Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Kindzia 14:55, 13 cze 2016

KasiaWB napisał(a)
Dzień dobry
podziwiam łezkę, róże i wysiłek włożony w pielęgnację ogrodu Pięknie
Czy jesteś zadowolona w W.Morrisa?
Czytałam, że cięłaś irysy syberyjskie - proszę o kilka słów jak to zrobić? do spodu czy na 1/3? nigdy ich nie cięłam. Mam zamiar je w ogóle przesadzić to od razu dopytam czy teraz już można przesadzić i po tym ściąć?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Dziękuję za miłe słowa
WM jest jak typowa angielska róża Austina, tak myślę...drugi rok u mnie ta róża. Już teraz jest na co patrzeć, ale musi być podparta (u mnie podwiązywana, bo prowadzona na pnącą), piękny rozetowy kwiat, pachnący, który utrzymuje się koło tygodnia. Nie niszczy go deszcz, jak przekwita blednie, ale w dalszym ciągu atrakcyjny. Bardzo ładnie się rozkrzewiła już w tym roku. Mam nadzieję, że w przyszłym będzie sztywniejsza. To zdrowa róża u mnie, nie złapała żadnej plamki, oczywiście mączniaka też nie. Na zimę miała kopczyk, ale pędy nad kopczykiem nie przemarzły tej zimy...to chyba wszystko
Syberyjskie tnę nisko, po tygodniu już liście znacznie odrastają. Zdarzało mi się ciąć te liście dwa razy w sezonie, bez uszczerbku, to terminator
Jak musisz teraz przesadzać, to najpierw zetnij liście i przesadź z bryłą ziemi. I przez pierwszy okres często podlewaj. Nie przypuszczam żeby był jakiś problem. Ale najlepszym okresem do przesadzania, dzielenia bylin jest wiosna i jesień. Za dwa tygodnie na pewno uciacham kawał sadzonki dla Małgosi z Lublina i praktycznie jestem pewna, że jej się przyjmie
Kindzia 14:59, 13 cze 2016

Ludwika napisał(a)
Podziwiam za to cięcie. Ja mam tylko 6 kul i 1 stożka i nie mogę się zebrać na odwagę, żeby je pociąć w końcu

A kosteczki bukszpanowe przy pniach na trawniku pierwszy raz zauważam Śliczne!

To na prawdę nic trudnego. Kule zaczynaj zawsze z boku, patrząc z góry, potem spód i potem stopniowo równasz aż do góry. To nie jest trudne Stożki trochę trudniej, wiem, że dziewczyny przystawiają kijek pod kątem...ja tnę na oko
Pamietam, jak się obawiałam pierwszego mojego cięcia kul, to mi tu ktoś napisał, że "to nie zęby, odrośnie"
gobasia 15:07, 13 cze 2016

Naciachałaś się kulek ale wyszły rewelka ,

Ogród aż błyszczy i czeka na przyjazd gości...już możesz zacząć się rumienić od komplementów jakie będą ci prawić
JulkAd 17:22, 13 cze 2016

Pracuś i tyle....pięknie uporządkowany ogród, cięcie bukszpanów profesjonalne...ja zabrać się nie mogę...dzisiaj zresztą deszcz więc wymówka była...a w weekend dzieci przyjechały, więc też bez ogrodnictwa...buziaki zostawiam
Kindzia 18:11, 13 cze 2016

gobasia napisał(a)
Naciachałaś się kulek ale wyszły rewelka ,

Ogród aż błyszczy i czeka na przyjazd gości...już możesz zacząć się rumienić od komplementów jakie będą ci prawić

Do błysku to mu jeszcze daleko, wierz mi, bardzo daleko...
Kulki kształtne wyszły, lubię takie ułagodzone
Kasya 18:24, 13 cze 2016

Kindzia napisał(a)
Jeszcze ciachłam dwie kulki koło pergoli i jedną samotną koło salonowej, ale nie fociłam.
Natomiast uwieczniłam pocięte azalie

i pracę mojego męża

A na koniec zachwycający William Morris. Do Was i reszta później, obowiązki domowe wzywają.

Ale porządek idealny aż mi wstyd jak się rozejrze u siebie...
Róże cudne, skarpetki super
Kindzia 18:28, 13 cze 2016

JulkAd napisał(a)
Pracuś i tyle....pięknie uporządkowany ogród, cięcie bukszpanów profesjonalne...ja zabrać się nie mogę...dzisiaj zresztą deszcz więc wymówka była...a w weekend dzieci przyjechały, więc też bez ogrodnictwa...buziaki zostawiam

To tylko tak na zdjęciach wygląda...Julcia, w niedzielę się zastanawiałam co mi tak bujnie cyprysika obrosło, istny kożuch...a to chwaściory się panoszą. A plewienie skarpy zajmuje mi 11 godzin, bez zbędnych przerw, mam sprawdzone;(
Jak nie będzie padać w weekend, to starsze dziecko z rodziną przyjeżdża. Za skarpę chce się zabrać...tyle, że Marcelinka przyklei się wtedy do mnie...jak tu ogrodowo działać?

Widziałaś porównanie starych i młodych róż specjalnie dla Ciebie na zdjęciach pokazane?

Właśnie w Zabrzu zaczyna padać, oby nie długo...

Ode mnie też buziol wielki

P.S. Zabiorą Cię do tego bagażnika? Bo się nie chwaliłaś...
Kindzia 18:31, 13 cze 2016

Kasya napisał(a)

Ale porządek idealny aż mi wstyd jak się rozejrze u siebie...
Róże cudne, skarpetki super

Miałam jednak zdjęcie zachwaszczonej skarpy zrobić, to byś przestała mieć wyrzuty sumienia. Po kolana tam prawie zielsko rośnie

William się poprawił w tym roku, natomiast Jubilee teraz nie zachwyca...
Kindzia 18:34, 13 cze 2016

To teraz powojniki dla Kasi prawie z każdej strony (za słup nie wchodziłam)

Kindzia 18:36, 13 cze 2016

ostróżki