Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

paulina_ns 19:47, 09 maj 2018

Aniu, ale masz piękną kolekcje host widać,że im u Ciebie dobrze
anabuko1 19:56, 09 maj 2018

zoja napisał(a)
Aniu
u Ciebie mnóstwo host, powiedz mi czy one mogą rosnąć w pełnym słońcu albo w pełnym cieniu?
te zwykłe hosty mi wyszły pierwsze, jakieś odmianowe rosnące w półcieniu następne, a w cieniu mam inną hostę odmianową i dopiero jakby wyłazi - czy szkodzi jej ten cień? może powinnam ją przesadzić?

Zojeczko, witaj!
Teoretycznie to rośliny cieniolubne.
Ale są niektóre odmiany co znoszą słońce i większym cieniu.
Ja powiedziałby,że w pełnym cieniu lepiej dadzą radę.
W pełnym słońcu szybciej wychodzą na wiosnę.Ale w upały słoneczko liście je przypala więcej lub mniej. U nie też nie wszystkie odmiany rozwinęły liście.Są po prostu takie co później je rozwijają to też i zależne też na jakim stanowisku rosną to też.
Cień im nigdy nie szkodzi.!!
Czasami ta sama odmiana , lub w ogóle hosty są po prostu inaczej wybarwione, te które rosną na słońcu pełny, te , które rosną w półcieniu i w samym cieniu.
Nie musisz ich przesadzać,jeżeli dają sobie rade.I wszystko jest ok ?

Azalia wielkokwiatowa Feuerwerk- taka piękna żaróweczka w ogrodzie

anabuko1 20:01, 09 maj 2018

frezja napisał(a)

Też piękne ma kwiaty.
Miłośniczko host...już do setki odmian dobijasz

Ewuś, dziekuję.
Kązdy jakaś grupę roślin lub kilka ( jak u nie też to jest ) kocha bardziej, średnio i niej.
W tym roku juz żadnej nie dokupuję.Ale kto wie, czy za rok jakiejś , czy kilku nie kupię i będzie wówczas 100.

anabuko1 20:13, 09 maj 2018

paulina_ns napisał(a)
Aniu, ale masz piękną kolekcje host widać,że im u Ciebie dobrze

Paulinko, dziękuję

Moj ogród to poczynania kilku lat,zmian i dosadzenia, przesadzania.
I tak wszystko tworzę sama, bez szablonów, schematów.Może niepoprawnie,ale sama.
To często może to wszystko nie jest takie ładne.
Ja patrzę na swoje rabaty i coś wymieniam, bo minie pasuje, przesadzam, dosadzam.
Dużo roślin i rabat powstało pod wpływem nowych chciejstw i forum.
Ale kilka jest zupełnie od tego niezależnych, moich.Tak jak z funkiami.
Tutaj też było nie raz jakieś przetasowanie odmian, bo mi kolorem , czy liściem nie pasowało.

Ten iglak z tyłu u góry i na dolnym zdjęciu po prawej chcę wywalić.
Ciężko będzie, bo ta beczka już ma sporo lat.
Ale zasłania tylko widok na horki i nic już pięknego jak dla mnie.

Dobry pomysł ??

A w to miejsce posadzę drugą azalkę do tej ognistej, aby tworzyły fajny duecik, i może jakieś trawki.
Oj i znowu to kombinowanie.

anabuko1 21:08, 10 maj 2018

Szkoda,że nie mam podpowiedzi na moje pytania co do czosnku, i do tego iglaka.
Bo ja często tak mam,że coś namyślę sobie i zaraz robię.
Jeżeli czas pozwoli oczywiście.

