Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Anusia 17:01, 14 kwi 2015

MirellaB napisał(a)

Ha ha oglądasz może program "Będzie pan zadowolony"?
Do wtorku, tylko którego, ja już znam te wszystkie teksty magików jak się budowaliśmy.
Marta daj znać czy ten żel działa zadowalająco, czy zostać przy moim nożu?

No i dubel. W takim razie tutaj odpowiem Ci na Twoje pytanie.
Miejce dla niej wybrałam troszkę przed różami. Jutro zrobię zdjęcie to będzie widać w jakiej odległości od róż posadziłam. Właśnie doczytałam się, że nie powinnam tak, gdyż róże lubią więcej wody a lawenda najlepiej rośnie jak ma dobry drenaż i podłoże żwirowate nawet.
Warmia 17:22, 14 kwi 2015

U mnie lawenda urosła tak wielka, że moim różom zostało bardzo mało miejsca i kiepsko rosły i do tego zaczęły mocno chorować. Kiedyś oglądałam "Maję w ogrodzie" i ktoś tam właśnie mówił, że to jest mit, że najlepsze towarzystwo dla róż to lawenda.
Agatek 17:31, 14 kwi 2015

moja lawenda na glinie, ma chyba dość wilgotno i ładnie rośnie, tfuuuu tfuuu
Anusia 19:15, 14 kwi 2015

Warmia napisał(a)
U mnie lawenda urosła tak wielka, że moim różom zostało bardzo mało miejsca i kiepsko rosły i do tego zaczęły mocno chorować. Kiedyś oglądałam "Maję w ogrodzie" i ktoś tam właśnie mówił, że to jest mit, że najlepsze towarzystwo dla róż to lawenda.

Róża i lawenda to dwa różne środowiska, dlatego piszą aby nie sadzić obok siebie.
Warmia 19:21, 14 kwi 2015

Anusia napisał(a)

Róża i lawenda to dwa różne środowiska, dlatego piszą aby nie sadzić obok siebie.

Tylko, że w wielu miejscach piszą, że to najlepsze połączenie i wielu ludzi tak sadzi. Ja też, hi, hi Teraz już wiem, że muszę rozdzielić te roślinki.
Warmia 19:23, 14 kwi 2015

Aha, sprawdziłam, randap chyba działa, bo liście mlecza zaczynają czernieć. Mam nadzieję, że to efekt randapu.
Anusia 19:26, 14 kwi 2015

Agatek napisał(a)
moja lawenda na glinie, ma chyba dość wilgotno i ładnie rośnie, tfuuuu tfuuu

Być może u Ciebie nie taka straszna glina dla lawendy Generalnie lawenda nie lubi gleby ciężkiej.
Anusia 19:29, 14 kwi 2015

Warmia napisał(a)
Aha, sprawdziłam, randap chyba działa, bo liście mlecza zaczynają czernieć. Mam nadzieję, że to efekt randapu.[/quote

Ooo to super wiadomość! Poobserwuj przez kilka dni.
AnnaCh 19:31, 14 kwi 2015

Anusia napisał(a)
Być może u Ciebie nie taka straszna glina dla lawendy Generalnie lawenda nie lubi gleby ciężkiej.

Ja właśnie w sobotę sadziłam lawendę i w dołki mieszałam jej ziemię z piaskiem, bo też słyszałam, że lubi lekką glebę, przepuszczalną.
Anusia 19:37, 14 kwi 2015

Ania ja u Ciebie a Ty u mnie Dobrze zrobiłaś sypiąc piasek. Ja też wsypałam tylko towarzystwo chyba jej muszę zmienić. Jutro zrobię zdjęcie.