Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 10:03, 06 lis 2016

Hej, Kobietki
Jestem, jestem

Aniu - trawnik wreszcie nawodniony na maksa, to zielony

Mirelka - pracowita Kobietko, wszystkie cebulki już wsadziłaś? Zaraz do Ciebie zajrzę

Iwonko - odpukać, na razie zdrowa Ale obowiązków przybyło (koleżanka w pracy poszła na zdrowotny i ogarniam za nią znaczną część godzin, więc czas jeszcze się skurczył...)
szemusia 10:10, 06 lis 2016

Wczoraj, po raz pierwszy od chyba miesiąca (o zgrozo!!!) udało mi się spędzić kilka godzin w ogrodzie Wreszcie miałam sobotę w domu, a nie imprezowo-wyjazdową. Coby nie było, że nie lubię imprez - lubię i owszem, ale tym razem to już z utęsknieniem wyczekiwałam wolnego, domowego weekendu...

Udało mi się wreszcie posadzić czosnki gladiator - raptem sztuk 10, a zajęło mi to 3 godziny... Na moich piaskach najpierw musiałam wywieźć 3 taczki żółtej nibyziemi, przesiać 2 taczki kompostu (tak myślę, ze gdybym musiała za każdym razem kupować ziemię, to chyba więcej na nią bym wydawała niż na roślinki...), a że sadziłam zgodnie z instrukcją Toszki (dzięki dziewczyny za rady) w doniczkach, to tak mi zeszło...
Jeszcze tulipany mi zostały. Ale jest szansa, że w poniedziałek będę ciut wcześniej, tzn. przed zmrokiem, to może ogarnę temat Nie mam ilości hurtowych, więc jest nadzieja
dominika_ 11:39, 06 lis 2016

Dobrze Cie widziec
MirellaB 13:26, 06 lis 2016

Fajnie, że się odezwałaś - brakuje Twojej obecności.
Czosnki Gladiator fajnie. Wiesz ja mam tylko główkowate od zeszłego roku, ale obiecałam sobie, że odmianowo czosnkowo zaszaleję w przyszłym roku. Teraz tylko tulipany
Z czym zestawiłaś te czosnki?
szemusia 13:35, 06 lis 2016

dominika_ napisał(a)
Dobrze Cie widziec

Hej, Domi Brakuje mi forum, oj brakuje...
szemusia 13:41, 06 lis 2016

MirellaB napisał(a)
Fajnie, że się odezwałaś - brakuje Twojej obecności.
Czosnki Gladiator fajnie. Wiesz ja mam tylko główkowate od zeszłego roku, ale obiecałam sobie, że odmianowo czosnkowo zaszaleję w przyszłym roku. Teraz tylko tulipany
Z czym zestawiłaś te czosnki?

Galdiatory dorwałam w biedrze po 3zł I jak tu nie wziąć Ale były już ostatki, w przyszłym roku będę czujniejsza

Miałam problem z tymi czosnkami, bo najlepiej by wyglądały w przedogródku wśród bukszpanów, które zasłoniłyby im liście. Ale tam słońce tylko do południa, a później już pełny cień, a doczytałam, że czosnki lepiej kwitną na słońcu. Ostatecznie wyladowały pomiędzy hortkami (też przedogródek). Przeanalizowałam, że powinny zakwitnąć zanim hortki bujną się na dobre. Jak będzie w praktyce, zobaczymy
Za radą dziewczyn sadziłam w doniczkach z kompostem, więc najwyżej w przyszłym roku je przesadzę.
ren133 16:53, 06 lis 2016

szemusia napisał(a)
O, dzięki, Renatko
A w częściowym zacienieniu, tzn. słońce gdzieś do godz. 12-13 zakwitną?

Nie wiem czy nie za późno odpowiadam? ... zakwitną
za późno
szemusia 17:23, 06 lis 2016

Reniu - czosnki posadzone, znalazłam im inną miejscówkę Mam nadzieję, ze wiosną sie odwdzięczą
Iwk4 23:20, 07 lis 2016

szemusia napisał(a)
Wczoraj, po raz pierwszy od chyba miesiąca (o zgrozo!!!) udało mi się spędzić kilka godzin w ogrodzie Wreszcie miałam sobotę w domu, a nie imprezowo-wyjazdową. Coby nie było, że nie lubię imprez - lubię i owszem, ale tym razem to już z utęsknieniem wyczekiwałam wolnego, domowego weekendu...

Udało mi się wreszcie posadzić czosnki gladiator - raptem sztuk 10, a zajęło mi to 3 godziny... Na moich piaskach najpierw musiałam wywieźć 3 taczki żółtej nibyziemi, przesiać 2 taczki kompostu (tak myślę, ze gdybym musiała za każdym razem kupować ziemię, to chyba więcej na nią bym wydawała niż na roślinki...), a że sadziłam zgodnie z instrukcją Toszki (dzięki dziewczyny za rady) w doniczkach, to tak mi zeszło...
Jeszcze tulipany mi zostały. Ale jest szansa, że w poniedziałek będę ciut wcześniej, tzn. przed zmrokiem, to może ogarnę temat Nie mam ilości hurtowych, więc jest nadzieja

Też lubię domowe weekendy

A z czosnkami zeszło ci tak samo, jak mnie. Jakbym o moim sadzeniu czytała Mam nadzieję, ze choć ładnie zakwitną
Wiosną nawozem można podsypać w te niby doniczki
szemusia 09:01, 08 lis 2016

Iwonko - o nawozie już zanotowałam, coby nie zapomnieć wiosną
Pamiętam, że Ty już sadziłaś w doniczkach i pisałaś, ze miały za mało miejsca i zbyt sucho z tego powodu. Ja wsadziłam do doniczek C3 (średnica ok 20cm) i zastanawia mnie dlaczego Toszka pisała, żeby pod doniczkę jeszcze dać kompost i na wierzch, tzn. doniczkę przysypać też kompostem. Czyli korzenie tych czosnków wyjdą i tak poza doniczkę? NO, chyba że doniczka miała być bez dna..., kurcze wsadziłam normalnie...
Takie mnie teraz przemyślenia nachodzą...