Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

zoja 10:38, 11 maj 2018

tego iglaka bym wycięła skoro zasłania widok
albo wystrzygła w coś mniejszego jeśli można i się chce

co do ilości rabat i trawy i tego wszystkiego
wiesz ja myślę, że w dobrym momencie masz takie refleksje - może z większym rozsądkiem zaplanujesz rabaty na nowym 'skrawku' działki tak żeby mieć ciut mniej pracy a jednak przyjemność a tu gdzie już są i to TAKIE PIĘKNE to tylko trzeba zaciskać zęby i dbać

Macham Aniu
zoja 10:40, 11 maj 2018

Aniu myślę nad zamówienie a nie mam czasu szukać - u Ciebie rośnie clematis słowianka? dobrze zapamiętałam, że warto go posadzić?
Margerytka40 11:19, 11 maj 2018

Aniu nad iglakiem długo bym nie myślała . Dla mnie ewidentnie trzeba go wywalić. To chyba jałowiec jakiś co? Po mojej walce ubiegłorocznej z jałowcami frontowymi jestem ich zagorzałą przeciwniczką i za darmo bym ich nie wzięła . Pozdrawiam .
anabuko1 17:10, 11 maj 2018

anpi napisał(a)
Aniu ,gdyby nie Twój ogród -Twoja radość, to nie miałabyś się czym tu na OGR. podzielić z innymi, a tak sprawiasz radość innym,inspirujesz,radzisz a i sama masz satysfakcję jeżeli jeszcze komuś się podoba to co robisz.A zawsze lepiej powielać piękno i dobro...Ktoś zobaczy,może zechce mieć tak samo lub podobnie i już zacznie tworzyć następne piękno ... A lepsze to wpaść w wir pracy ,tworzenia i szukania sposobów jak coś zrobić samemu niż siedzieć z założonymi rękami i narzekać jak to inni mają lepiej czy ładniej od nas.Lepiej zająć myśli tym co gdzie posadzić ,przesadzić ,upiększyć niż pogrążać się w jakiś smutkach jakie nas dotykają w życiu i roztrząsać to na co nie mamy wpływu
Takie to moje wywody przed północą .......sprowokowane Twoimi...
Także... sadź kwiatuchy i dziel się radością...a nudne leżenie zdrowia nie dodaje...

Aniu dziękuję za tak miłe, pozytywne slowa.
I te nocne wywody.To takie nasze życiowe.
Każdy ma inny ogród. Miło je poogladac.
Tak jak i twój piękny. Bardzo mi się podoba. Z wielkim smakiem go tworzysz
A i pod wpływem innych ogladanych ogrodów czerpiemy też pomysły ale i nowe chcuejstwa. Znam to. A czesto mamy świetną lekturę do poczytania i wnoszące sporo wiadomości do naszej głowy.

I świetny relaks patrząc na swoje czy innych rośliny, kwiatuchy. Albo kwestię porównawcza.
No tak człowiek ciągle coś wymyśla ,i ciągle nad czymś pracuje. Ja jeszcze posiedzieć czasami w domu mogę. Ale na działce to jakieś ADHD mi się włącza.

Aniu czasu na nudę nie mam.życie urozmaica je różnymi doswiaczeniami.
Dlatego dobrze, że jest ogród
anabuko1 17:40, 11 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja bym Aniu wywaliła tego jałowca, bo jesli on juz ma suche placki to czym predzej czy później bedzie do wywalenia....

Azalia w miejscu będzie pieknie wyglądać

Masz rację, ogród to nasze życie .... bez niego byłoby smutno...
Ja sobie nie wyobrazam go nie mieć, choćby malutkiego

Wiolu dziękuję co za konkretne doradztwo w sprawie tego jałowca. Też mi się tak wydaje ,że tym miejscu jeszcze jedna azalia ładnie wyglądałby.
Czyli będzie Nowa praca. Ale w ten weekend to nie dam rady czasowo.

Ogród to nasze życie i pomoc w życiu na różne dni i sytuacje życiowe on dobrze na nas oddziałuje.
Nallar 17:52, 11 maj 2018

anpi napisał(a)
Aniu ,gdyby nie Twój ogród -Twoja radość, to nie miałabyś się czym tu na OGR. podzielić z innymi, a tak sprawiasz radość innym,inspirujesz,radzisz a i sama masz satysfakcję jeżeli jeszcze komuś się podoba to co robisz.A zawsze lepiej powielać piękno i dobro...Ktoś zobaczy,może zechce mieć tak samo lub podobnie i już zacznie tworzyć następne piękno ... A lepsze to wpaść w wir pracy ,tworzenia i szukania sposobów jak coś zrobić samemu niż siedzieć z założonymi rękami i narzekać jak to inni mają lepiej czy ładniej od nas.Lepiej zająć myśli tym co gdzie posadzić ,przesadzić ,upiększyć niż pogrążać się w jakiś smutkach jakie nas dotykają w życiu i roztrząsać to na co nie mamy wpływu
Takie to moje wywody przed północą .......sprowokowane Twoimi...
Także... sadź kwiatuchy i dziel się radością...a nudne leżenie zdrowia nie dodaje...

