Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Dominika11 07:41, 19 kwi 2016

Anusia napisał(a)

Mówisz o gadzetach aa już kupione i zapomniane Dzisiaj kupiłam liatrę na folkową rabatę. Tak się zastanawiałam aż w końcu ją wziełam.
eeee tam od razu zapomniane
liatrę też miałam, ale po reorganizacji ogrodu gdzieś mi ją wcięło
Anusia 07:43, 19 kwi 2016

Agatek napisał(a)
Ostróżki to potfory normalnie
a berberysa tniesz?
ja wczoraj kupiłam białe liatry naciągnęłam M fioletowe w doniczkach siedzą

Jeszcze nie ciełam, muszę przygotować się do lekcji na jego temat. Na liatry sama się naciągnęłam W tym roku ograniczyć chcę ilość rutbeki na folkowej. Może będzie bardziej przejżyście, chociaż lubię taki busz jak mi wyrasta. Zobaczymy co mi wyjdzie
MirellaB 07:48, 19 kwi 2016

A ja nie mam ostróżek
Uważnie będę obserwowała u Ciebie i może w przyszłym roku kupię
Agatek 09:19, 19 kwi 2016

Anusia napisał(a)

Jeszcze nie ciełam, muszę przygotować się do lekcji na jego temat. Na liatry sama się naciągnęłam W tym roku ograniczyć chcę ilość rutbeki na folkowej. Może będzie bardziej przejżyście, chociaż lubię taki busz jak mi wyrasta. Zobaczymy co mi wyjdzie

bo ten busz jest kolorowy
Karol99 15:37, 19 kwi 2016

Ostróżka ogromna. Berberysy też już u mnie w listkach.
LyraBea 17:24, 19 kwi 2016

Anusia napisał(a)
Witaj LyraBea
Fajnie, że zajrzałaś. Koniecznie załóż swój wątek, wtedy łatwiej będzie Ci nawiązać kontakt. Wiele osób na pewno przyjdzie Ci z pomocą Większość z nas buduje dopiero swój ogród od podstaw i potrzebujemy rad a nawet aprobaty w realizacji planów.
Co do lini kroplującej, tak naprawdę dopiero w tym roku się okaże jak jest skuteczna. Na ścianie od garażu mam zamontowany kran. Do niego mam podłączony krótki wąż, ten natomiast podłączony jest do wózka ze zwiniętym zwykłym wężem. Linie kroplujące będą na rabacie folkowej oraz przy tujach. Obie rabaty są długie i proste, więc nie muszę robić zawijasów itp. Rozkłożę linie wzdłóż na jednej i drugiej rabacie przy roślinach. Co dalej zrobię, rozwinę wąż z wózka i umocowaną złączką podłonczę do lini kroplującej. Każdy z węży ma szybkozłączki, więc nie jest trudno podłączyć lub rozłączyć je.
Fajnie by było jakbyś pokazała swój ogród, u mnie to dopiero początki. Pozdrawiam i zapraszam częściej.
Dziękuję za zaproszenie. Dokładnie tak samo bym musiała podłączyć kropelkowanie u siebie dopinając się do lezących węży z moim szlauchem. Niestety mąż za późno się obudził i w B już po asortymencie było. Będę musiała poczekać do kolejnej promocji.
Bardzo mi się spodobało Twoje zdanie, że nie tylko rad, ale i aprobaty przy działaniach w ogrodzie mi potrzeba. Do tej pory czaiłam się na Ogrodowisku właśnie bojąc się pokazać swoich chaotycznie skomponowanych rabat właśnie ze względu na krytykę, ale gdy pobyłam na forum zrozumiałam, że jeśli krytyka to wyłącznie konstruktywna i pomocna i więcej mogę zyskać przy Was niż stracić.
U mnie też dopiero początki i niewiele tego mam. Zaczęłam organizować teren wokół domu dopiero poprzedniej wiosny. Przytulone wokół domu rośliny posadziłam dosyć przypadkowo korzystając z tego, że jedynie tu mam nawiezioną ziemię. A trochę zielonego wykopałam z poprzedniego przyblokowego mojego ogrodu. W tym roku przyszła kolej na ogarnięcie terenu 31x40m2. Będę szczęśliwa, gdy uda mi się zasiać trawnik na tym terenie. Rabaty będą leżeć odłogiem i czekać na zasadzenia w miarę napływania funduszy i w miarę Waszej pomocy co do gatunków nasadzeń. Jedynie bukszpany posadziłam z odzysku oraz szpaler tuji. Póki jest mąż na urlopie pomaga mi glebogryzarką teren przygotować, potem zostanę sama na placu boju. Ogród pokażę. Ośmielona ciepłym przywitaniem do utworzenia własnego wątku przygotowuję się od kilku dni.
Mam nadzieję, że przyjmiecie zaproszenie

Agatek 19:08, 19 kwi 2016

LyraBea widzę, że masz a raczej miałaś takie podejście jak ja ja też strasznie się wstydziłam pokazać choć kawałek swojego ogródka dalej mam większość nieuporządkowaną ale powoli powstają moje rabatki na początku w głowie i na papierze czytam, notuję roślinki, połączenia itp.
powoli damy radę i też będziemy miała śliczne ogródki, w których będziemy się dobrze czuły
Anusia 07:16, 21 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
A ja nie mam ostróżek
Uważnie będę obserwowała u Ciebie i może w przyszłym roku kupię

Mirella w pojemnikach wysiałam samą niebieską ostróżkę. Ta w ogrodzie jest w różnych kolorach. Jak będziesz chciała to zbiorę Ci nasiona z fioletowej czy niebieskiej, którą będziesz chciała. Jest łatwa w uprawie, więc dasz sobie radę
Anusia 07:36, 21 kwi 2016

Beatko zaproszenie już przyjęte
Trafiłaś tutaj w samą porę. Powoli wątek będzie się rozwijał. Każde zdjęce posadzonej rośliny to Twoja historia na temat powstawania ogrodu. Co najważniejsze stwożysz go sama. Ja zaczynałam od warzywnika i posadzenia tuj, po wylewce fundamentu. Nie mogłam się powstrzymać Finanse ograniczają, więc robię tyle na ile mogę sobie pozwolić. W 80% wszystkie prace wykonuję sama, także dasz radę

Anusia 07:38, 21 kwi 2016

Karol99 napisał(a)
Ostróżka ogromna. Berberysy też już u mnie w listkach.

Sama jestem zaskoczona jej ogromem. wypuszcza juz pierwszego kwiata. Na razie pnie się w górę