Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Anusia 21:52, 21 mar 2019

Joku napisał(a)
Bardzo ładne bratki wybrałaś. Ja jeszcze nie kupiłam, zastanawiam się nad tonacją. Ale pewnie skończy się wybraniem tego co mają w pobliskim ogrodnictwie.

Co roku zawsze wybierałam fiolety, białe lub niebieskie. Teraz tak dla odmiany. Kupione w sieciówce, nawet było w czym wybierać.
Agatek 08:20, 22 mar 2019

Aniu jakie fajne czochy masz
Bratki w żółtym kolorze na pewno będzie dobrze w ogrodzie widać
anabuko1 20:10, 22 mar 2019

Anusia napisał(a)
Mój mały pomocnik zawsze towarzyszy mi przy pracy. I tym razem mnie nie zawiódł.

Obsadziłam trzy białe donice. Jedną przed wejściem i dwie na tarasie.

Te nasze koty to jak pieski. Moja też mi towarzyszy
Piękne bratki
Anusia 09:17, 23 mar 2019

Agatek napisał(a)
Aniu jakie fajne czochy masz
Bratki w żółtym kolorze na pewno będzie dobrze w ogrodzie widać

Sezon wiosenny zaczęłam od takich kolorków. Pierwszy raz. Bordowy kolor chciałam czymś przełamać a pasowały tylko te bratki groszkowe bordowo-żółte. W ten weekend za wiele nie podziałam, bo mam gości a póżniej do mamy jedziemy.
Anusia 09:22, 23 mar 2019

anabuko1 napisał(a)

Te nasze koty to jak pieski. Moja też mi towarzyszy
Piękne bratki

Pazurek wybitnie ze mną jest emocjonalnie związany. Jeszcze się bawi roślinami to mi poprzeszkadza, udaje, że mnie 'straszy'. Cudak taki, słodki.
martaibartek 11:40, 23 mar 2019

Aniu witam w nowym sezonie
Jakie plany na ten 2019? Mam pytanie o róże okrywowe na murku-jak mocno je tniesz?
Pozdrawiam serdecznie :*
Anusia 17:54, 23 mar 2019

Cześć Marta. Sezon rozpoczęty. Róże okrywowe planuję wycinać w poniedziałek. Wczoraj przyjżałam się im i zastanawiałam się jak je przyciąć w tym sezonie. Większość to stare pędy. Usunę wpierw martwe do zera wiadomo. Potem przytnę młode silne pędy na trzy może cztery oczka. Wszystko zależy też od tego gdzie rozpoczyna się rozgałęzienie. Moje maja długie pędy więc zdarza się, że zostawiam nieco dłuższe ( tnę wyżej) Ogólnie okrywowe przycina się krótko. Stare zależnie od kondycji usuwamy. To takie moje doświadczenie.

Plany są, na pewno część zrealizuję, może uda się wszystkie. Sprecyzuję nieco póżniej. Szkoda, że nie masz własnego wątku. Może jednak założysz? Macham i zaglądaj częściej.
Gardener27 21:07, 23 mar 2019

Osobisty pomocnik uroczy a bratki w donicach dają wiele radości.

Sporo zatem pracy przed Tobą w poniedziałek, z różami trzeba ostrożnie i rozsądnie. Ja dziś skończyłem swoje przycinać, już prawie listki miały więc nie było sensu dalej czekać.
BASIA8 22:43, 23 mar 2019

Anusia piękne bratki kupiłaś czytam o cięciu róż Ja dziś sporo w ogródeczku podziałałam- trawy przecięte- Mąż przy największych pomógł rozchodniki przecięte a na koniec zrobililismy wielkie ognisko
Anusia 21:01, 25 mar 2019

Gardener27 napisał(a)

Osobisty pomocnik uroczy a bratki w donicach dają wiele radości.

Sporo zatem pracy przed Tobą w poniedziałek, z różami trzeba ostrożnie i rozsądnie. Ja dziś skończyłem swoje przycinać, już prawie listki miały więc nie było sensu dalej czekać.

Dokładnie, róże po trzech sezonach mają stare pędy. Młodych wypuściły o wiele mniej. Trzeba się zastanowić co wyciąć a co zostawić. Dzisiaj z cięcia róż nici. Pogoda płatała figle. Z rana padał grad, pózniej deszcz a po nim deszcz ze śniegiem. Lodowate powietrze nie pozwoliło za bardzo wyjść do ogrodu. Wykorzystałam dzień na porządki.