Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

Asiuniaa 10:20, 09 kwi 2016

Beata jak Twoja stipa? Moja po pikowaniu zmarniała nie wiem czy uda mi się uratować. Pikowałam do wieldoniczek do ziemi uniwersalnej. A ty ? Jestem załamana - tak chciałam mieć stipę
szemusia 10:34, 09 kwi 2016

Asiu, aż dziwne, ze nie możesz kupić hortensji, u nas tego od zatrzęsienia... Widać, ze modne Może jeszcze się pojawią trochę później?

Moja stipa kiepsko wzeszła, ale to co udało się, jakoś po pikowaniu się trzyma. Też pikowałam do ziemi uniwersalnej, więc myślę, że to nie jest przyczyna. A może ją przelałaś? Ja tak załatwiłam część w zeszłym roku, teraz wiem, ze lepiej za sucho, niż zbyt mokro.
Asia, a spróbuj posiać ponownie. Stipa szybciutko wschodzi, teraz jest więcej słońca, więc i szybciej powinna rosnąć. Najwyżej będziesz ją miała ciut później, ale myślę, ze powinna nadrobić straty. Zresztą lepiej późnij niż wcale Ja bym jeszcze posiała...
szemusia 10:43, 09 kwi 2016

Z racji tego, ze LEJE mam czas na forum.
Najpierw trochę dokumentacji - po raz pierwszy mój trawnik został potraktowany wertykulatorem. I to sprzętem, który sprezentował mi eM Chłopina zostawiony w domu z zadaniem wykonania wertykulacji ręcznie, stwierdził, że odżałuje te parę stówek i nie będzie się męczył

Mój trawnik już po...

Posiałam nawóz, pada, więc ślicznie się rozpuszcza. Mam nadzieję, ze efekt mnie zadowoli

Przy okazji zareklamuję kostrzewę. W tej chwili to najładniejsza u mnie trawa. Po wiosenny cięciu super się zregenerowła, odbła i jest soczyście zielona.

Asiuniaa 10:50, 09 kwi 2016

szemusia napisał(a)
Asiu, aż dziwne, ze nie możesz kupić hortensji, u nas tego od zatrzęsienia... Widać, ze modne Może jeszcze się pojawią trochę później?

Moja stipa kiepsko wzeszła, ale to co udało się, jakoś po pikowaniu się trzyma. Też pikowałam do ziemi uniwersalnej, więc myślę, że to nie jest przyczyna. A może ją przelałaś? Ja tak załatwiłam część w zeszłym roku, teraz wiem, ze lepiej za sucho, niż zbyt mokro.
Asia, a spróbuj posiać ponownie. Stipa szybciutko wschodzi, teraz jest więcej słońca, więc i szybciej powinna rosnąć. Najwyżej będziesz ją miała ciut później, ale myślę, ze powinna nadrobić straty. Zresztą lepiej późnij niż wcale Ja bym jeszcze posiała...

Beatka nie mogę kupić wiśni Nigra.Hortensje chciałam od takiego Pana co kupiła w ub. roku przez net bo ładnie mi rosną. Kurde teraz nie mam nasion. Może kupię. Ale już kwietnia połowa. Miesiąc do pikowania i potem dalej. No nie wiem. MOże spróbuję . Tylko nie wiem jaki błąd robię żeby go wyeliminować? Nie wiem czy zalałam. Raczej miały za sucho. Ale część zginęła. Cześć się trzyma ale nie przyrasta. Wrzucę u siebie fotkę. U mnie dyskusja o projekcie rabaty może coś podrzucisz .
Ładny trawniczzek po wertykulacji. Ja nigdy nie wertykulowałam.
Kacha123 10:51, 09 kwi 2016

Zaraz będziesz miała zielony dywanik. Kostrzewy super, u mnie też ładnie odbiły. Zaskoczyłaś mnie z tymi ptaszyskami
ren133 10:57, 09 kwi 2016

szemusia napisał(a)
Z racji tego, ze LEJE mam czas na forum.
Najpierw trochę dokumentacji - po raz pierwszy mój trawnik został potraktowany wertykulatorem. I to sprzętem, który sprezentował mi eM Chłopina zostawiony w domu z zadaniem wykonania wertykulacji ręcznie, stwierdził, że odżałuje te parę stówek i nie będzie się męczył

Mój trawnik już po...

Posiałam nawóz, pada, więc ślicznie się rozpuszcza. Mam nadzieję, ze efekt mnie zadowoli

Fajnie masz, że eM zajął się wertykulacją ja musiałam sama wygrabiać
A jaki nawóz dalaś?
szemusia 11:02, 09 kwi 2016

A teraz ogromna prośba o wsparcie.
Najpierw fotka poglądowa

Chodzi mi o część prawą przy niskim murku, za którym mam zejście do piwnicy. W tej chwili jest tam lekko podniesiona rabata, na której rosły stipy.
Plan jest następujący:
- likwiduję przede wszystkim koło na początku (kiedyś rósł tam jakiś iglak i tak zostało...)
- obniżam rabatę do poziomu trawnika i ją poszerzam
Rabata ma długość 4 metrów, na końcu jest bordowa pęcherznica (teraz mocno przycięta) i chciałabym ją zostawić, bo zasłania mi kosz i sąsiadów. Marzą mi się w tym miejscu 3 szczepione miłorzęby posadzone co 1,5 i podsadzone rozplenicą.
Mój problem:
- jak poprowadzic linię rabaty??? nie mam pojęcia
- w tym kółku na początku, które będzie usunięte, mam miskanta i myślałam, że może by został i przesadziłabym też na początek te kule z trzmieliny (mam jeszcze trzecią, mniejszą), tylko jak to połączyć???

Proszę o wsparcie

I strona lewa latem:

Za hortkami przy płocie są miskanty (tam, gdzie na fotce słoneczniki), liczę, że bardziej się rozrosną.

Co o tych wypocinach myślicie?
szemusia 13:39, 09 kwi 2016

Chodzi mi mniej więcej o coś takiego...

Wybaczcie bazgrozły ale żadna artystka za mnie

Największym dylematem dla mnie jest linia tej rabaty...
Zielona linia jest dokładnie taka jak rabata z lewej, czarna odwrotnie. A może zmodyfikować obie rabaty?
szemusia 13:46, 09 kwi 2016

Asiu - odpowiedziałam u Ciebie

Kasiu - kostrzewy już u Ciebie podziwiałam. Do hortek nie byłam dziś zajrzeć. Przykryłam tylko krzaczki workami po ziemniakach i mam czerwone krasnoludki na rabacie

Reniu - wygrabić też niestety musiałam, bo jak jeździł z koszem, to nie mógł nadążyć opróżniać, tyle tego było. Więc poszło bez kosza...
Nawóz kupiłam jakiś do trawników, chyba florowit.
Asiuniaa 13:47, 09 kwi 2016

szemusia napisał(a)
Chodzi mi mniej więcej o coś takiego...

Wybaczcie bazgrozły ale żadna artystka za mnie

Największym dylematem dla mnie jest linia tej rabaty...
Zielona linia jest dokładnie taka jak rabata z lewej, czarna odwrotnie. A może zmodyfikować obie rabaty?

Mi pasuje ta zielona linia bardziej. Miłorzęby mogłyby być na tle miskantów ML ale nie wiem jaka będzie szeroka ta rabata. A na początku dałabym jeszcze kulki bukszpanowe .
Tu masz inspirację u swojej imienniczki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=315