Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Agatek 19:36, 01 lut 2016

Warmia napisał(a)
Teraz jeszcze pomyśl, czy chcesz cukrowy czy łuskowy. Cukrowy możesz jeść w całości, a z łuskowego tylko środek, czyli kuleczki
www.e-ogrodnik.vot.pl
Tu sobie poczytaj.

Ooo Martuś dzięki
może po trochu każdego ziarenka zjem a cały będzie do zamrożenia i do dań chińskich mniam
Warmia 19:37, 01 lut 2016

Proszę bardzo. Cieszę się, że mogłam pomóc.
kitek81 19:42, 01 lut 2016

witam i odmachowywuję
w sprawie groszku i bobu, to ja w ogrodzie mam jedno i drugie bób w tym roku mszyca zaatakowała, ale na ziarenka, które jesz nie ma to wpływu! sieję tyle, że mam na ugotowane jedno duże sitko i wydaję po woreczku mamie i teściowej, w sumie to 2 paczki wysiewam bobu, po 2 czasem nawet 3 ziarenka do dołka!
a groszek zawsze sieję cukrowy, jest słodszy, delikatniejszy, można jeśc cały, a także sześciotygodniowy, też dobry do zjedzenia na surowo, a i do zamrożenia daję, jak już nie dadzą rady zjeśc, a żeby nie był już za twardy ja zawsze sieję 2 razy, pierwszy raz w kwietniu, bo groszkowi mróz niestraszny
Agatek 19:52, 01 lut 2016

AnnaCh napisał(a)
O i ja się czegoś dowiedziałam
Groszku nigdy nie miałam, ale też pomyślę

Aniu tak szukam czegoś dobrego i zdrowego
i gdzieś o groszku przeczytałam
Agatek 19:54, 01 lut 2016

Warmia napisał(a)
Proszę bardzo. Cieszę się, że mogłam pomóc.

a może masz coś ciekawego jeszcze w swoim warzywniaczku
Agatek 19:57, 01 lut 2016

kitek81 napisał(a)
witam i odmachowywuję
w sprawie groszku i bobu, to ja w ogrodzie mam jedno i drugie bób w tym roku mszyca zaatakowała, ale na ziarenka, które jesz nie ma to wpływu! sieję tyle, że mam na ugotowane jedno duże sitko i wydaję po woreczku mamie i teściowej, w sumie to 2 paczki wysiewam bobu, po 2 czasem nawet 3 ziarenka do dołka!
a groszek zawsze sieję cukrowy, jest słodszy, delikatniejszy, można jeśc cały, a także sześciotygodniowy, też dobry do zjedzenia na surowo, a i do zamrożenia daję, jak już nie dadzą rady zjeśc, a żeby nie był już za twardy ja zawsze sieję 2 razy, pierwszy raz w kwietniu, bo groszkowi mróz niestraszny

Kasiu mi mszyca zaatakowała bób wcześnie, i zjadła kwiatki, dlatego samego bobu miałam niewiele, niestety zniechęciło mnie to i w tym roku chyba go sobie daruję
i dzięki za goroszkowe rady, już zapisuję do notesika

chcę jeszcze posadzić buraki ale na botwinę i muszę poszukać marchwi na pasku bo mam manię za gęstego siania a później nie mam kiedy przerywać
aga_podlasie 20:26, 01 lut 2016

Agatek napisał(a)

Witaj Aguś u mnie
zapraszam do zaglądania
ile wcześniej posiać groszek? jak myślisz?

Ja sieję bardzo wcześnie, nawet w połowie marca ostatnio. Tak jak już dziewczyny pisały, mróz mu nie straszny. I sieję zarówno cukrowy jak i sześciotygodniowy.
A co do buraków, spróbuj może buraka lisciowego. Ja miałam pierwszy raz ale byłam bardzo zadowolona z plonów.
Warmia 20:33, 01 lut 2016

Agatek napisał(a)

a może masz coś ciekawego jeszcze w swoim warzywniaczku

Oprócz warzyw posiej nagietki i aksamitki, one chronią warzywka przed różnej maści robactwem. Tu masz więcej: www.ekologiawogrodzie.pl

Możesz wysiać szczypiorek wieloletni. Pięknie kwitnie.
(Potem skasuję)

AnnaCh 20:37, 01 lut 2016

Kup sobie też na targu, albo sama wyhoduj jarmuż i daj do warzywniaka
Na chipsy, koktajle, sałatki, do zupy i pierogów super
Warmia 20:39, 01 lut 2016

Agatko jak chcesz to mogę poszukać dmuszka u siebie. Może jeszcze będzie, a jak nie to wyślę Ci jedną swoją torebkę, bo kupiłam dwie. Daj znać jakby co.