Trabiłam ale na osobistych spotkaniach, ostatnio nigdzie z nami nie byłaś szkoda ze nie wiedziałam byśmy moze razem sie wybrali. Jednka nie zdecydowalismy sie na sierpień z powodu praktyki córki i wtedy również ryzyko intensywniejszej pory deszczowej jest wieksze. Ale mysle, ze w Tajlandii nie ma obaw, pewnie beda przelotne krotkie opady, zwykle w nocy. W Kambodży jest jednak zdecydowanie większe prawdopodobieństwo uelwnych deszczy, nas złapał taki wielogodzinny w czasie zwiedzania Angkor Wat.... Trudno jednka jest sie przyzwyczaić w nocy do temepratury ponizej 29 stopni
Koniecznie zaopatrzcie sie wszyscy w cienkie ale mocne peleryny przeciwdeszczowe do kolan i torby zabepieczającego aparaty. Kupowane pelerynki na miejscu za niecałego 1USD przeciekają na szwach.... No i do Kambodży koniecznie adidasy z przewiewnego materialu, ktore jak bedziesz chodzic po wodzie do kostek i błocie po wymyciu wysuszysz suszarka wieczorem... Na szczęscie miałam i skorzane i materiałowe adidasy. Te ze skory zesztywniały i nadaja sie do wyrzucenia, z materialu w ogole nie ucierpiały. Oczywiscie najlepiej sprawdzały sie sandały turystyczne Ecco lub Geox ale ja takich nie lubie.
Torby Syperdray z Japoni kupiliśmy na miejscu, gumowane, mozna było w nich pływać po jeziorze Nie łudż sie ze parasol pomorze. Na szczęscie jest tak ciepło, ze taplanie sie w deszczu w Kambodży obudziło u mnie wspomnienia z dzieciństwa: ) bosko było ! Gorzej gdy sie po tym wszytskim wchodzi do klimatyzowanego autokaru
Koszulki dla M po 2 szt na dzien na kazde zwiedzanie w dżungli i kolejna na wieczor. W standardzie było kupowanie koszulek w dżungli na drugą polowe dnia bo poprzednie mozna było wykręcać M zaopatrzył sie w kilka gustownych koszulek ze słoniami na miejscu
Dzowń z pytaniami póki pamietam
Chyba ze pojedziesz z nami w niedzielę do Rosarium to w czasie podrozy wszystko opowiem
No i odpowiednie ubrania do miejsca kutu- spódnica do kolan i koszulki z rękawem. Oszukiwanie z pareo jak w innych częściach świata niemozliwe Moje krotkie spodenki wrociły czyste...a koszulki zwykle nosiłam dwie sztuki na ramiączkach i z rękawem
Ale nie obawiaj sie pory deszczowej , w innych częściach swiata w tej porze tak samo było a zwykle wyjeżdząlam w lipcu, w czasie wakacji córki i jeszcze rodzinka dawała radę sie przypalić
Marzenko dziękuję za wyczerpujaca odpowiedz.Brzmi ekscytujaco Jedziemy z dzieciakami na backpacking, pewnie wypożyczymy auto.Mamy juz piankowe sandały, peleryn muszę szukać. Do okrywajacych ubrań się przyzwyczailam, bo czesto jeździmy do krajów muzulmanskich.W niedzielę niestety nie jadę, mam kupione bilety na kilka filmów nowe horyzonty.