Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

Dorota123 13:52, 07 lip 2015

Szelmusia, ja nawożę hortensje nie częściej niż co 2 tygodnie, nie potrafię powiedzieć ile sypię dokładnie nawozu. Do jednej dużej donicy (wielkości wiadra) 1 garstka nawozu. Ważne też jest, żeby miały dobry drenaż i żeby nie stały długo w wodzie bo możesz "udusić "korzenie. Jeżeli je przenawoziłaś lej dużo widy, żeby wypłukać nawóz, a jeśli nie odpływa rozgrzej pogrzebacz od centralnego, albo jakiś drut nad gazem przewróć donicę na bok i wypal na świeżym powietrzu dodatkowe dziury w dnie donicy.
Innego pomysłu nie mam.
Ewa777 15:44, 07 lip 2015

Beatko, czytam o Twoich hortensjach i też nie wiem, co im mogło zaszkodzić. Może trzeba je wsadzić do gruntu, żeby odżyły.
szemusia 08:09, 08 lip 2015

lojalna_ napisał(a)

to samo mam to samo !

- w grupie raźniej
szemusia 08:13, 08 lip 2015

MirellaB napisał(a)
Hortensje przelać - pierwsze słyszę. Przecież hortensja to kwiat wodny, uwielbia stojącą wodę - chyba coś jednak innego im zaszkodziło

Za dużo nawozu mogło zaszkodzić. A może to przędziorek?

A pokaż zdjęcie tych hortek padniętych.

Mirella - no właśnie też sądziłam, ze woda to podstawa w uprawie hortensji, a jednak nie do końca. Poczytałam trochę o przelaniu i wydaje mi się, ze właśnie to im zaszkodziło. Mają zwiędnięte, oklapnięte liście, jakby miały sucho, choć ziemia mokra...
Nawóz też biorę pod uwagę...
szemusia 08:16, 08 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

O matko, a ja się martwiłam, ze niższa jest od lawendy. co to za rok będzie
edit: one pożarły buksiki
Dobranoc Beatko. Nogi odpoczęły?

Tak, Iwonko, stipa w kolejnym roku (pod warunkiem, że przeżyje ), to potwór pożerający wszystko wokół. Z pewnością przerośnie lawendę Ale jak nie przetrwa, to jednak z lawendą w sam raz.
Pomogłam, co?
Odpoczęłam, doszłam do siebie i nawet dom ogarnęłam
szemusia 08:19, 08 lip 2015

Dorota123 napisał(a)
Szelmusia, ja nawożę hortensje nie częściej niż co 2 tygodnie, nie potrafię powiedzieć ile sypię dokładnie nawozu. Do jednej dużej donicy (wielkości wiadra) 1 garstka nawozu. Ważne też jest, żeby miały dobry drenaż i żeby nie stały długo w wodzie bo możesz "udusić "korzenie. Jeżeli je przenawoziłaś lej dużo widy, żeby wypłukać nawóz, a jeśli nie odpływa rozgrzej pogrzebacz od centralnego, albo jakiś drut nad gazem przewróć donicę na bok i wypal na świeżym powietrzu dodatkowe dziury w dnie donicy.
Innego pomysłu nie mam.

Dziękuję, Dorotko za rady
Wszystko wskazuje na to "uduszenie korzeni". Przesadziłam je do świeżej ziemi, obcięłam wszystkie kwiaty (i tak zwiędły ) i postawiłam w cieniu. Zobaczymy, czy przetrwają...
Donice odpływ mają, ale w podstawkach ciągle woda była...
Oj, ja głupia...
szemusia 08:21, 08 lip 2015

Ewa777 napisał(a)
Beatko, czytam o Twoich hortensjach i też nie wiem, co im mogło zaszkodzić. Może trzeba je wsadzić do gruntu, żeby odżyły.

Ewa, z pewnością byłoby im lepiej w gruncie, ale... tak chciałam mieć hortensje na tarasie...
Na pocieszenie (siebie ) mogę napisać, ze wszystkie w gruncie mają sie bardzo dobrze
Olili 22:05, 09 lip 2015

Odwiedzam
Ala106 09:34, 10 lip 2015

Ale szał masz z trawkami.
Zazdroszczę i już wiem, więcej traw, więcej traw! ha, ha, ha .
szemusia 12:45, 10 lip 2015

Olili napisał(a)
Odwiedzam

Wiesz, Iza, że bardzo się cieszę z każdej Twojej uśmiechniętej buźki