Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

AnnaCh 12:02, 03 maj 2016

Aniu, śliczne tulipanki
A kolory mogą się mieszać. Czerwony jest dość ekspansywny. Kiedyś moja teściowa miała białe i czerwone mieczyki, po kilku latach były już tylko czerwone. Białe zrobiły się czerwone.
andziurex 15:03, 03 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
U mnie żonkile z B nie wylazły. Kupiłam białe i nic.
Z lupą ich szukałam... Nie ma...

Ja w ubiegłym roku miałam morze żonkili z B. Były zwykłe, białe i takie dwukolorowe. W tym roku wylazło z tych samych cebul może z 5szt. Co więcej, na tej samej rabacie posadziłam z 10 cebul żonkili, które moja córka przyniosła z harcerstwa, bo na wiosnę mieli te kwiaty sprzedawać w ramach jakiejś akcji. Z tych harcerskich cebulek nie weszła ani jedna! i to ani u mnie, ani u innych harcerzy ani na rabacie przy szkole gdzie co roku było żółto. Szachownice też kupiłam. Z jednego gatunku nie wyszła mi ani jedna, a z drugiego, tego w kratkę na 60 wsadzonych wylazło 7szt. Z tym że ta rabaty była przysypana korą i nakryta świerczyną dla zabezpieczenia Wrzosów przed mrozem. Stąd wnioskuję że te cebul chyba zmarzły w czasie bezśnieżnych mrozów. Nie wiem czy to jest możliwe, może się mylę, ale nie widzę innego wytłumaczenia. Zresztą podobnie mam z szafirkami. Co roku miałam wielkie kępy a teraz przykro patrzeć. Popuszczały liście w grudniu a potem zmarzły. Uroki ogrodnictwa
monteverde 16:59, 03 maj 2016

Anusia napisał(a)
Alejkę dalej wypatrzyłam nieco inny gatunek, jedne były bardziej zielone o tej samej nazwie Hiksi ale o połowę droższe a drugie nieco jaśniejsze po 10 zł za sztukę. Długo sę zastanawiałam, chciałam się dowiedzieć dlaczego są bardziej zielone. Odpowiedz była prozaicznie prosta dostały więcej 'papu'. Może troszkę były wyższe. Wybrałam największe okazy w ilości sztuk 8. Tak oto znalazły się w moim domu

no faktycznie malutka ta relacja Anuś w rajskim mi żarnowiec zmarzł to dobrze, że nie kupowałaś a cisy ładniutkie, pozdrawiam
MirellaB 17:51, 03 maj 2016

Masz tak czysto na rabatach, aż w oczy kłuje, żadnego zielska. Ja porządnicka nawet tak nie mam
MirellaB 17:51, 03 maj 2016

Masz tak czysto na rabatach, aż w oczy kłuje, żadnego zielska. Ja porządnicka nawet tak nie mam
Anusia 07:12, 04 maj 2016

olga80 napisał(a)
Aniu kiedyś w jakimś magazynie ogrodniczym czytałam o tulipanowych mutacjach.Masz teraz wyjątkową odmianę jedyną w swoim rodzaju
Jesli chodzi o kota to mój też jest obrażony jak nie dostanie do jedzenia tego co lubi. Moja babcia mówi,że pies ma pana a kot służącego i faktycznie coś w tym jest.

No coś w tym jest, bo mój rozpieszczony kot za wiele ostatnio ode mnie wymaga.
Anusia 07:13, 04 maj 2016

anabuko1 napisał(a)
Fajny koteczek, moja też wątróbkę lubi
a tulipcie,,, bardzo ładne

Dziękuję, tulipki cieszą oczy. Jesienią koniecznie muszę posadzić je w grupach by tworzyły duże plamy na rabatach
Anusia 07:23, 04 maj 2016

LyraBea napisał(a)

Śliczne tulipanki, ale że ja kociara, to nie mogłam pozostać obojętna na wdzięki Twojego kotełka. Prawie jak moja Maszeńka
Pozdrawiam znad kawki. Dzisiaj później, bo organizm chyba dał mi do zrozumienia, że już nie wyrabia i kazał mi spać do 10tej.

Niestety ogród nie jest dla leniwych. Wymaga i wzywa ale jak dla większości z nas jest w pewnym rodzaju relaksem pomimo tego, że coś strzyka w kościach i boli.
A mój kotełek rozpieszczony i sama jestem sobie winna Polegiwanie na parapecie ulubione zajęcieje oraz miętollenie łapą lawendy. To jego poduszka pod głowę
Anusia 07:24, 04 maj 2016

AnnaCh napisał(a)
Aniu, śliczne tulipanki
A kolory mogą się mieszać. Czerwony jest dość ekspansywny. Kiedyś moja teściowa miała białe i czerwone mieczyki, po kilku latach były już tylko czerwone. Białe zrobiły się czerwone.

No właśnie Aniu tak sobie też pomyślałam, że czerwony przeważył i tyle namieszał
Anusia 07:35, 04 maj 2016

andziurex napisał(a)

Ja w ubiegłym roku miałam morze żonkili z B. Były zwykłe, białe i takie dwukolorowe. W tym roku wylazło z tych samych cebul może z 5szt. Co więcej, na tej samej rabacie posadziłam z 10 cebul żonkili, które moja córka przyniosła z harcerstwa, bo na wiosnę mieli te kwiaty sprzedawać w ramach jakiejś akcji. Z tych harcerskich cebulek nie weszła ani jedna! i to ani u mnie, ani u innych harcerzy ani na rabacie przy szkole gdzie co roku było żółto. Szachownice też kupiłam. Z jednego gatunku nie wyszła mi ani jedna, a z drugiego, tego w kratkę na 60 wsadzonych wylazło 7szt. Z tym że ta rabaty była przysypana korą i nakryta świerczyną dla zabezpieczenia Wrzosów przed mrozem. Stąd wnioskuję że te cebul chyba zmarzły w czasie bezśnieżnych mrozów. Nie wiem czy to jest możliwe, może się mylę, ale nie widzę innego wytłumaczenia. Zresztą podobnie mam z szafirkami. Co roku miałam wielkie kępy a teraz przykro patrzeć. Popuszczały liście w grudniu a potem zmarzły. Uroki ogrodnictwa

Bardzo duże straty poniosłaś. Szkoda, dzieciaki pewnie czekały na wysyp żonkili. Gdyby były normalne zimy toby nic takiego się nie wydarzyło. Kołderka śnieżna w naturalny sposób osłania rośliny przed mrozem a trzeba zaóważyć, że mieliśmy klejną zimę prawie bez śniegu.