Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród nad rzeką...

Mój ogród nad rzeką...

lojalna_ 22:43, 14 paź 2015

chojna napisał(a)

Współczuję. Spadłam ostatnio ze schodów w nocy prosto na łokieć. Tak obiłam kość, że nie mogę się w żaden sposób oprzeć.

Ciezka spraw pa, ja w zeszłym roku o tej porze zjechalam ze schodow na tylek ...kosc ogonowa boli do dzis jak zle usiade /) juz sie nie licytujemy hihihi ale uwazac na siebie trzeba.

Nie wiem czy te moje tuje scinac bo chcialam zeby podrosly jesczcze , chyba nie skoro na zageszczeniu mi nie zalezy
chojna 22:45, 14 paź 2015

babka napisał(a)
Bardziej do mnie przemawia wersja z większością traw Fajnie to skomponowałaś, zdolna dziewczynka
Piszesz, ze L mają jeszcze cebule ? dawno nie byłam... nie wiesz czy czosnki jeszcze mogą być ?

Oluś tam traw jest tyle samo. Jedyna różnica jest taka, że w lewym dolnym roku jest albo hortka albo kulka. I kulka do mnie przemawia bardziej. Ale ta rabata jest zaokrąglona i jak staniesz przy furtce to hortka też będzie w tej linii.

Czosnków nie widziałam, bo bym brała w ciemno!
chojna 22:50, 14 paź 2015

lojalna_ napisał(a)

Ciezka spraw pa, ja w zeszłym roku o tej porze zjechalam ze schodow na tylek ...kosc ogonowa boli do dzis jak zle usiade /) juz sie nie licytujemy hihihi ale uwazac na siebie trzeba.

Nie wiem czy te moje tuje scinac bo chcialam zeby podrosly jesczcze , chyba nie skoro na zageszczeniu mi nie zalezy

Jolu tuja i tak rośnie w górę po obcięciu. Ona ma roczne przyrosty po 30-40 cm bez cięcia. Zobaczymy jak będzie w przyszłym roku.
babka 22:51, 14 paź 2015

chojna napisał(a)

Oluś tam traw jest tyle samo. Jedyna różnica jest taka, że w lewym dolnym roku jest albo hortka albo kulka. I kulka do mnie przemawia bardziej. Ale ta rabata jest zaokrąglona i jak staniesz przy furtce to hortka też będzie w tej linii.

Czosnków nie widziałam, bo bym brała w ciemno!

muszę się cofnąć do projektu ale chodziło mi własnie o tę gdzie jest mniej hortek.
babka 22:54, 14 paź 2015

Chyba czegoś nie rozumiem. Furtka jest po lewej stronie? hortensja (pojedyncza) jest w pierwszej linii , pozostałe dwie z tyłu. Więc co zmienia zaokrąglenie rabaty ?
chojna 23:01, 14 paź 2015

Rabata jest pomiędzy bramną a furtką i jest szersza po stronie bramy.

Turzyce posadzę aż do samego końca rabaty , na ile pozwoli mi beton przy krawężniku.
chojna 23:04, 14 paź 2015

Anabelki posadziłabym jako pierwszą linię wzdłuż szmaragdów. Za tą kulką na pniu jest jeszcze jedna, ale nie widać.
Jutro wrzucę ujęcie z drugiej strony i zobaczymy jak to wyjdzie.
babka 23:14, 14 paź 2015

A to już rozumiem co miałaś na myśli, myślałam ze furtkę masz po przeciwnej stronie. Ale głównie chodzi Ci o widok z okna kuchni wiec ja bym patrzyła na rabatę głównie z tej strony. Czy ta trzecia hortensja nie wprowadza lekkiego chaosu ?
AnnaCh 23:58, 14 paź 2015

Ola, macham, tak szybciutko, bo mam mało czasu, nadrobię później
chojna 08:15, 15 paź 2015

babka napisał(a)
A to już rozumiem co miałaś na myśli, myślałam ze furtkę masz po przeciwnej stronie. Ale głównie chodzi Ci o widok z okna kuchni wiec ja bym patrzyła na rabatę głównie z tej strony. Czy ta trzecia hortensja nie wprowadza lekkiego chaosu ?

Wydaje mi się, że wprowadza z każdej innej strony, a z kuchni to jedyna perspektywa, gdzie by pasowała. Ale wolę mieć z każdej strony lepiej, nie tylko z jednej. Trzeba wybrać jakiś kompromis.
Postaram się dziś zrobić ujęcie z trzech stron.