Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Gardenarium 19:40, 02 maj 2013

masmedia napisał(a)
Może nie końca sie wysłowiłem . Plan jest nastepujący. Całość terenu będzie podzielona na trawnik i rabaty. Wszędzie będzie położone nawodnienie etapami. Najpierw będę robić rabaty.
Ziemia na trawnik jest już zostawiona z boku (aby pozniej jej nie sciągać przed położeniem siatki).
Teraz ziemie potraktowałem glebogryzarką i broną i calość chciałbym wyrownać, ponieważ na rabaty będe już sadził na gotowo. Więc już muszę coś z tym zrobić. Instalację nawadniającą też bede kładł etapami (sekcjami). Najpierw na rabaty, potem na trawnik. Teraz mi zależy aby dobrze przygotować teren, czyli wyrównać i odchwastrzyć. I chodzi o tą kolejność. Czyli np.
1. wyrównujemy ciężką belką.
2. czekamy aż chwasty sie pojawią
3. Zabijamy chwasty
4. Kopiemy rowy pod nawodnienie i zakładamy nawodnienie

Na tą chwilę np. nie wiem, czy już równać, czy poczekać, aż ziemia trochę osiądzie.

A może całkowicie namieszałem i trzeba to zrobić inaczej. Chiałbym to tylko skonsultować.

Pozdawiam i dziękuję

masmedia

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:42, 02 maj 2013

zacznij czytać ten watek od poczatku i masz także wskazówki tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja

Zobacz też jak się robi ogród od początku, może coś się przejaśni

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem

Instagram Ogrodowiska
Marcin85 15:56, 04 maj 2013

Witam,
walcze z ziemią w moim ogrodzie od sierpnia zeszłego roku. Ze względu na wykopy (pompa ciepła) ogród został zmasakrowany, glina po zakończonych pracach była na wierzchu, teren nierówny. W zeszłym roku równałem teren za pomocą glebogryzarki i szpadla i udało się jako tako teren wyrównać. Oczywiscie teren został oczyszczony, uzbierało się tego z 15 taczek kamieni i całego budowlanego "syfu". Przed operacją "pompa ciepła" ziemia była nawożona ale po zakończonych pracach znalazła się podspodem. Po oczyszczeniu terenu sprsykałem go Round-Up i tak zostało do kwietnia. W kwietniu firma przywiozła mi ziemie, twierdziła że spod gnojnika. Ziemia została wyrównana po raz kolejny za pomocą gleobgryzarki i rozwieziona nowa. Panowie wygrabili mi teren i zwałowali. Potem zasiali trawę, oraz rozrzucili nawóz do nowych trawników i zwałowali. Trawa jest po zasianiu 8 dni. I mam pewne problemy, dlatego proszę o pomoc.
Siane były dwa rodzaję traw gazonowych, pierwszą kupiłem we wrzesniu 2012 i okazało się ze była pakowana 03/2011, drugą była nowa z 03/2013. Panowie siali chyba (nie było mnie przy tym) bez mieszania starej trawy z nową. Po 8 dniach od siania z boku domu gdzie była siana nowa trawa juz wschodzi, a na całym ogrodzie gdzie siano starą nic się nie dzieję. Czy jest możliwe że trawa była przeterminowana? Czekać, czy siać nową? Od środy były ulewy i nasiona zostały zlane w kupki? Co zrobić zostawić?? Czy popełniono błąd odrazu siejąc trawę, nie czekając na uleżenie ziemi?? Jest grząsko strasznie, wałować?. Panowie tylko zwałowali i zagrabili, ale nieprzysypali nasion, czy mam kupic ziemie w workach i jeszcze przysypać nasionka? Proszę o pomoc- to jest mój pierwszy trawnik.
Sebek 19:42, 04 maj 2013

8 dni.....ja bym jeszcze poczekał, bo ten trawnik może jeszcze wzejść...
Przed sianem panowie powinni zwałować cały teren, no ale cóż......Zwałujesz jak wzejdzie i będzie wilgotna ziemia, bo wtedy da się ją uformować....
Ziemi nie kupuj - trawnik powinien wzejść bez przysypywania nasion...
Marcin85 20:48, 04 maj 2013

Ok poczekam, dzięki za pomoc. Niestety nie wiem czy przed sianiem wałowali, wiem że grabili, nie było mnie przy tym. Grząsko jest bo od 3 dni pada, a w środę lało przez cały dzień. Naszczęscie ziemia ładnie chłonie wodę, no ale ziarenka się uformowały w kupkach. I tak czekają mnie dosiewki więc wtedy będę wałował, a czy stare nasionak wzejdą? Mam nadzieje że poprostu potrzebują więcej czasu.
zakol13 21:54, 04 maj 2013

Szkoda, że nie zmieszali nasion z innego jeszcze powodu: może się okazać, że trawa ze 'starych' nasion będzie wyglądała trochę inaczej od tej z 'nowych' nasion. U siebie mam nieszczęsny prostokąt w jednym miejscu, gdzie trawę siałem rok po reszcie i jest (i chyba już na zawsze pozostanie) ciemniejsza od reszty. Mieszanka oczywiście ta sama, ale rok różnicy.
Gardenarium 18:28, 05 maj 2013

Też ubolewam nad tym, że nie zmieszali nasion.

Tak jak pisałam gdzieś : najgorszym wrogiem zasianego trawnika są ulewy, tego praktycznie nie da się już naprawić, trzeba będzie jak trawnik wzejdzie patrzeć, gdzie nasion brakuje, chodzić, posypywać ziemią i dosiewać. To trwa długo i jest mozolne niestety. I trawnik juz z tymi wałkami nie wygląda najlepiej, bo w tych miejscach nasion jest zbyt dużo, sporo siewek gnije i zamiera.

Dlatego nie sieję trawników bo zawsze nam ulewa jak na złość niszczy.

Instagram Ogrodowiska
Marcin85 09:03, 07 maj 2013

No niestety na ulewę nie ma się wpływu. Trawa wzeszła, tak jak pisałem wczesniej z boku rosnie bardziej na ogrodzie słabiej, ale ruszyła (pewnie ze względu na 2 mieszanki). Dokupiłem jeszcze trawę tą samą i bede robił dosiewki. I tu pytanko. Kiedy robic dosiewke teraz, czy jeszcze czekac na wzrost? (przypominam ze tren grząski jeszcze) Chce tez uwałować teren. Byli moi zacni ogrodnicy i powiedzieli żeby czekać. Zrobie wam zdjęcia i wrzuce następnym razem. Teren sie zieleni ale jest nierówny.
Choc są puste połaty, głownie tam gdzie zairenka uformowały się w kupki to cieszy trawka
Gardenarium 09:32, 07 maj 2013

Jeśli grząsko to nie chodź po tym bo ślady powstaną.

Instagram Ogrodowiska
Marcin85 11:56, 07 maj 2013

Ślady już powstały, staram się nie chodzić ale wczoraj ogrodnik chodził, slady mam zamiar wyrównać walcem. Z tym że teren jest nierówny trochu przesadzilem, wrzuce zdjęcia wieczorem to ocenicie