Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

dominika_ 11:55, 16 cze 2016

Uprasza się o pokazanie nowych zdjęć w ogrodzie
beata_m 13:28, 16 cze 2016

pooglądałby co po takiej przerwie :*
szemusia 15:55, 16 cze 2016

MirellaB napisał(a)
Beatka pokaż kremowe surfinie

Jeżeli chodzi o hortkę to rozumię, że bardzo chciałaś ją uratować. Ten jeden zdrowy pęd bym oddzieliła od starej karpy i wsadziła w inne miejsce. Tak zrobiłam w zeszłym roku z moją hortką ogrodową pamiątkową i czekam czy coś z tego będzie. Póki co wypuściła liście.

Beatka ja pryskam od tego roku rośliny profilaktycznie i chwalę tę metodę. Tak mi polecił znajomy pan od róż.
Każdego roku na różach walczyłam z plamistością, szarą pieśnią, mączniakiem i innymi paskudztwami, a w tym roku po pryskaniu profilaktycznym mam spokój.
Jak pryskam na róże to hortki też opryskuję przy okazji.
Miedzianem w tym roku nie pryskałam.
Dodam jeszcze, że nie bawię się w gnojówki, stosuję chemię. Jak chcesz mogę Ci przesłać zdjęcia zestawu preparatów, które stosuje

Jak będziesz sadzić w to miejsce inną hortkę to wybierz ziemię i daj nową. Ja wybierałam tak na 20 cm :

Hej, Mirelka Widzę, że po wczasach wypoczęta

Zależało mi na tej hortce, bo nie mogę dostać u siebie tej odmiany, a mam kilka w szpalerze i teraz trochę łyso A rosną w przedogródku. Pewnie, że łatwiej i nawet taniej byłoby od razu wymienić... Ale nie miałam na co. Teraz okazało się ze ta odmiana już rośnie w szklarni i wkrótce będzie w sprzedaży, wtedy wsadzę.

Właśnie Pani w szkółce mówiła, ze oni ciągle opryskują rośliny przeciw chorobom. Ja ostatnio bardziej eko się zrobiłam, ale jak już nie daję rady to też sięgam po chemię - czasami to konieczność. Jak możesz, to prześlij mi info na temat tych oprysków - może się kiedyś przyda.
A gnojówki zaczęłam robić. Nie wiem jak długo, ale zapał jeszcze mam Pokrzywy ambitnie zbieram.

Pod tą nową hortkę to myślę jeszcze większy dół wykopać, bo u mnie słaba ziemia i pod większe rośliny to nawet tak z pół metra wybieram, dodaję kompostu i mieszam z rodzimą ziemią.

A surfinie chwilowo pochowane pod dachem, bo burze znów zapowiadają i boję się, żeby mi ich nie obczaskało. Kiedy obfocę
Pozdrówka
szemusia 15:57, 16 cze 2016

Domi, Beatko - cierpliwości Kobietki
Się wkrótce wezmę i poprawię, obiecuję
Buziaczki
MirellaB 19:02, 24 cze 2016

Beatko fotka preparatów

szemusia 08:23, 25 cze 2016

WAKACJE
Wreszcie mam wakacje

Teraz tylko dom odgruzować...

Szybki wieczorny przegląd ogródka niestety nie napawa optymizmem - wszędzie zielono ... od chwastów, i żurawki mi przypaliło na tym słońcu - powinnam je cieniować? To bordowa odmiana, chyba purple palace, połowa liści sucha
szemusia 08:25, 25 cze 2016

Mirella - dzięki za zestaw. Firma, o której piszesz ma swą siedzibę/produkcję nieopodal mnie, więc jest mi dobrze znana Dwa z tych środków mam nawet w domu i stosuję doraźnie. Dobrze zrozumiałam, że Ty stosujesz mieszanke tych środków wiosną profilaktycznie?
MirellaB 08:29, 25 cze 2016

Na mszyce stosuję osobno, pozostałe dwa mieszam i pryskam co dwa tygodnie

Skoro będziesz miała więcej czasu to może i więcej fotek będzie?
dominika_ 08:48, 25 cze 2016

O to teraz Beatko będzie Cię z nami więcej
Karol99 13:58, 25 cze 2016

Ja tez wreszcie mam wakacje, te upragnione.