Czasami myślę sobie czemu człowiek taki głupi ( czytaj -ja ) i narobił sobie tyle rabat i tyle pracy. Byłaby jedna jak I jednej sąsiadki.
Trawnik mąż bez żadnych przeszkód by wykosił .A ja miałabym czas na leżenie w hamaku czytanie książek czy też jakieś bieganie od nudy.
Ale jak chodzić po nudnej zieleni bez kolorów. ..bez tylu kwiatychow.. To nie dla mnie.
Chociaż też już wiem ,że mam kręgosłup, bo częściej boli.Ale co ze zdrowymi ,nudnymi i leniwymi ludźmi ??
Moje oddychanie,życie w z uśmiechem to mój ogród, moje rabaty,moje kwiatuchy moje rośliny.
Moje tyranie i praca różna .Moje bóle kręgosłupa i moja satysfakcja.
Moje mniejsze odpoczywanie na obchodach ogrodu, na podwiązywaniu roślin.
Na krótsze spacery i widoki piękne. Wynagradzające wszystko.
Na moje głupie niby na widok zielska.
Na wszystkie uśmiechy i oddechy głębokie chłonące każdy zapach kwiatków w tym moim ogrodzie
Na krótkie chwile w hamaku; czy huśtawka,na smak kawy pod moim niebem otoczonym coraz zmieniającymi się kolorami bylin czy innych roślin.
I niech tak zostanie

no cóż zostawię coś z ogrodu, Dla kogoś, jeżeli ktoś zajrzy

clematis Maidwell Hall

I ten iglak , nad , którym myślę, aby go usunąć ??

anpi 00:00, 11 maj 2018

Aniu ,gdyby nie Twój ogród -Twoja radość, to nie miałabyś się czym tu na OGR. podzielić z innymi, a tak sprawiasz radość innym,inspirujesz,radzisz a i sama masz satysfakcję jeżeli jeszcze komuś się podoba to co robisz.A zawsze lepiej powielać piękno i dobro...Ktoś zobaczy,może zechce mieć tak samo lub podobnie i już zacznie tworzyć następne piękno ... A lepsze to wpaść w wir pracy ,tworzenia i szukania sposobów jak coś zrobić samemu niż siedzieć z założonymi rękami i narzekać jak to inni mają lepiej czy ładniej od nas.Lepiej zająć myśli tym co gdzie posadzić ,przesadzić ,upiększyć niż pogrążać się w jakiś smutkach jakie nas dotykają w życiu i roztrząsać to na co nie mamy wpływu
Takie to moje wywody przed północą .......sprowokowane Twoimi...
Także... sadź kwiatuchy i dziel się radością...a nudne leżenie zdrowia nie dodaje...
Wiolka5_7 08:42, 11 maj 2018

Ja bym Aniu wywaliła tego jałowca, bo jesli on juz ma suche placki to czym predzej czy później bedzie do wywalenia....

Azalia w miejscu będzie pieknie wyglądać

Masz rację, ogród to nasze życie .... bez niego byłoby smutno...
Ja sobie nie wyobrazam go nie mieć, choćby malutkiego
Annak 10:13, 11 maj 2018

Aniu, ja się na roślinach nie znam, ale miałam dwa wysokie jałowce schnące od dołu i zarówno Mazan, jak i Toszka poradzili, żeby wyciąć, bo te suchelce już się nie zregenerują i nie odrosną. Ja swoje wykopałam.
A ogród masz piękny i jak napisała Ania, może inspirować innych. Ja dzięki Twoim fotom zapragnęłam mieć np. hosty. Uwielbiam też u Ciebie liliowce...
Betka 10:26, 11 maj 2018

Hymn nad tym iglaki em to bym się zastanowił czy wykopać. Przecież możesz to zawsze zrobić a póki co niech ci posłuży za doświadczalna roślinę i poformuj go a może coś fajnego wyjdzie
zoja 10:32, 11 maj 2018

Aniu dziękuję za odpowiedź o hostach
ta moja w cieniu jest pięknie zwinięta w ruloniki i wygląda zdrowo - taką samą mam w słoneczniejszym miejscu i ma rozłożone liście