Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 06:40, 20 maj 2016

Magda70 napisał(a)

hehe...może za rok się uda

Ktoś nas musi zmobilizować
oliwka 08:03, 20 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Ja ukatrupiłam virdiflora i alden Biesen jeszcze czeka, moze sie pączki obudza. Jesli maja coś zielonego na łodygach to jest szansa, ale na kwirtnienie bym nie liczyła....

Marzenka moja roza uetersen na pniu jak wypuściła małe listki w MARCU tak stoi. Myślisz ze już nie będzie kwitla ????
Jeśli tak to muszę kupić nową. Daj znac jak ty to widzisz bo nie wiem czy sie szykować na Nowy wydatek
Malgosik 08:04, 20 maj 2016

Marzena proponuję założyć wątek o sesleriach. Kilka osób ma z nimi doświadczenie i chwali, a mi się trudno rozeznać, która jaka, wady i zalety.

Może ktoś jest chętny na założenie wątku, pokazanie zdjęć i jakiś opis?
uziemiona 09:21, 20 maj 2016

Dzięki za info.
U mnie w trawach w tym roku pogrom, ponad 50 miskantów + rozplenice, carexy, stipy out. Właśnie seslerie, na które za sprawą Wieloszki i Ciebie zwróciłam uwagę, dały radę. I chcę ich więcej.
Na zdjęcia nie mogę się doczekać, twój ogród bez względu na porę roku cudny.
KasiaWB 10:06, 20 maj 2016

Dzień dobry Marzenko
piękny ogród jak zawsze z przyjemnością zaglądam, chociaż rzadko piszę.
U mnie też większość traw nie ruszyła niestety i to nawet takie, które mam parę lat. Miskanty mają pojedyncze źdźbła. Zielone małe gąsieniczki wyjadły każdy skrawek zielonego listka na orlikach, nawet na szczycie rośliny, mam więc kikuty z kwiatkami... Róże też zaatakowane przez zwójkę i mszyce.... Największe brunnery też przeszły do historii, zostały pojedyncze siewki... Co jeszcze, to się okaże.
Ale mimo to, mówię trudno i cieszę się z tego co jest Pomału, kawałkami zagospodarowujemy ugór ) głównie M, bo ja na razie nie mogę, ale w głowie planuję
p.s. kawa na tarasie bardzo cieszy
Serdecznie pozdrawiam
Milka 11:00, 20 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Czyli jakiś wredny rok i ta sucha wiosna, ktora nie służy trawom

Dokładnie tak, jedynie Elaty i Hakone bez zarzutu
ren133 11:02, 20 maj 2016

inag napisał(a)
Marzenka, ten środek na koniczynę nazywa się "Fernando" (Nie wiem kto wymyślił tę nazwę). To on naprawdę uratował mi trawnik. Wyczytalismy o nim z eMem i od razu zamówiliśmy. Bałam się że albo nie podziała, bo moja koniczyna rozrastała się w zastraszającym tempie albo wypali wszystko do ziemi. Miło się zaskoczyłam bo naprawdę efekt jest niemal błyskawiczny i na trawę nie działa w najmniejszym stopniu a koniczyna marnieje z godziny na godzinę. Trzeba tylko pryskać na suche liście i nie podlewać kilka godzin żeby liście pobrały środek.

Warte zapamiętania
Zielona 18:31, 20 maj 2016

Fernando używam bardzo sporadycznie, ale jako jedyny środek na chwasty. Mam problem ze skrzypem, a ten specyfik radzi sobie nawet z tym chwastem w trawie.
Pisałaś o artykule Twojej projektantki na temat częstego koszenia jako metody na chwasty. Mam podobną teorię. Czy możesz mi podesłać link do tego tekstu?
Madzenka 18:34, 20 maj 2016

Oliwka - na arzie nie wywalaj, podelwaj. Skoro ma liscie to ruszy, za zimno ejj było. U mnie odmpodlewani i ciepła ruszyły w ciagu ostatnich dwóch dni

Małgosik cosik trzeba spłodzić, ale najwczesniej w neidzielę

Kasiu rok naprawdę dla tarw wredny.. Ale swoj własny taras najbardziej cieszy!

Irenko elata u mnie też wreszcie ruszyły. Hakone podgryzały slimaki ale dostały niebieskie granulki...

Zielona i Ren zatem pamiętamy o byczku Fernando
Madzenka 18:36, 20 maj 2016

Juz za kilka dni rusza Chelsea. Danusia będzie od wtorku na miejscu !

Coby uporządkować dyskusję filmiki i relacje wklejamy tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6445-chelsea-flower-show-2016?page=1#post_4

Głosujecie?