Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

jolanka 17:25, 06 kwi 2017

Ty znowu mnie denerwujesz Ale tulipany będą
jankosia 21:54, 06 kwi 2017

Oglądałam ostatnio świdośliwy ale olcholistne w odmianie takiej typowo na owoc. Zwróciłam na nie uwagę w szkółce bo pięknie prezentowały się w pąkach. Pomyślałam że zajrzę najpierw do ciebie prosząc o foty pąków larmackiej i masz- są- równie piękne Teraz w ogóle wszędzie dookoła śliwki robią super robotę
MirellaB 10:30, 07 kwi 2017

Exotiki najszybciej kwitną U mnie w pełnym rozkwicie.
Od kilku dni pogoda niezbyt i inne tulipany stoją w miejscu. Czekam na poprawę pogody
AgataP 10:45, 07 kwi 2017

U mnie w ogrodzeniu rosną ałycze - równie pięknie kwitną
Na tulipany czekam u Ciebie, u mnie wyżarte. Chyba będę sadzić w doniczkach tylko, koniec wypasu dla nornic
Kasya 11:52, 07 kwi 2017

jankosia napisał(a)
Oglądałam ostatnio świdośliwy ale olcholistne w odmianie takiej typowo na owoc. Zwróciłam na nie uwagę w szkółce bo pięknie prezentowały się w pąkach. Pomyślałam że zajrzę najpierw do ciebie prosząc o foty pąków larmackiej i masz- są- równie piękne Teraz w ogóle wszędzie dookoła śliwki robią super robotę

a w Wawie na pl. Bankowym ustawili kilkanascie wielkich donic z takimi ladnie uksztaltowanymi swidosliwami, niedlugo zakwitna
bardzo modne sie zrobily...a kiedys takie niedoceniane

Renia, odpowiedzialam ci o ciemiernikach, a ty nie masz jeszcze ??
jankosia 17:26, 07 kwi 2017

Kasya napisał(a)

a w Wawie na pl. Bankowym ustawili kilkanascie wielkich donic z takimi ladnie uksztaltowanymi swidosliwami, niedlugo zakwitna
bardzo modne sie zrobily...a kiedys takie niedoceniane

Renia, odpowiedzialam ci o ciemiernikach, a ty nie masz jeszcze ??

Ja o śliwkach bardziej ogólnie myślałam ale niech ci będzie Świdośliwy ok, ale ja raczej o bardziej dzikich krzaczkach myślałam. Teraz tylko je widać bo zaczynają kwitnąć i pokrój dużych krzaczków widoczny... Potem już człowiek tylko chaszczami nazwie i wzrok odwróci

P.S. Świdośliwy kiedyś były traktowane jak roślina żywopłotowa. Gdzieniegdzie nadal można ją tak w dużych ilościach z gołym korzeniem zakupić, ale zobaczyć już mniej. W sumie to nie wiem dlaczego... Hmm... Może jak ligustr? Po prostu przestał się podobać i out? Hmmm, muszę poczytać S może któraś z dziewczyn wie
Milka 17:52, 07 kwi 2017

malkul napisał(a)
mi też

Nie może być
Kasya 17:58, 07 kwi 2017

Renia pokaz ta donice z ciemiernikami
ren133 23:00, 07 kwi 2017

Kochani milo mi bardzo, że takim powodzeniem cieszą się ŚŚ ... tulipany powstrzymało przed rozkwitem znaczne ochłodzenie ... może to i dobrze, bo będą dłużej cieszyć Ostatnie dwa dni minęły mi na malo ogrodowych czynnościach ale w sumie bardzo dobrze, że przypadlo to na okres dwudniowych opadów deszczu ... wszystko pięknie się zieleni z trawnikiem na czele... jeszcze troszeczkę dokarmię tylko bukszpany bo część jednak przyżółconych szpeci

Mam nadzieję, że jutro przestanie w końcu padać i będę miała okazję podziałać w ogrodzie ... a pozostało:
* ułożyć ekobordy przy ściance wodnej (niestety ciągle czekamy na wyspawanie zbiornika na wodę)
* rozłożyć korę na reksiowej
* ciachnąć kostki na grabowej
* wysypać żwirek na frontowych rabatach
* doszlifować i pomalować wszystkie białe murki
* przyciąć żywoplot
* florovit i pinivit
* ukorzenić ścinki bukszpanowe
* zamówić żwirek do wysypania przy ściance (tylko jaki ciemnoszary czy jednak jasny?)
i pewnie jeszcze coś się znajdzie
Krys 23:42, 07 kwi 2017

Ale mega plany na jutro a gdzie zamawiasz kamyczki czy zwirek?