Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;)

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;)

leon60 13:28, 24 sie 2018

beata_m napisał(a)

u mnie ogrodzenie frontowe się niemal skończyło robić ... jeszcze malowanie przęseł ... będę kopać po drzewa

Super teraz tylko czekac na nasadzenia
beata_m 13:30, 24 sie 2018

leon60 napisał(a)

Super teraz tylko czekac na nasadzenia

a ja właśnie pierwszy raz w życiu widzę chyba Twoje przedpłocie Olka irga super! spisała się, pewnie tylko trzeba czasem ciachnąć przy podmurówce?!
beata_m 13:31, 24 sie 2018

znaczy się będę wybierać gruz ... em ma zapalenie tchawicy więc pewnie poczekam aż się wygrzebie ... sama chyba nie mam szans bo pasuje mi na co najmniej pół metra wybrać ... i jeszcze uważać na krawężniki od chodnika drzewa już czekają i rozplenica czeka ... wszystko czeka
leon60 14:01, 24 sie 2018

beata_m napisał(a)

a ja właśnie pierwszy raz w życiu widzę chyba Twoje przedpłocie Olka irga super! spisała się, pewnie tylko trzeba czasem ciachnąć przy podmurówce?!

Pokazywalam ze 3 lata temu ogrodzenie po liftingu ale na rowie wtedy rosly chwaściory
Przy podmorowce raz w sezonie ciacham bo wlazi pionowo ale czesc przechodzi do ogrodu i wcale jej nie bronie bo za swierkami mam sporo miejsca to niech sie panoszy
beata_m 14:19, 24 sie 2018

leon60 napisał(a)

Pokazywalam ze 3 lata temu ogrodzenie po liftingu ale na rowie wtedy rosly chwaściory
Przy podmorowce raz w sezonie ciacham bo wlazi pionowo ale czesc przechodzi do ogrodu i wcale jej nie bronie bo za swierkami mam sporo miejsca to niech sie panoszy

fajną zieleń ma irga, taką ciemną mocną i jeszcze w masie drobnych listeczków wygląda bardzo wdzięcznie
beata_m 20:40, 24 sie 2018

moja ścianka bluszczowa ładnie zarasta jest trochu plecienia i zabawy ale jakaś to forma wąskiego żywopłotu jest
polinka 20:48, 24 sie 2018

beata_m napisał(a)

Polinko a zdradzisz jakie to odmiany? Muszę przemyśleć sprawę na następny rok .. . nawet od męża dostałam burę, że on tak się nastarał z donicą i taka brzydka w tym roku

Beatko, mam dwie odmiany niskich rozplenic. Little Bunny są ciut większe od Little Boy. Bunny mam w donicach i jak dla mnie są idealne Dorastają do 50 cm i leciutko się przewieszają. Little Boy jest trochę niższy i bardziej sterczący.
polinka 20:50, 24 sie 2018

beata_m napisał(a)

Tak Gosiu ale muszę przyznać, że eksperyment się nie powiódł chyba ... sam grzyb, liście z białawym nalotem ... wyglądają teraz koszmarnie! Zetnę go na zero ... i myślę czy dać szanse na przyszły rok!? (docelowo ma iść tam żywopłocik z bukszpana tudzież cisa)

Głosuję za jakąs niską odmianą cisa Do tego lekko przewieszające się zielone rozplenice, białe donice i będzie idealnie
beata_m 14:47, 26 sie 2018

polinka napisał(a)

Głosuję za jakąs niską odmianą cisa Do tego lekko przewieszające się zielone rozplenice, białe donice i będzie idealnie

dzięki Polinko za rady i w sprawie rozplenic i cisów. W tym roku już pewnie nie będę przy donicy nic zmieniać ale w przyszłym koniecznie. Żywopłot będzie na bank ... ciś wydaje mi się bardziej bezproblemowy to na pewno i coraz bardziej ku rozplenicom mnie bierze. Mam w tym roku też little bunny ale jeszcze malutka także nie do końca wiedziałam jak się zachowa, ale mała przewieszająca się byłaby właśnie idealna
beata_m 14:54, 26 sie 2018

ogrodzenie niemal gotowe ... jeszcze malowanie przęseł i miejsce na wisienki ... może do dwóch tyg. się uda ... ze wskazaniem na może