Moim zdaniem bordo z roźem to idealne połączenie. ...Ale jeśli nie chciałabyś przenosić magnolii to zrobilabym tak...pod murem co 60 cm berberys jako tło ...magnolia. ..A po jej obu stronach w nakładzie rzucone kulki bukszoanowe na długość całego tego wąskiego odcinka. ..I to mogłoby by być w zwirky...róż bym tam już nie dawała. ...ew jeśli byłoby Ci za mało dałabym kocimietke...albo stipe. ..albo inna zwiewna nie za wysoką trawę. Może jakiś carex?
Natomiast co do tej szerszej części przy wejściu to po bykszpanem powtorzylabym albo ta kocimetke albo trawę w zależności na co się zdecydujesz...A po drugiej stronie daj róże i rozchodniki...ew...rozchodniki możesz gdzieś powtórzyć przy berberysach...I to wszystko...Tak mnie poniosło
Remonty, zmiany w ogrodzie to nieustająca praca. Wciąż coś się starzeje, rozrasta, przestaje pasować ... Dziś nie działałam w przedogródku bo by mnie ludzie zjedli ale na podwórku podziałamłam. Niewiele bo co chwila goście od zajęcia odrywali ale udało mi się dokończyć ściąganie kamienia spod lawendy i przesadzenie rozchodników i trawek tak by dopasować do linii lawendy, którą wczoraj zmieniałam.
Nie widać ostatniej lawendy bo tegoroczną wsadziłam, chyba jednak wszystkie pójdą na podmiankę
dosadziłam też różę dla złamania krawędzi lawendowej
Szpalerem mówisz ? nie za "sztywno" będzie ?? No ale tak, na luźne rozrzucenie trochę za mało miejsca będzie. A jak myślisz przejść w stronę magnolii ?? zagrackować tylko taras czy ciągnąć dalej ?
Pomyślałam by jedną róże dać w okolicach narożnika na przeciwko parasola, powyżej (w stronę furtki i chodniczka) gracki lub trzcinniki. Zapomniałam że mam tam też szałwie niebieską i myślałam żeby ją rzucić małymi plamkami.
Berberysy kuszą mnie tylko nie wiem jak by to zgrać ze szpalerem grackóww części przy tarasie ? Bo chyba na nie w tym miejscu jestem zdecydowana.
Nie rzucam się na wszystko na raz bo znów manianę zrobię, muszę poprzymierzać