Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 22:38, 18 maj 2016

tusiawka napisał(a)
U mnie w tym roku trawa dopiero dwa razy koszona była. Nie rosła w tym zimnie prawie wcale.
Zarazy na szczęście mnie omijają, bo pryskanie mi szkodzi, więc unikam.

Ostatnio miałam rozmowę przy rodzinnym stole o roundupie i oczywiście całe starsze pokolenie twierdziło, że jest biodegradowalny i całkowicie nieszkodliwy. W kwietniu jak stałam w kolejce w ogrodniczym, co druga osoba go brała.
A są już kraje gdzie jest całkowicie zakazany.

Tusiawka u mnie trawę trzeba dwa razy w tygodniu kosić... Mimo ze chłodno jest... Ale juz dwukrotne nawozenie robiłam

Poleć starszemu pokoleniu niech obejrzą film "Świat wg Monsanto" a potem postaw przed nimi puszkę amerykańskiej kukurydzy...
A jestem wyjątkowo cieta na takie firmy, bo w mojej branży zdarzały sie fałszerstwa wynikow niepożądanych działan i dopiero zgony powodowały wycofywanie produktów... Dlatego ejsli jakas forma fałszuje wyniki badań powinna byc napiętnowana do 10 pokolenia!
Ale stop z demagogia z mojej strony
noemi 22:45, 18 maj 2016

Marzenko moje graby też brązowieją i listki brzóz też coś dziwnie zmieniają kolor , jutro zrobię zdjęcie , ciekawe co im dolega i czego im brakuje ? bo to nie mogą być już szpeciele , co nie ?

MirellaB 23:26, 18 maj 2016

Madżenko mam pytanie odnośnie Miskantów ML. Jeden nie wypuścił, jeszcze czekam, ale mam już kupionego nowego w jego miejsce.
Drugi wypuścił jedno źdźbło. Czy myślisz, że będzie z niego kępa, czy też go wymienić na nowy egzemplarz? Pozostałe cztery sztuki mają się dobrze. Dziwne - sadzone wszystkie razem, równo pielęgnowane, równo ścinane wiosną, a tak rożnie rosną.
06:30, 19 maj 2016
czytam o grabach (u mnie jeden) ...muszę dziś zrobić zdjęcia ...bo najwyżej bedą reklamować.

widziałam w Goczałkowicach takie były 3sz po 120 - 2 tyg temu ...tylko czy jeszcze tam sa? i jak je przywieźć ?

ale a tez są te ładne juz wyprowadzone walce ....te graby co wykopane z tej alejki na pkt sprzedaży ...bo tam nowa haka teraz jest. do nich mi sie oczka uśmiechały mocno
gruba_dynia 08:54, 19 maj 2016

Marzenko - specjalisto od grabów

Mój żywopłot grabowy coś je. Listki są w dziurki. Co zauważyłam oglądając? Otóż, znalazłam maleńkie robaczki w stylu gąsieniczki ale takie na 5mm długie i na 1 mm grube oraz maleńkie biało-przezroczyste, ciut większe od ziarna pyłku, prawie niewidoczne robaczki.
Pytanie brzmi: czym popryskać?
Kindzia 11:24, 19 maj 2016

Poczytałam, macham
Kuba 12:25, 19 maj 2016

Gabisia napisał(a)

Ja się piszę! Mogę już nawet zacząć oszczędzać…
Mogę nawet w namiocie spać.
Ale tak na serio - please, zmobilizujmy się w kilka osób i pojedźmy fajną ekipą.
Z mężami to nie będzie to samo, bo nie da się trajkotać non stop o roślinkach...

Gabisia dobrze prawi
W przerwach jeszcze można gadać o kosmetykach
Milka 12:30, 19 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Madżenko mam pytanie odnośnie Miskantów ML. Jeden nie wypuścił, jeszcze czekam, ale mam już kupionego nowego w jego miejsce.
Drugi wypuścił jedno źdźbło. Czy myślisz, że będzie z niego kępa, czy też go wymienić na nowy egzemplarz? Pozostałe cztery sztuki mają się dobrze. Dziwne - sadzone wszystkie razem, równo pielęgnowane, równo ścinane wiosną, a tak rożnie rosną.

Mam podobnie, są u mnie juz 4 lata, część idealna a część Mirelo też 3 źdźbła.
Milka 12:33, 19 maj 2016

Gabisia napisał(a)

Ja się piszę! Mogę już nawet zacząć oszczędzać…
Mogę nawet w namiocie spać.
Ale tak na serio - please, zmobilizujmy się w kilka osób i pojedźmy fajną ekipą.
Z mężami to nie będzie to samo, bo nie da się trajkotać non stop o roślinkach...

To fajny pomysł
kamasja 14:58, 19 maj 2016

Marzenko pomacham Ci we czwartek, jedziemy w Góry Stołowe. Możesz polecić ciekawe miejsca do obejrzenia i fajne "barówy-jadło"(w okolicy)?