi taras drewniany/kompoz? z czego masz taki piękny bieluśki ?
Co do rabaty nie wypowiem się konstruktywnie bo i się nie znam i z sił opadam.
Ale pięknie Co to idzie w tych puzlach
jazzy 09:28, 24 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Żeby tą rabatę planować, to musisz pomyśleć jak obsadzisz taras. To musi być jedność, albo co najmniej nawiązanie. W odwrotnej kolejności się nie da stworzyć spójnej całości.

To ty nie masz jeszcze zywopłotu?

No widzisz, nawet nie pomyślałam, że powinno być nawiązanie do tarasu a przy tarasie marzą mi się jakieś trawy, może w połączeniu z czymś kwitnącym, np. Werbena patagońska, bo ją uwielbiam No i teraz czy te trawy będą pasowały do takiej rabaty żwirkowej?
Nie mam żywopłotu, nie mam nic jeszcze... oprócz perzu...
EdytaB 09:30, 24 wrz 2014

a cisy może lepiej cisy nie trawy
trawy z boku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies