Kindzia
14:55, 13 cze 2016
Dziękuję za miłe słowa

WM jest jak typowa angielska róża Austina, tak myślę...drugi rok u mnie ta róża. Już teraz jest na co patrzeć, ale musi być podparta (u mnie podwiązywana, bo prowadzona na pnącą), piękny rozetowy kwiat, pachnący, który utrzymuje się koło tygodnia. Nie niszczy go deszcz, jak przekwita blednie, ale w dalszym ciągu atrakcyjny. Bardzo ładnie się rozkrzewiła już w tym roku. Mam nadzieję, że w przyszłym będzie sztywniejsza. To zdrowa róża u mnie, nie złapała żadnej plamki, oczywiście mączniaka też nie. Na zimę miała kopczyk, ale pędy nad kopczykiem nie przemarzły tej zimy...to chyba wszystko

Syberyjskie tnę nisko, po tygodniu już liście znacznie odrastają. Zdarzało mi się ciąć te liście dwa razy w sezonie, bez uszczerbku, to terminator

Jak musisz teraz przesadzać, to najpierw zetnij liście i przesadź z bryłą ziemi. I przez pierwszy okres często podlewaj. Nie przypuszczam żeby był jakiś problem. Ale najlepszym okresem do przesadzania, dzielenia bylin jest wiosna i jesień. Za dwa tygodnie na pewno uciacham kawał sadzonki dla Małgosi z Lublina i praktycznie jestem pewna, że jej się przyjmie