Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

alinak 21:50, 19 mar 2015

Anki lista imponująca .
ja też w tym roku bardzo rozsądnie do sprawy podeszłam jak i ty ,i tylko 4 sztuki kupiłam -Tomalize i Fortunę po dwie szt. teraz już nie jestem taka napalona jak kiedyś jak zakładałam różankę .
Rench 22:00, 19 mar 2015

alinak napisał(a)
Anki lista imponująca .
ja też w tym roku bardzo rozsądnie do sprawy podeszłam jak i ty ,i tylko 4 sztuki kupiłam -Tomalize i Fortunę po dwie szt. teraz już nie jestem taka napalona jak kiedyś jak zakładałam różankę .

Ha ha .Z tym rozsądkiem to chodziło o to,że do zamówionych w styczniu 15szt, dokoptowałam teraz tylko jedną
Ewik 22:07, 19 mar 2015

Rench napisał(a)

Ha ha .Z tym rozsądkiem to chodziło o to,że do zamówionych w styczniu 15szt, dokoptowałam teraz tylko jedną

Bardzo rozsądne podejście
Mala_Mi 22:45, 19 mar 2015

Jak ciac?
alinak 22:55, 19 mar 2015

....no to piękny rozsądek . ale ty na początku drogi . moja różanka ma już 7 lat dość tego .są inne kffffiatki
Rench 23:57, 19 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
Jak ciac?

A Tuskan- to jest Tuscany ?
Rench 00:49, 20 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
Róża miniaturowa nn - tnę dosć nisko bo i tak łajza rośnie wielka
NN ta czerwona pod wsiową.. raczej na krótko obcinać, podobna do róży rabatowej Elfrid_Wildshire.
NN okrywowa za szklarnią- ujarzmiające cięcie

Rugosa Hansa lub Moje Hammarberg- po przekwitnięciu w czerwcu

Elmshorn -parkowa ,przycinamy lekko

Mme Hardy- historyczna do 3 sezonów nie tniemy. Później formująco krzew.

Bonica- rabatowa przytniesz nisko nad 3 oczkiem, będzie mniej kwiatów,ale większe. Wyżej np nad 7-8 szybciej zakwitnie drobniejszymi kwiatami.

Comte de Chambord- historyczna krzaczasta jw.

Graham Thomas- pnąca nie tniemy lub tylko formująco.

Moonlight (są dwie rózne, muszę ponorać która moja) pnąca nie tniemy

Mrs John Laing- historyczna pnąca nie tniemy,tylko formująco najwyżej

Nostalgie- wielkokwiatowa tniemy nad 3-6 oczkiem

Pastella- rabatowa jw.
Pomponella- rabatowa jw.
Queen of Hearts- rabatowa jw.

Queen of Sweden-krzaczasta, lekkie cięcie utrzymujące kształt krzewu
Reine des Violettes- historyczna krzaczasta
Star Profusion- parkowa lekkie cięcie utrzymujące kształt krzewu
Tuskan & Tuscany historyczna krzaczasta

White Cover- okrywowa cięcie korygujące

Falstaff- krzaczasta jw.
Lady of shalott -krzaczasta
Summer Song -krzaczasta

Johann Wolfgang v. Goethe -wielkokwiatowa 3-6 oczek od dołu

Generalnie wszystkie angielki krzaczaste przycinamy lekko, utrzymujemy kształt krzewu.
W trzecim sezonie najwyżej skracamy do 1/3 dł pędów. Zalezy też od wigoru krzewu.

Zamówione
Hansestadt Rostock- rabatówka
Princess Anne - angielka krzaczasta
Lavender Flower Circus- rabatowa
Pashmina - rabatóweczka

Ale te przyjadą już odpowiednio przycięte

Mala_Mi 09:01, 20 mar 2015

No to z Nostalgią mnie zaskoczyłaś... bo moja ma grubo ponad 2 metry wysokości.. i mam ja ciachnać tak nisko jak niebieskie kreski??

Róża Moonlight (Pemberton)- piżmowa... piszą, że cięcie po pierwszym kwitnieniu tylko korekcyjne.... ha, ha, ha.. nawet taką informację sobie zapisałam..

Dzięki za zadanie domowe, nie musiałaś ślęczeć nad tym pół nocy Robię sobie zestaw róż z instrukcją obsługi, drugi taki muszęzrobić z powojnikami, bo kartki się już połamały.. i za cholerkę nie pamiętam które jak ciąć.. wiec nie tnę wcale Czekam co nie odbije i wtedy ścinam.
Rench 09:48, 20 mar 2015

Że jestem nocnym markiem,aktualnie na chorobowym więc takie pół nocki dla mnie to sama przyjemność

Chopin też ma 2m jesienią,a ciacha się go nisko.

Jeśli wielkokwiatowe zostawisz nie cięte ,to będą rosły wysokie krzaki w sprzyjających warunkach.

Jeszcze chwila ,to na tę ławkę będziesz musiała wyłazić,żeby kwiaty zobaczyć ,bo ona jest za sztywna żeby skłonić głowę do ciebie na dół

Odnośnie Moonlight brałam pod uwagę akurat tę pnącą
http://www.rozarium.org/roze/r-a-moonlight/

Moim zdaniem lista ci nie jest potrzebna,już się na tyle na roślinach znasz,że sama widzisz jak one rosną i jak chcesz je prowadzić.
Łajzy ujarzmiać a inne wyeksponować

Napia 10:04, 20 mar 2015

Niezła ta lista. Jestem pod wrażeniem, ale sama chyba też powoli zacznę taką tworzyć, bo za parę lat się pogubię