Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Warmia 15:10, 01 lut 2016

Moja znajoma ma groszek jadalny co roku i nigdy nie widziałam u niej mszyc, ani innego robactwa. Zaznaczam, że niczym nie pryska.
Agatek 15:20, 01 lut 2016

Oo to może dobra alternatywa dla bobu hihi
no i mniej miejsca chyba zajmuje
muszę poczytać w domku i nim
kachat 16:52, 01 lut 2016

U mnie był jakiś groszek, chyba cukrowy..? Zjadaliśmy go prosto z krzaka, taki zieloniutki - pyszny! Polecam bardzo bardzo. Nic go nie atakowało, żadne robale, śliczny i zdrowiutki, owocował w kilku turach więc ciągle coś tam na krzaczku było
ziele 18:02, 01 lut 2016

Też wysiewam groch na zielony groszek. Nie ma szkodników, choróbsk też nie łapie. Jedyny mankament to podpieranie żeby nie leżał. Może są teraz odmiany o sztywnych łodygach, ale ja coś nie mogę trafić. Mimo to polecam.
aga_podlasie 18:04, 01 lut 2016

Groszek zielony nie ma mszyc. Bób je łapie co roku, zwłaszcza na czubkach, ale nie ma to wpływu na ziarenka. Groszek dobrze jest posiać wcześniej, bo dojrzewający później często jest robaczywy.
Agatek 19:08, 01 lut 2016

kachat napisał(a)
U mnie był jakiś groszek, chyba cukrowy..? Zjadaliśmy go prosto z krzaka, taki zieloniutki - pyszny! Polecam bardzo bardzo. Nic go nie atakowało, żadne robale, śliczny i zdrowiutki, owocował w kilku turach więc ciągle coś tam na krzaczku było

no to postanowione
będzie groszek, tylko jaka odmiana?

ziele napisał(a)
Też wysiewam groch na zielony groszek. Nie ma szkodników, choróbsk też nie łapie. Jedyny mankament to podpieranie żeby nie leżał. Może są teraz odmiany o sztywnych łodygach, ale ja coś nie mogę trafić. Mimo to polecam.

a kiedy go siejesz, podpierać go mogę nawet bym wolała, żeby był pnący, mniej miejsca zajmie wtedy
Agatek 19:09, 01 lut 2016

aga_podlasie napisał(a)
Groszek zielony nie ma mszyc. Bób je łapie co roku, zwłaszcza na czubkach, ale nie ma to wpływu na ziarenka. Groszek dobrze jest posiać wcześniej, bo dojrzewający później często jest robaczywy.

Witaj Aguś u mnie
zapraszam do zaglądania
ile wcześniej posiać groszek? jak myślisz?
Warmia 19:20, 01 lut 2016

Groszek nawet lepiej podpierać. Stawiasz dwa paliki na końcach grządek i przeplatasz sznurki, a groszek potem pnie się po tych sznurkach.
Warmia 19:23, 01 lut 2016

Teraz jeszcze pomyśl, czy chcesz cukrowy czy łuskowy. Cukrowy możesz jeść w całości, a z łuskowego tylko środek, czyli kuleczki
www.e-ogrodnik.vot.pl
Tu sobie poczytaj.
AnnaCh 19:34, 01 lut 2016

O i ja się czegoś dowiedziałam
Groszku nigdy nie miałam, ale też pomyślę