Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na górce w zakolu wiślanym

Ogród na górce w zakolu wiślanym

Ala106 09:53, 15 maj 2015

MirellaB napisał(a)
Ja leczę moje rh z ogromną pomocą Bogdzi, liczę, że będzie ok.

Właśnie wróciłam z rannego obchodu ogrodu i też pstryknęłam kilka fotek

Ta serduszka mnie zachwyca, napisz coś więcej o niej, czy jest wysoka, trudna, długo kwitnie, jest zimozielona?

Widzę, że masz kilka jałowców. Mi je odradzano, ale i tak posadziłam trzy sztuki. Dbasz o nie jakoś specjalnie? Chodzi mi o to,że obserwując je w ogrodach jedni mają łyse od dołu, a inni piękne zadbane. Ja bym chciała mieć zadbane. Moje u mnie rosną dopiero 2 miesiące.

Bardzo ładnie prezentuje się Twój ogród

Serduszka okazała to łatwa w uprawie roślina, ja posadziłam swoją rok temu wiosną, a krzaczory wyrosły mi na metr. Ogromne. Pięknie zakwitła.
Lubi półcień, szybko startuje, ale też przekwita i liście więdną, więc nie jest dekoracyjna do zimy.
Więcej tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/398-serduszka-okazala-dicentra-spectabilis

Jałowce posadziłam "przed" ogrodowiskiem.
Mam je, rosną już trzy lata.
Ale teraz bym ich nie wsadziła.
Jeszcze skyrockety jakoś wyglądają, ale Blue Arrow to porażka.
Jak zaczną podupadać, to będę wymieniać na szmaragdy.
dominika_ 11:20, 15 maj 2015

Witaj Renato. Przejrzałam cały Twój wątek, przynajmniej obrazkowo. Pięknie tu u Ciebie.
P.S Zazdraszczam motocykla i zrobionego prawka, też się przymierzam do zrobienia albo brak czasu albo kasy,zawsze coś.

Pozdrawiam miłego dnia
Ala106 14:48, 15 maj 2015

dominika_ napisał(a)
Witaj Renato. Przejrzałam cały Twój wątek, przynajmniej obrazkowo. Pięknie tu u Ciebie.
P.S Zazdraszczam motocykla i zrobionego prawka, też się przymierzam do zrobienia albo brak czasu albo kasy,zawsze coś.

Pozdrawiam miłego dnia

Dziękuję i zapraszam kiedy tylko masz ochotę.
Ps. Na moto fajnie się jeździ, ale ciężko mi było nauczyć się i zdać, bo ja zielona byłam.
Trzymam kciuki za Ciebie, kiedyś przyjdzie ten moment.
Ewik 16:31, 15 maj 2015

Śliczne rodki,przyznam że mam całego jednego,którego dostałam czas to zmienić
MirellaB 20:55, 15 maj 2015

Ala106 napisał(a)

Serduszka okazała to łatwa w uprawie roślina, ja posadziłam swoją rok temu wiosną, a krzaczory wyrosły mi na metr. Ogromne. Pięknie zakwitła.
Lubi półcień, szybko startuje, ale też przekwita i liście więdną, więc nie jest dekoracyjna do zimy.
Więcej tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/398-serduszka-okazala-dicentra-spectabilis

Jałowce posadziłam "przed" ogrodowiskiem.
Mam je, rosną już trzy lata.
Ale teraz bym ich nie wsadziła.
Jeszcze skyrockety jakoś wyglądają, ale Blue Arrow to porażka.
Jak zaczną podupadać, to będę wymieniać na szmaragdy.

Serduszkę okazałą zapisałam w moim zeszyciku, żeby kupić Przeczytałam link. Nie zraża mnie to, że liście po przekwitnięciu więdną. Bardzo mi odpowiada ta roślinka

Czyli też te jałowce odradzasz, a mi one się podobają, ale nie kupię więcej ich trzy sztuki wystarczą
Twoje na zdjęciach ładnie wyglądają, co Ty od nich chcesz, że już planujesz je wymieniać? Dużo ich masz?
Ja mam dokładnie takie jak Ty to jaka to jest odmiana?
Ala106 21:42, 15 maj 2015

MirellaB napisał(a)

Serduszkę okazałą zapisałam w moim zeszyciku, żeby kupić Przeczytałam link. Nie zraża mnie to, że liście po przekwitnięciu więdną. Bardzo mi odpowiada ta roślinka

Czyli też te jałowce odradzasz, a mi one się podobają, ale nie kupię więcej ich trzy sztuki wystarczą
Twoje na zdjęciach ładnie wyglądają, co Ty od nich chcesz, że już planujesz je wymieniać? Dużo ich masz?
Ja mam dokładnie takie jak Ty to jaka to jest odmiana?

Ja mam dwie odmiany jałowców w żywopłocie, blue arrow i skyrocket. Te ostatnie bardzie rzucają się w oczy i na razie ładnie wyglądają, ale potem łysieją od dołu, szybko się starzeją i brzydko wyglądają. A mam w sumie z 80 sztuk.
W zasadzie mam nadzieję, że jak będą brzydkie, a sąsiadujące z nimi brabaty się rozrosną, to je po prostu usunę.
Agania 22:28, 15 maj 2015

Ala106 napisał(a)

Ja mam dwie odmiany jałowców w żywopłocie, blue arrow i skyrocket. Te ostatnie bardzie rzucają się w oczy i na razie ładnie wyglądają, ale potem łysieją od dołu, szybko się starzeją i brzydko wyglądają. A mam w sumie z 80 sztuk.
W zasadzie mam nadzieję, że jak będą brzydkie, a sąsiadujące z nimi brabaty się rozrosną, to je po prostu usunę.

Jam mam 3 ogromne skayrocety 5m, nie wytrzymują naporu wiatru, zima nie było mrozu i się przechyliły, Em je podpiera z utrapieniem, bo to kolosy, nie łysieją, ale już nie możemy ich utrzymać w pionie...więc też nie polecam, albo trzeba im ściąć czuby i prowadzić jak żywopłot, takie igły ładnie wyglądają, ale z nimi duży kłopot...
szemusia 22:43, 15 maj 2015

Jednego skayroceta właśnie wykopałam. Miał iść na kompost, ale eM się zlitował i przesadzil na koniec działki. Liczyłam, ze się nie przyjmnie, ale on twardy jest... Nadal zielony...
Może dobrym pomysłem jest ścięcie czubka, jak radzi Agania?

Perspektywa u Ciebie piękna A tak rzadko ją pokazujesz. Masz ładne, zadbane roślinki...
Ala106 08:50, 16 maj 2015

No właśnie, te jałowce wyrastają duże, a potem kłopot. W tym roku przycięłam swoim czubki, tzn. połowie przycięłam, na próbę . Zobaczymy. Z założenia ma być taki mieszany żywopłot cięty do pewnej wysokości.
Ala106 08:55, 16 maj 2015

Serduszka dla Mirelki

I berberysy