Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 21:02, 30 wrz 2015

Mala_Mi napisał(a)

Dzięki za inspiracje.. jednak tych traw to ja nie widzę z tego samego powodu co stipy i jeżówki u Ciebie..

Piwonie mają piękne liście.. ale piękne są wtedy kiedy zdrowe, a zdrowe jak nic na nich nie leży. Inaczej łapią grzyba. Jednak piwonie w tle, a z przodu jarzmianki i trawy.. hmmm warto to przeanalizować. Szczególnie, że u mnie jarzmianki po przekwitnięciu dostają brzydkie liście.. i jedyny rozsądny ruch to nożycami przy ziemi..

I pytanie z innej beczki.. żywopłotki z bukszpanu tniesz nożycami ręcznymi, czy elektrycznymi. Ja się poddałam.. kupiłam małą spalinówkę.. ręcznymi nie wyrabiam ... i ręcznymi coraz trudniej zrobić równą płaszczyznę. U Ciebie są takie równe, aż miło popatrzeć. Wiem, wiem kiedyś był karton i nożyce, ale to było 2 lata temu??

Aniu żywoplociki bukszpanowe tnę nozycami szpalerowymi fiskars. Ciełam na oko. Ale na mysl o cieciu miałam ochotę chwycić niżyce elektryczne do zywopłotu i zrobic to w 5 minut. Na szczęscie taka lekka korekta nie jest pracochłonna i szybko mi poszło. Najgorsze było dokładne ciecie czerwcowe. Wtedy przystawiając pudełko aby nie wyszły mi zbyt duze fale Dunaju. Ale tak je radykalnie wtedy ciełam, ze taraz naprawdę wystarczyło powycinać to co wyrasta ponad poziom poprzedniego cięcia.
nawigatorka 21:03, 30 wrz 2015

Tak jak mowilam nie ogarniam tych Twoich roz ale minerwe wyszukalam i.pierwsze co przyszlo mi do glowy to to,ze do Niwaliski by pasowala

A u mnie nadal na wydaniu
Ensata 21:06, 30 wrz 2015

Marzenka mamy, a sugerujesz, ze wtedy nie powinnyśmy się odzywać żartuję oczywiście;> trochę...

U Robaczka szukałam przecież idealnej pnącej swego czasu. Nie pamietam już kto mnie oddelegował?A, Marta Zielona. W każdym razie ogród podziwiam, ilość niezmiennie też
Madzenka 21:06, 30 wrz 2015

Karabela napisał(a)

oj zdaje się ze znalazlam zajecie na zimę- zainstalowalam pinterest dzięki tym linkom

Karabela ja własnie na pinterest wrociłam. Jesieni trzeba myslec o zmianach na wiosne Lubie zima ogladać i planowac i czekac na wiosne
Madzenka 21:07, 30 wrz 2015

Juzia napisał(a)

Mówisz?
W sumie to na taką odpowiedź liczyłam

Śmiało po 15.10
Madzenka 21:09, 30 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)
to skoro akurat taki temat się wywiązał to co myślicie o zestawieniu Eden Rose i Giardiny - w układzie 2 szt Giardiny i następnie 2 Eden Rose (przy pergoli tarasowej) - Eden Rose już mam, a Giardiny wlaśnie chciałam zamawiać.

Leć na wątek Any i Robaczka i pytaj. Bo ja pnących w ogóle nie znam
Juzia 21:09, 30 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Śmiało po 15.10

Dzięki
Madzenka 21:10, 30 wrz 2015

nawigatorka napisał(a)
Tak jak mowilam nie ogarniam tych Twoich roz ale minerwe wyszukalam i.pierwsze co przyszlo mi do glowy to to,ze do Niwaliski by pasowala

A u mnie nadal na wydaniu

U mnie jest z Lavender Ice i domówiłam do niej Lavender Flower Circus
Madzenka 21:13, 30 wrz 2015

kreska napisał(a)
Dzięki Ania, pogrzębię w internecie i poczytam,
ja też przepraszam madżenale wiem że kofasz róże...

Popatrz jeszcze na różę Austina Fishermans Friend lub Prince. Piekne purpury ale łapie je plamistośc. Mi to jednak nie przeszkadza

Obie roze sa u mnie za sprawą Any
Madzenka 21:16, 30 wrz 2015

iwonadm napisał(a)
Okres zamawiania róż się zaczyna czy polecisz mi jakąś termiatorkę z angielek?
kolor dowolny

Iwonko trudno o Angielkach pisac ze sa teminatorkami. U mnie niezawodna, piekna i stale kwitnąca jest The Alnwick Rose. I plamistość jej nie rusza.