Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

Mala_Mi 12:53, 20 mar 2015

Moja to ta http://www.rozarium.org/roze/moonlight-pemberton/

A Nostalię faktycznie fotografowałam z ławki Czyli uciapać muszę Ale poprowadzę ją wyżej

Dzięki. Niby mam róże, ale jakoś nie znam się na nich..
grembosia 15:27, 20 mar 2015

Rench napisał(a)

Byłam
Ja kiedyś też miałam pienne i wyszły jak jednosezonowe
2szt mi M zniszczył kiedy odwijał włókninę po zimie.
Razem z koroną zdarł,2 kolejne ja durna odwinęła taśmę z miejsca szczepienia,dlatego że była niebieska i też spadły korony
Odkupił mi za to inne ,ale były naszczepione jakieś wielkokwiatowe i się rozłamały korony na połowy pod wpływem cięzaru kwiatów,raptem 5 do 6 sztuk na koronie było.
Na pozostałe podkładki,za które się własciwie płaci tyle kasy (25zł 20 lat temu,to trochę było,gdzie rabatówki po 2,50 na rynku sprzedawali) miałam sobie naszczepić inne rabatówki.
Oczywiście mój wspaniałomyślny M oddał za darmo przejeżdżającemu handlarzowi obwoźnemu sadzonek ,bo po co mi takie pnie same

Czyli, jak przymarzną, zostawić podkładki i zaszczepić inną różę?
Ja podobnie do Twojego męża też kilka podkładek z poprzedniego ogrodu... wyrzuciłam. Te dziczki, które zauważyłaś u mnie oczywiście obrywam, a wtedy pewnie miałam inną robotę.

Wstawiłam zdjęcia, spójrz swoim fachowym okiem.
Ewa777 17:25, 20 mar 2015

U mnie też jak przemarzały pienne, to je wyrzucałam, chociaż u nas nie są tak tanie. Kosztują 40zł. Ale w mojej książce napisali, żeby w takim przypadku róży może pomóc radykalne cięcie, czyli wycięcie wszystkich gałązek do zera. Takie cięcie ma ją zmusić do wypuszczenia pędów, ale może to potrwać nawet do maja. Trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Karol99 17:29, 20 mar 2015

U mnie pienne też przemarzły. Nie posadzę już takich. Szkoda pieniędzy.
popcorn 17:32, 20 mar 2015

Rench napisał(a)

A nie pamiętasz jakie kupowałaś ?
Ja wiekszoci pamiętam,nazw nie musisz,ale czy rabatówka,wielkokwiatowa,czy krzaczasta dobrze jest wiedzieć

hehe ja nazwy pamietam, plus to ze wiekszosc to roze angielskie znaczy ze rabatowe? to jak sie je tnie? Nadal chodze i na nie patrze, nie wiem jak uciac
popcorn 17:35, 20 mar 2015

Poczytalam troche, musze sobie spisac nazwy i ciac odpowiednio... czyli na razie wiem tyle, ze wszystkie slabe pedy do zera, wielkokwiatowe - mam tylko nostalgie, reszta to rabatowe albo parkowe. Czyli jak obetne lekko powiedzmy nad 5tym oczkiem to bedzie ok??
Dorotka 17:42, 20 mar 2015

Renatko, potraktowałam dzisiaj róże Miedzianem bo w tamtym roku maiły gdzyba, powiedz mi czy mam powtórzyć oprysk a jeśli tak to kiedy??
Rench 18:29, 20 mar 2015

grembosia napisał(a)

Czyli, jak przymarzną, zostawić podkładki i zaszczepić inną różę?
Ja podobnie do Twojego męża też kilka podkładek z poprzedniego ogrodu... wyrzuciłam. Te dziczki, które zauważyłaś u mnie oczywiście obrywam, a wtedy pewnie miałam inną robotę.

Wstawiłam zdjęcia, spójrz swoim fachowym okiem.

Tak można naszczepić,tylko trzeba umieć
Mi to miał zrobić znajomy ogrodnik.
Ale jeśli i tak mamy wywalać te cenne pieńki,to również możemy spróbować naszczepić sami

Najbardziej fachowym to Viva oceni

Rench 18:33, 20 mar 2015

Ewa777 napisał(a)
U mnie też jak przemarzały pienne, to je wyrzucałam, chociaż u nas nie są tak tanie. Kosztują 40zł. Ale w mojej książce napisali, żeby w takim przypadku róży może pomóc radykalne cięcie, czyli wycięcie wszystkich gałązek do zera. Takie cięcie ma ją zmusić do wypuszczenia pędów, ale może to potrwać nawet do maja. Trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Ceny są bardzo zróżnicowane, zalezy gdzie się kupuje.
Cięcie pomoże, jeśli zostało cokolwiek z tej naszczepionej
Rench 18:36, 20 mar 2015

Karol99 napisał(a)
U mnie pienne też przemarzły. Nie posadzę już takich. Szkoda pieniędzy.

Klimat nam się ociepla,może i z tymi piennymi nie będzie problemu

Strasznie mi się nie podoba zakopywanie takich piennych jak w grobie,żeby je zabezpieczyć i dlatego też już nie kupuję.