Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

Ala106 14:39, 14 maj 2015

Pięknie wyglądają rh z żurawkami, cud miód normalnie.
Pozdrawiam wiosennie i lecę dalej.
Ewkakonewka 18:22, 15 maj 2015

Trawy to nie lada wyzwanie przy dzieleniu
Ja nigdy nie nawoziłam lawendy i rośnie jak gooopia, myślę, że jak ma odpowiednie warunki to sama daje radę, a jak nie to i z nawożeniem będzie się męczyć. Słońce muuuusi mieć Bo w piachu to ona u mnie wcale tak bardzo nie rośnie, raczej gliniasto ma, a radę daje.
szemusia 22:18, 15 maj 2015

Ala106 napisał(a)
Pięknie wyglądają rh z żurawkami, cud miód normalnie.
Pozdrawiam wiosennie i lecę dalej.

Ja też, Renatko, zabiegana...
Czasu na forum brakuje, więc zazwyczaj tak szybciutko zaglądam
A rh pięknie rozkwitły
Agania 22:19, 15 maj 2015

Jak piszesz o dzieleniu miskantów, to słabo mi się robi, tak samo u mnie też już mam stare byki i jednego muszę wyciepać, nie wiem jak to powiedzieć eM, bo bez piły mechanicznej i kilofa nie da rady, łapata się nie nadaje, bo już nie jedna by się ułamała, takie jest życie po części w dojrzałym ogrodzie i kiedy jest już na tyle rozrośnięty, że można samemu dzielić, to trzeba dzielić, potem to już prawie skała...ale jak można nie kochać miskantów
szemusia 22:22, 15 maj 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Trawy to nie lada wyzwanie przy dzieleniu
Ja nigdy nie nawoziłam lawendy i rośnie jak gooopia, myślę, że jak ma odpowiednie warunki to sama daje radę, a jak nie to i z nawożeniem będzie się męczyć. Słońce muuuusi mieć Bo w piachu to ona u mnie wcale tak bardzo nie rośnie, raczej gliniasto ma, a radę daje.

CZyli u mnie warunki powinna mieć dobre. Ziemia słaba, piaszczysta i słońce cały dzień - nic innego w tym miejscu nie dałoby rady Zobaczymy, jak uda mi się ten eksperyment z lawendą
Nawóz dziś oglądałam, ale z rozeznania na forum wyszlo, że raczej lawenda nie jest nawożona, więc zamiast nawozu kupiłam kolejną roślinkę
Dzięki, Ewa za głos w sprawie
szemusia 22:28, 15 maj 2015

Agania napisał(a)
Jak piszesz o dzieleniu miskantów, to słabo mi się robi, tak samo u mnie też już mam stare byki i jednego muszę wyciepać, nie wiem jak to powiedzieć eM, bo bez piły mechanicznej i kilofa nie da rady, łapata się nie nadaje, bo już nie jedna by się ułamała, takie jest życie po części w dojrzałym ogrodzie i kiedy jest już na tyle rozrośnięty, że można samemu dzielić, to trzeba dzielić, potem to już prawie skała...ale jak można nie kochać miskantów

Moje miskanty raptem 2 lata mają, więc dlatego byłam zdiwiona, że one takie twarde. Myślę, że lepiej będzie wykopać całą bryłę i właśnie jakąś piłą dzielić.

Ale jak nie kochać miskantów
ren133 22:29, 15 maj 2015

szemusia napisał(a)

Widziałam
Odmachałam, jak jechaliście z powrotem. Nietrudno było Was rozpoznać - auto po brzegi zapakowane super drzewkami

Mysza 22:07, 16 maj 2015

szemusia napisał(a)
Choć pogoda nie nastraja do wypicia kawki na tarasie (słoneczka brak, zimno...), to jednak roślinki wyraźnie czują wiosnę.

Kwitnie dąbrówka. To taka niepozorna roślinka, ale ma ładne, fioletowe kwiaty...

Do kwitnienia zbiera się też rh jakuszimański Blurettia...

Ten już otworzył pąki...

I w towarzystwie żurawek...

I z większej perspektywy...

Super rabatka.Roślinki pięknie Ci kwitną
Asiuniaa 09:49, 17 maj 2015

szemusia napisał(a)

Asiuniaa, a studiowałaś wątek Bogdzi (Rododendronowy ogród II) - naszej specjalistki od rh? Znajdziesz tam mnóstwo sprawdzonych rad dotyczących uprawy rh. Na pewno zaleca dolistny oprysk z nawozów.
Piszesz, ze Twoje rh miały pąki, więc powinny zakwitnąć. Może po prostu są nieco później kwitnącą odmianą?

Tak tak studiowałam, poza tym Bogdzia jest tak uczynna, że zawsze znajdzie czas na dobrą radę
szemusia 14:15, 17 maj 2015

Gosiu - dziękuję za słowa uznania
Takie oceny zawsze motywują do kolejnych zmian

Asiu - doczytałam już u Ciebie, że Bogdzia już służy swoją radą, więc o rh mozesz być spokojna