Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 11:09, 29 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)
Beatko, bym twój ogród schrupała normalnie.
Zaczyna mi się podobać kostrzewa. Tzn. jej kolor. Miałam nasionka i nie wysiałam, bo już nie miałam miejsca na parapecie. Chyba sobie posieję tej zimy

Do schrupania, to raczej nie polecam I pewnie Cię rozczaruję, ale warzywek nie posiadam Raczej nie moja bajka - nie mam do nich cierpliwości...
Co do kostrzewy - wysiałam w ubiegłym roku. Wzeszły chyba wszystkie nasionka, bo pół wsi rozdzieliłam. Sadziłam na rabatki baaaardzo malutkie sadzonki i już jesienią ładnie wyglądaly. A tak naprawdę masy nabrały w tym roku. I są naprawdę wielkie.
Ale czy mnie kostrzewa zachwyca? Kolor ma faktycznie ładny i świetnie wygląda na tle zielonego, ale... na pełnym słońcu ma mnóstwo suchych źdźbeł i średnio to wygląda. Będę stamtąd usuwać na rzecz bronze form. Z kolei świetnie wygląda w półcieniu... I tu zostanie.
I bądź tu człowieku mądry - wszędzie piszą, ze kostrzewa na słońce i piaski...

Podsumowując, Iwonko - na pewno warto wysiać. Gotowe, wyrośnięte sadzonki widziałam u nas po 20zł...
szemusia 11:16, 29 wrz 2015

MirellaB napisał(a)
Ale śliczne zdjęcia I Ty piszesz, że nie masz co focić ehhhhh

Hortensja brązowiejąca też ma swój urok, ale jednak limka bardziej mi się podoba

Trawy obłędne. Dziękuję za chęć podzielenia się stipą, ale Ewunia pisała, że mi wyśle już nazbierała

Zastanawiam się nad posadzeniem gracków na rabacie bylinowej, one duże chyba rosną, więc na tyłach by ładnie wyglądały na tle innych wyższych roślin - jak myślisz?

Rozchodniki malutkie masz, ale ładniutkie Rozrosną się bardzo w przyszłym roku Ja ułamane gałązki wkładam do wazonu i czekam aż puszczą korzenie i do ziemi

Aaaaaaa zauważyłam, że kanicki masz piękne Rabata z kancikami tak czysto, zadbanie wygląda

Bo aż mi wstyd ciągle pokazywać te 3 rabatki na krzyż...
Do limki też się w końcu przekonałam. I nawet te czerwieniejące kwiaty mi się podobają Tak pasują do jesiennej aury...
Gracki to dobry pomysł na rabatę bylinową. Rozumiem, że przed nimi jakieś byliny, a za - wyższe tło? Np żywotników? Wiele jest takich rozwiązań na ogrodowisku. Trawy powinny mieć tło, bo wiosną ich nie ma... U mnie niestety ze względu na szerokość rabaty, to gracki są tłem i wiosną pustą ścianę oglądam
Widzialam u Ciebie, Mirella te piękne rozchodniki. Mam nadzieję, że u mnie też w przyszłym roku takie widoki będą
Kanciki - robione jakiś miesiąc temu, ale dzielnie się trzymają
szemusia 11:18, 29 wrz 2015

malkul napisał(a)
u nas wokół tez mnóstwo mącznika w tym roku

To może ten rok sprzyjający dla chorób grzybowych?
Myślę nad jakąs alternatywą dla klona...
szemusia 11:22, 29 wrz 2015

Ewa777 napisał(a)

Szaleństwo trawkowe Ale im u Ciebie dobrze

Mam taką nadzieję, Ewcia, że im dogadzam

Choć mam też świadomość, że nie wszystkim musi się to podobać. Teksty typu "to już lekka przesada z tymi trawami" też zdarza mi się słyszeć... I na przekór sadzę kolejne
szemusia 11:23, 29 wrz 2015

Mysza napisał(a)
Gracilimusy cudne.
Beatko a co ile posadziłaś zebrinusy??Kupiłam 2 i dumam nad nimi

Gosia, lecę zmierzyć i odpowiem u Ciebie
Efffa 11:39, 29 wrz 2015

Przyszłam pooglądać zielony ogród
Edit:rzeczywiscie podobny, to na jakie kwiatki sie decydujemy?ha ha
szemusia 12:13, 29 wrz 2015

Efffa napisał(a)
Przyszłam pooglądać zielony ogród
Edit:rzeczywiscie podobny, to na jakie kwiatki sie decydujemy?ha ha

Mówisz, Ewelina, ze to już?!
Całe lato koło różnych jeżówek chodziłam. Kusiły jak diabli, ale... nie kupiłam ostatecznie. Niby na wiosnę się zdecydowałam, w sensie, ze te jeżówki kupić
Zajrzę do Ciebie póxniej, to może coś razem wymyślimy
Lecę obiad robić, bo mi eM dostęp do internetu odetnie
Efffa 12:17, 29 wrz 2015

zapraszam ale wiesz, też myslałam o jezówkach, ale tylko zielone jezówki mi sie podobaja musze cos wybrac co nie ma w odmianach zielonego, ha ha
Juzia 13:54, 29 wrz 2015

szemusia napisał(a)

Pamietam, ze masz chyba crimsona. I piszesz, że co roku tak ma? Kurcze, a chcialam kolejnego przy wejściu do domu... Chyba zrezygnuję. Mam też fassens black i ten lepiej się ma. Dopiero teraz delikatne plamki się pojawiły.
Pryskasz czymś?

Pryskam wszystkim co istnieje na grzyba, polewałam nawet wywarami i gnojówkami z wrptyczu, pryskałam bioseptem.... nic nie daje
Mysza 14:10, 29 wrz 2015

szemusia napisał(a)

Gosia, lecę zmierzyć i odpowiem u Ciebie

Dziękuję Beatko