Świnta prowda. Hej
anabuko1 17:59, 11 maj 2018

Annak napisał(a)
Aniu, ja się na roślinach nie znam, ale miałam dwa wysokie jałowce schnące od dołu i zarówno Mazan, jak i Toszka poradzili, żeby wyciąć, bo te suchelce już się nie zregenerują i nie odrosną. Ja swoje wykopałam.
A ogród masz piękny i jak napisała Ania, może inspirować innych. Ja dzięki Twoim fotom zapragnęłam mieć np. hosty. Uwielbiam też u Ciebie liliowce...

Aniu dziękuję co za te rady,uwagi i tak pozytywny słowa. Dziękuję bardzo.
Nawet nie sądziłam ,że ja i moje zdjęcia i moje hosty mogą się przyczynić do tego aby je chcieć w swoim ogrodzie.
To miłe. Ale też uważam że to piękne rośliny.
Ten jałowiec w sumie mi nie schnie to tylko jakieś dotkniecia mrozu.
Ale szału z jego wyglądam nie ma. Inne roślina tj.jakiś krzew kwitnący np. azalie jak wymyśliłam byłyby o wiele korzystniejsze w wyglądzie tej części ogrodu. A i perspektywy z nią.

O jak miło. Jeszcze liliiwce u mnie pamiętasz.
Mam ich kilkadziesiąt .Także jeszcze trochę i będzie co oglądać.

Dzięki.
Dzisiaj zrobione ;

anabuko1 18:35, 11 maj 2018

Betka napisał(a)
Hymn nad tym iglaki em to bym się zastanowił czy wykopać. Przecież możesz to zawsze zrobić a póki co niech ci posłuży za doświadczalna roślinę i poformuj go a może coś fajnego wyjdzie

Beatko ja już bo i tak ostatnimi latami przycinalam. W środku jest cały brązowy. Jak to jałowiec nie ma światła i brązowej,schnie .
Ale scinajac to można nim się pobawić. Masz rację .

I dzisiejsza donica .Za parę dni powinno to wyglądać korzystniej

anabuko1 21:25, 11 maj 2018

zoja napisał(a)
Aniu dziękuję za odpowiedź o hostach
ta moja w cieniu jest pięknie zwinięta w ruloniki i wygląda zdrowo - taką samą mam w słoneczniejszym miejscu i ma rozłożone liście

Nie ma za co.
To właśnie wpływ cienia,że jest zwinięta.A ta na słoneczku,że jest rozwinięta bardziej.
Ale w lecie w upały większe jeszcze inne różnice zobaczysz w nich w wybarwieniach i przypaleniach trochę liści.
A ta w cieniu, będzie królową i zdrowo rosła.
zoja napisał(a)
tego iglaka bym wycięła skoro zasłania widok
albo wystrzygła w coś mniejszego jeśli można i się chce

co do ilości rabat i trawy i tego wszystkiego
wiesz ja myślę, że w dobrym momencie masz takie refleksje - może z większym rozsądkiem zaplanujesz rabaty na nowym 'skrawku' działki tak żeby mieć ciut mniej pracy a jednak przyjemność a tu gdzie już są i to TAKIE PIĘKNE to tylko trzeba zaciskać zęby i dbać

Macham Aniu

wiesz, ja i tak planowałam tylko tutaj, na tej " starej działce " części kwiatowe i te rabaty.Utrzymanie ich i tak duzo czasu będzie wymagało dalej. Tam będzie sad.Tutaj trochę mam drzewek.Wszystkie krzewy owocowe też przeniesiemy kiedyś tam ( oże na jesieni się uda,Zalezy ile do niej zrobimy.)i .I warzywnik, też.Tutaj mam pod drzewkami owocowymi.Inaczej nie można było mieć i tego i tego.
ale drzewka wyciągają z ziemi duzo pokarmu,Dlatego może moje warzywa nie zawsze są dorodne.Ale jak dla mnie , dla nas wystarczy.Nie nastawia się na dużo.
Na pewno będzie jeszcze staw.I,,,, zobaczymy z czasem
achuję
O, dziękuję ci bardzo za tak miłe słowa.To balsam na moje serducho.
Odmachuję
anabuko1 21:35, 11 maj 2018

zoja napisał(a)
Aniu myślę nad zamówienie a nie mam czasu szukać - u Ciebie rośnie clematis słowianka? dobrze zapamiętałam, że warto go posadzić?

Nowe powojniki ??
O fajnie.Ja też myslę jeszcze kupić 2 nowe.
Ale niestety u mnie nie rośnie słowianka.Nie mam i nie znam tego clemka.

Floksikowe portreciki