Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

beata_m 14:08, 22 lut 2016

mnie się też Gosia podoba wersja z bukszpanową obwódką, ale rozumiem też całkowicie chęć czegoś zimozielonego przy siatce, ale czy kosodrzewina nie będzie za niska?! nie lepiej powtórzyć np cisa?! tak mi się jakoś skojarzyło no i piękne te Twoje dekoracje przy wejściu .... cudne
MirellaB 15:09, 22 lut 2016

Gosiu znowu planujesz?

Ty nie masz psów to taka obwódka z bukszpanu by mogła być
jazzy 16:42, 22 lut 2016

Macham Myszo!
Mysza 20:19, 22 lut 2016

Agcia napisał(a)
Hop hop

kopiuję dla przypomnienia:

Osobiście podoba mi się pierwsza wersja z bukszpanową obwódką. Tylko zrezygnowałabym z kocimiętki na rzecz jakiejś ładniejszej pokrojowo rośliny. Kocimiętki lubię ale pożre Ci kulki i pochłonie z czasem wszystko nawet obwódkę z bukszpanu. Chyba, że chcesz taką dużą plamę. Ale wtedy szukałabym niższej odmiany,bo one lubią się wyciągać i pokładać. Zimą wygląda jak inne zasychające byliny, wiosną się ją ścina do ziemi, szybko odbija i rośnie sobie bezproblemowo.
Można zostawić też samą obwódkę z tym co tam jest i dodać np. róże, polubiłaś je- po drugiej stronie masz z tego co pamiętam "History" więc mogłaby być jakaś w podobnym kolorze. Leonardo da Vinci super róża choć jej nie mam. Fairy czy Aspiryn to okrywowe róże, wypuszczające długie bicze, po kilku latach wszystko zagłuszą i zasłonią i ani kulek ani bylin czy traw nie będzie widać. Lepsze jakieś rabatówki.

A jeśli bym zamiast tej kocimiętki miała dać jakąś inną bylinę, to fajnie żeby to było coś co jest ładne i kwitnie do mrozów. Co będzie cieszyć cały sezon. Myślę np. o bodziszku "Rozanne" albo 'Sweet Heidy'-kwitnące od wiosny do października lub jeszcze dłużej. Ładnie okrywa i wypełnia puste przestrzenie a jest tylko taką chmurką koloru.
Może dziewczyny dadzą inne pomysły. Większość najładniejszych bylin kwitnie albo tylko wiosną, później czasem powtarzają, albo tylko latem do jesieni, więc musiałabyś wybrać na kiedy chcesz efekt. Lawenda po przeciwnej stronie najlepiej wygląda lipiec/sierpień, tam z różami "History" masz chyba jeszcze jakieś szałwie czy przetaczniki? ich miesiąc to czerwiec razem z różami. Podobnie pod wiśniami. Tylko trawy i z bylin rozchodniki będą piękne jesienią. Dobre by było coś co kwitnie nie przerwanie. Ale jak teraz czytam, że tam są jeszcze Anabelki to nie wiem czy nie za dużo wszystkiego. Może sama obwódka wystarczy.
Straconą wiśnię wymieniłabym na nową, żeby było spójnie.

Agatko dziękuję za podpowiedziBardzo
Dobrze pamiętasz moje rośliny....hi hi.Wiesz ta obwódka bukszpanowa najbardziej do mnie przemawia i raczej przy niej pozostanę
Pod płotem dam szmaragdy albo cisy i zasłonię płot.
Wymienię wisienkę umbr.Musze szukać tak wysoką ...
Cis zasłaniający basen+ jakieś trawy przy basenie.

Pozostaje znalezienie odpowiedniej roślinki pomiędzy kulami bukszpanowymi.
Kiedyś myślałam aby zrobić tam dużą plamę z jednego gatunku.Taka mgiełkę jak piszesz.Myślałam o białej rogownicy kutnerowatej.Tam jest dużo słońca.
Nie wiem tylko jak długo kwitnie.Leonardo da Vinci dopełni reszty.Uf...
Poczytam o tym bodziszku i może ktoś jeszcze coś zaproponuje

Buziaki
Mysza 20:22, 22 lut 2016

beata_m napisał(a)
mnie się też Gosia podoba wersja z bukszpanową obwódką, ale rozumiem też całkowicie chęć czegoś zimozielonego przy siatce, ale czy kosodrzewina nie będzie za niska?! nie lepiej powtórzyć np cisa?! tak mi się jakoś skojarzyło no i piękne te Twoje dekoracje przy wejściu .... cudne

Beatko kosodrzewiny chodzą mi po głowie jeszcze od planowania bocznej rabaty.
Widzę jednak, że z bukszpanem będzie lepiej
Dziekuję za pochwałę wiosennej donicy.
Buziaczki w małe stópki
Mysza 20:24, 22 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Gosiu znowu planujesz?

Ty nie masz psów to taka obwódka z bukszpanu by mogła być

Mirelko na razie są koty, ale może za jakiś czas wilczek do nas zawita
Mysza 20:28, 22 lut 2016

jazzy napisał(a)
Macham Myszo!

Hej hej
Nowe trampeczki widziałam
Zaraz sprawdzę czy w końcu wstawiłaś zdjęcia wiosennych nowości z ogrodu
Warmia 20:35, 22 lut 2016

Dobrze Gosiu, że już Ci chandra przeszła. Znowu ruszasz do boju z rabatkami. Czekam na efekt
Mysza 20:41, 22 lut 2016

Warmia napisał(a)
Dobrze Gosiu, że już Ci chandra przeszła. Znowu ruszasz do boju z rabatkami. Czekam na efekt

Oj Marta, wyczuwasz ludzi

A wiesz, chyba szykuje się rewolucja z brzozami.
Sama jeszcze nie wiem, a mąż zaczyna być na tak.Zastanawiamy się czy nie zrezygnować z 2 dużych brzóz i posadzić tam 5-7 brzóz doorenbos.
Ewentualnie dosadzić do obecnych.Nie wiem tylko czy nie byłoby jakoś dziwnie, 2 duże brodawkowate i reszta door.hmmmm...
Sprawa do przemyślenia
Juzia 20:53, 22 lut 2016

Brzozy to brzozy....wcale nie dziwnie jak dwie inne i reszta inne

A kosodrzewiny już masz?