Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród nad rzeką...

Mój ogród nad rzeką...

chojna 11:54, 30 sie 2015

babka napisał(a)
I jak prace nawadniające ? jest pani zadowolona ?

System jest boski. Trawa rośnie jak wściekła , nie nadążamy kosić.
Są jeszcze drobne kwestie do poprawki , ale to już ogarniemy sami.
Panów wezwę do przeplukania zaworów bo się sączy woda.
chojna 12:02, 30 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Bombowo wygladają te brzozy w przed domem z tymi rabatami, widzę, że Ty i psiara i kociara jak ja

Ja psiara i kociara ? Sama nie wiem. Zawsze wydawało mi się , że tak , ale teraz jak naprawiam wiecznie wyschnięte place na trawniku po suczce, to zarzekam się , że nie będę miała więcej psa. Moją Fridka ma prawie 12 lat.
Mamy z nią sporo atrakcji. Miała np 5 razy babesziozę, kilka razy dala nogę , 2 razy ja wykupywałam. Oj , działo się.
A kotka sama przyszła i nie chciała się odczepić. Wiekowo tak samo jak suka, ale u kota to mniej wiosenek. Teraz biedna cierpi katusze siedząc stałe w domu , bo w wojnie z nornicami sięgnęłam po środki biobójcze.

Nornica ryją bez opamiętania. Jak wykopaliśmy tunele pod linie zasilające zaczęły nimi łazić po całej działce. Jak były przy płocie na rabatach to jedynym stworzeniem ingerującym w ich byt był mój kot.
chojna 08:47, 31 sie 2015

Idę polatać z aparatem
AnnaCh 09:05, 31 sie 2015

Biegaj, czekamy
chojna 10:57, 31 sie 2015

Tak wygląda w tej chwili mój trawnik. Dzisiaj lub jutro dojedzie ziemia, to wezmę się za dosiewki.

W tym miejscu dosiałam. Trawka już kiełkuje. Na więcej nie starczyło mi ziemi. Rabata za żywopłotem czeka na nową ziemię. Kupiłam tu 200 cebul tulipanów

Ta choina miała być odmianą Jeddeloh. Wydaje mi się, że to zwykłą duża choina. Jak ziemia przyjedzie przesadzę ją do mojego choinowego szpalera. W tle hortki moje ukochane.
Z rabaty pod oknem, na której jeszcze rośnie zabiorę również hosty i wysieję łubin.
To plan na najbliższe dni.

Rzut okiem na żywopłociki.

Klonik dostał towarzystwo w postaci cisa Davida podsadzonego żuwarką Palace Purple.

I w tle różaneczniki przesadzone spod okna. Jeden został złamany przez wichurę i przy przesadzaniu niestety do dokończyłam. Aż żal patrzeć jak schnie. Wszystkie trzy to odmiana Calsap. Na szczęście są w szkółce, w której kupowałam.
Różaneczniki dostały szczepionkę mikoryzową do korzeni i mega doły z kwaśnym torfem, obornikiem i kwaśną ziemią. Mam nadzieję, że polubią nowe miejsce.
iwka 11:00, 31 sie 2015

rabata tulipanowa będzie piękna, szkoda RH, może da radę, trzymam kciuki
a na tym ostatnim zdjęciu to jakiś klonik?
chojna 11:04, 31 sie 2015

Hortensje grandiflory. Uwielbiam je. Tuje sadzone wiosną osiągnęły prawie wysokość ogrodzenia. Cieszy.

I żuraweczki, które łądne będą dopiero w przyszłym roku. Kupiłam tu 10 doniczek, ale były spore, więc z 10 zrobiłam 20. Na rabatce trochę zniknęły.

Nie patrzcie proszę na widoczne jeszcze linie kroplujące. Znikną.

Miskant ML. Coraz grubszy, ale nadal cieniutki

I perukowiec w rozplenicach. Uwielbiam ten widok. Choć trawki malutkie i perukowiec też tegoroczny, przebija się przez nie poranne słońce.

chojna 11:05, 31 sie 2015

iwka napisał(a)
rabata tulipanowa będzie piękna, szkoda RH, może da radę, trzymam kciuki
a na tym ostatnim zdjęciu to jakiś klonik?

Myślisz Iwonko żeby dać mu szansę? Jest to już spora roślina a ma tylko jeden malutki korzonek.
Klonik to klon japoński aconitifolium. Jesienią przebarwia się na purpurę. Zobaczymy.
chojna 11:12, 31 sie 2015

I Limkowa. Wiem, że każdy ogrodowiczanik ma taką rabatę, zmieniają się tylko trawki lub żurawki pod Limkami, ale ja je kocham po prostu!

Czy to na pewno Limka? Zaróżowiła się odrobinkę.

Rozplenice w szerszym ujęciu. Jutro będę miała nowe trawki i ten zakątek też przejdzie małą metamorfozę. Zniknie też linia kroplująca.
iwka 11:22, 31 sie 2015

co do RH to doczytałam, że jest to ta ułamana gałązka? powiem, że nie wiem ale może daj mu szansę

tak mi nagadały dziewczyny o tych klonach, że chyba sobie kupię, ten Twój bardzo ładny

a limki to właśnie tak się przebarwiają na rózowo

a i mamy coś wspólnego, też mam perukowca w rozplenicach