Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Pszczelarnia 10:42, 01 paź 2015

eee_taam napisał(a)
(...)

PS. piwonia i jarzmianki tylko na Chelsea ...piwonia jest bardzo masywna i duża ...jarzmianka delikatna ...liściory piwoni ją zatłamszą i jeszcze mam watpliwość czy aby u mnie nie będzie tak że piwonie się a skończą jarzmianki zaczną...ale to muszę sprawdzić w 2016 ( w tym roku moja piwonia 3x zmieniała placyk)

Też tak sądzę.
Choć znam odmiany piwoni kwitnące późno, czyli w czerwcu, pod koniec czerwca. Ale to i tak nie będzie dobry duet. Ale np. pole jarzmianek z soliterowymi piwoniami to już coś. Wtedy, kiedy jarzmianki kwitną, piwonia ma ładne liście a kwiatostany obcięte. Ale potrzebna jest zdrowa niższa piwonia do takiego utkania.
Filomena 10:58, 01 paź 2015

agniecha973 napisał(a)
Dla pokrzepienia (Juzi, Ani i siebie ) napiszę, że ja tych ciepłot na kolorach różu też nie pojmuję. Widzę, że lawendowa różza jest zimna, ale nic poza tym
Pozdrówka. Mało zaglądam, ale tu dzis poczytałam.

A ja tylko dorzucę do dyskusji, że ta sama róża w różnych warunkach glebowych, świetlnych, sąsiedztwa itd może mieć różne odcienie. Sadzimy super sprawdzone u kogoś zestawienie, czekamy i.....u nas kicha! Dziewczyny, proponuję mniej emocji, a więcej cierpliwości i poczucia gdzieś tam w głowie, że eksperymenty są najbardziej kształcące
pozdrawiam Was Wszystkie
AnaAn 11:05, 01 paź 2015

Dziewczyny, mam wrażenie, że trochę niechcący narozrabiałam; po pierwsze nie jestem żadnym różanym ekspertem, a jedynie pozytywnie (tak mi się wydaje) zakręconym świrem... Nie mogę się też pochwalić takim doświadczeniem w uprawie róż jak Ensata (pozdrawiam sąsiadkę), chociaż „ogrodowanie” pochłonęło mnie już ponad 20 lat temu.
Po drugie bardzo jest mi miło, że niektóre osoby znają mój ogród.
Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam i od czasu do czasu będę mogła się „wpisać”
Ensata 11:12, 01 paź 2015

Ania, mnie nie przyszlo do glowy zebys mogla kogos urazic Mam nadzieje ze w druga strone tez to tak dziala w koncu jestesmy na forum na ktorym wymieniamy informacje Szukalam na O Twojego watku, ale lama ze mnie nie moge znalezc
Kuba 11:29, 01 paź 2015

Zagajanka napisał(a)

Roze z natury sa chlodne, aczkolwiek jezeli wystepuja z odcieniem pomaranczy lub lososia, mozna wtedy mowic o cieplym rozu.
Fiolety natomiast sa na pograniczu ciepla i zimna, te z wieksza skladowa blekitu sa chlodniejsze.

Hej Janeczko dla mnie to jak po chińsku napisane dla mnie róż jest albo ładny albo majtkowy
Zagajanka 11:37, 01 paź 2015

Kuba napisał(a)

Hej Janeczko dla mnie to jak po chińsku napisane dla mnie róż jest albo ładny albo majtkowy

Wieczorem, jak nie padne na twarz, wstawie u siebie pare zdjec porownawczych, zobaczysz co mam na mysli
12:25, 01 paź 2015
AnaAn napisał(a)
Dziewczyny, mam wrażenie, że trochę niechcący narozrabiałam; po pierwsze nie jestem żadnym różanym ekspertem, a jedynie pozytywnie (tak mi się wydaje) zakręconym świrem... Nie mogę się też pochwalić takim doświadczeniem w uprawie róż jak Ensata (pozdrawiam sąsiadkę), chociaż „ogrodowanie” pochłonęło mnie już ponad 20 lat temu.
Po drugie bardzo jest mi miło, że niektóre osoby znają mój ogród.
Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam i od czasu do czasu będę mogła się „wpisać”

jak Marzenka okrzyczy ...to takie rozrabianie u mnie można robić

co porawda nie idę w typ ogrodu 100 czy tysiaca róż ...nawet nie mam takiej ilości róż co Robaczek w tym sezone do ludzi posyła ...ale wasze uwagi i zdjęcia są bardzo cenne

nicol21 14:32, 01 paź 2015

Madżenka, o ambrowce chciałam zagadać - czy zaczynają sie u Ciebie wybarwiać czy nadal zieloniutkie są?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Ewik 16:11, 01 paź 2015

Madzenka napisał(a)

Tak widziałam , ale jak znam Anie to tak szybko na nowy watek nie mam co czekać...oby nie do wiosny.....

Pewnie masz rację. .
Madzenka 21:37, 01 paź 2015

nicol21 napisał(a)
Madżenka, o ambrowce chciałam zagadać - czy zaczynają sie u Ciebie wybarwiać czy nadal zieloniutkie są?

Zieloniutkie są