Hej.
Ja tez w tym roku robiłem dosiewkę i powiem wam (napiszę ) że trawa ogólnie może kiełkować do 18-21 dni jak temperatura oscyluje w granicy 8-10 stopni. Przy niższych temperaturach trawa nie wschodzi - po prostu czeka
Witam maniaków trawnikowych!
Mam na imię Michał i w tym roku postanowiliśmy razem z małżonką w końcu ogarnąć nasze chwastowisko...
Również chciałbym zaprezentować swoje wypociny z moim trawniczkiem. Całość samego trawnika to ok 650 m2 jak widać na zdjęciach poniżej. Moja praca składała się z kilku etapów:
- Cały stary trawnik przeorany glebogryzarką, wygrabione wszystkie pozostałości trawy, korzenie, kamyki i inny syf.
- W związku z tym, że ziemia u mnie na ogrodzie jest bardzo dobrej jakości to musiałem dokupić 2 wywrotki ziemi, które zostały rozgrabione po całości aby wyrównać teren. Następnie traktor z większą glebogryzarką wyrównał całość, potem kolejne grabienie itp.
- Zostało zamontowane automatyczne podlewanie (3 sekcje po 3 spryskiwacze wynurzalne)
No i teraz praca stoi od 2 tyg ponieważ czekam na ekipę aż zrobi drenaż pod dwie rynny które wychodzą na ogród (ach te majstry...) . Nie mogę zasiać jeszcze trawy (Barenbrug universal) ponieważ będzie jeszcze trochę chodzenia z taczkami itp. Niestety zaczęły wschodzić pojedyncze chwasty oraz część starej trawy. Podobno ekipa ma zrobić to do końca tygodnia ale może poradzicie Forumowicze co mam zrobić (czy nic nie robić) z tym co już zaczyna wschodzić na ogrodzie? Zdjęcia tego co wyrosło poniżej.
Zastanawiam się, no chyba tylko odchwaszczacz ale ręcznie to się zajedziesz. Kopać szkoda, bo teren wyrównany. Sama nie wiem. Ja miałam podobnie ale dużo mniejszy areał i wyrywałam chwasty ręcznie. Tylko nie pryskaj Roundopem, to najgorsze rozwiązanie.
No właśnie też Roundup odpada... Samo pielenie to też kawał roboty na takim terenie... Chyba, że może to motyczką pojechać to zawsze ograniczy wzrost do momentu zasiania (czyli pewnie w przyszłym tygodniu). Z chemii to też ciężko coś wybrać co mógłbym użyć i w ciągu tygodnia byłaby możliwość siania trawy. Może ocet? Naprawdę nie mam pojęcia co zrobić a chwasty zaczynają rosnąć...
Roundup najszybciej zrobilem oprysk i po 2 tygodniach sialem ale i tak conieco wyszlo a jak chcesz dluuugo czekac to cos na dwuliscienne i puma lub fusilalade na jednoliscienne wtbijaja wszystkie jednoliscienne procz kostrzewy