Madżenko, doskonale sobie zdajemy z tego sprawę.
Ja też w dużej mierze dzięki Ani zachorowałam na swoją "różyczkę".
A od niedawna Kasia mnie w tej "chorobie" też dopinguje
Herzogin Christianę tyle co kupiłam oj oj wątki różane już czas na nie ...wieczory długie są
PS. piwonia i jarzmianki tylko na Chelsea ...piwonia jest bardzo masywna i duża ...jarzmianka delikatna ...liściory piwoni ją zatłamszą i jeszcze mam watpliwość czy aby u mnie nie będzie tak że piwonie się a skończą jarzmianki zaczną...ale to muszę sprawdzić w 2016 ( w tym roku moja piwonia 3x zmieniała placyk)
Dyskusje Rosomanes poczytałam, choć róż nie mam, z zaciekawieniem
Ucieszyłam się, że jednak jeżówek w stipie nie posadziłam i również zachwycam się jeżówkami green jewel.
Ensata i Zagajanka sugerowałam ze maciie krótsze doswiadczenie z konkretnym gatunkiem, a Ensata chyba ma mniejszą cieprliwosc ale moze jestem w błędzie bo za krotko znam Wasze nowe ogrody.
Co nie znaczy ze nie mozna dyskutować. Ale trudno oceniać roze po 1-2 sezonach. Ja sie odważe o konkretnej rózy coś złego napisac najwczesniej w 4 sezonie.... Bo Othello jest dla mnei najlepszym przykładem , ze dopiero w 3 seoznie zaczął wychodizc na ludzi... a ocenie go w 4 sezonie
to zle sugerowałaś, bo akurat różę o której dyskutowałyśmy mamy tyle samo czasu, zakupioną w niemieckich szkółkach. Odnośnie cierpliwości, to fakt, ja nie mam i nie zamierzam czekać, np 3 lat ze średnią róża, by pokazała urodę w 4 roku. Za dużo jest róż, które powalają od razu urodą, by marnować miejsce w ogrodzie. Róże mam daj bożeee od 15 lat, nie uwazam sie za znawce, ale za laika też nie.
Marzen, osobiscie nie podoba mnie się twoje zakłądanie z góry, że jak ktoś nie lata po wszystkich ogrodowych forach, nie zamieszcza sryliona zdjęć, to ma mniejsze doświadczenie z gatunkiem. Tyle w temacie