Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Karabela 09:30, 30 wrz 2015

A co to znaczy zakulkowac róże? Cos mi umknęło. ..
Sebek 09:37, 30 wrz 2015

Karabela napisał(a)
A co to znaczy zakulkowac róże? Cos mi umknęło. ..

Wygiąć w łuk, by więcej pędów wypuściły i tym samym więcej kwiatów
AnaAn 09:41, 30 wrz 2015

Kupiłam ją w niemieckiej szkółce jesienią 2013 roku i zdążyłam ją już przetestewać
iwonadm 09:45, 30 wrz 2015

kulowania próbowałam na 1 szt. działa
kreska 09:48, 30 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Znam tylko teoretycznie. Tak jak Danusia radzi zdecydowanie poleciłabym do niej tylko purpure np. williama Szekspira , Prince albo teraz odkryta Minerve ale nie wiem do jakiej wysokości ta ostatnia dorośnie.

To może wiliam szekspire, ładnie pachnie, kolor ciemnoczerwony, sztywna wysokość do 1,5 m, z tym ze to angielka, a Danusia mówiła że do niemek to niemki...poza tym na zdjęciach u niektórych wygląda na chorowitą. Nie mam doświdczenia w różach więc odpadają te podatne na choróbska. Chciałabym zdrową, sztywną nie za wysoką, ale czy od razu niemkę. Ania pisała, że dla niej do geoffa pasuje herzogin...ja może bardziej za jakimś kolorem. Będzie bardziej widoczna na tle jasnej ści9any budynku.
kreska 10:01, 30 wrz 2015

Zagajanka napisał(a)

No wlasnie ksztalt Ascot jest inny niz u innych purpur, bardziej zblizony do Christiany. Poza tym kreska pisala, ze planuje dac te roze przy tarasie poludniowym. Malo ktora prawdziwa purpura bedzie ladnie i dlugo kwitla w takim miejscu, sama chyba o tym tez wiesz, bo swoje purpury przesadzalas z "patelni".
Moj Geoff jest calkiem zdrowy i urosl na jakies 1,7 m, ale kwitl slabo, a kwiaty ma ladne, ale na razie nieliczne i baaardzo nietrwale. Sprobuje go na wiosne zakulkowac, ale jeszcze poczytam, czy sie do tego nadaje.

Boże , dziewczyny , ale wy to macie wiedzę. Rzeczywiście czy ta purpura wytrzyma słońce od 14? O róży ascot słyszałam że za bardzo nie lubi słońca, tylko światło rozproszone. No i znów gupia jestem..
Karabela 10:15, 30 wrz 2015

kreska napisał(a)

Boże , dziewczyny , ale wy to macie wiedzę. Rzeczywiście czy ta purpura wytrzyma słońce od 14? O róży ascot słyszałam że za bardzo nie lubi słońca, tylko światło rozproszone. No i znów gupia jestem..

moja Ascot na patelni i jest super.
Ta w polcieniu zero kwiatów
AnaAn 10:27, 30 wrz 2015

Madziu, moje typy do Herzogin Christiany to Maid Marion lub alternatywnie Mme Knorr czy Comte de Chambord.Trochę ciemniejsze, ale nie kontrastujące. Wszystkie mają ok. 1 m wysokości.
Sorrki Madźen
kreska 10:54, 30 wrz 2015

Dzięki Ania, pogrzębię w internecie i poczytam,
ja też przepraszam madżenale wiem że kofasz róże...
Zagajanka 10:56, 30 wrz 2015

AnaAn napisał(a)
Madziu, moje typy do Herzogin Christiany to Maid Marion lub alternatywnie Mme Knorr czy Comte de Chambord.Trochę ciemniejsze, ale nie kontrastujące. Wszystkie mają ok. 1 m wysokości.
Sorrki Madźen

Aniu, wg mnie, kolorystycznie te roze do Herzogin swietnie pasuja, ale Comte de Chambord chyba jest jednak sporo wyzsza niz Christiana, bo moze i do 150 cm urosnac, poza tym trzeba lubic roze portlandzkie, by dawac je przy tarasie. Chodzi mi tu o ksztalt kwiata, kolor lisci i przerwy w kwitnieniu.