Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

nawigatorka 21:30, 08 kwi 2017

ren133 napisał(a)

Te świeżo posadzone buksy nie mają jeszcze świeżych przyrostów ... musiałam je skorygować ni były regularnie cięte ... a Ty kiedy ciachasz?
a rozumiem. Staram się czekać aż młode przyrosty zdrewniała. Choc ostatnio koryguje tylko to co bardzo trzeba
ana_art 21:41, 08 kwi 2017

ren133 napisał(a)

Ok ... a jest jeszcze coś takiego jak sama pianka poliuretanowa np gr 60mm
a ją się spryskuje powierzchnie? jak to technicznie wygląda, wiesz? no i pewnie to trzeba jeszcze jakoś zabezpieczyc przed kontaktem z ziemią?
ren133 21:44, 08 kwi 2017

nawigatorka napisał(a)
a rozumiem. Staram się czekać aż młode przyrosty zdrewniała. Choc ostatnio koryguje tylko to co bardzo trzeba

I kiedy to zazwyczaj wypada?
ren133 21:52, 08 kwi 2017

ana_art napisał(a)
a ją się spryskuje powierzchnie? jak to technicznie wygląda, wiesz? no i pewnie to trzeba jeszcze jakoś zabezpieczyc przed kontaktem z ziemią?

Wygląda jak styropian do ociepleń ... no ale jest droższe ... ja mam to na co dzień więc tak mi sie nasunęło a poza tym zastosowaną płytę mam z rdzeniem poliuretanowym właśnie ... izolacja jak 100mm styropianu ... no tylko nie wiem czy jest aż taka potrzebna ...
Makusia 22:30, 08 kwi 2017

Renia ta ścianka jest magiczna po prostu! Ale będzie cud miód jak już ruszy!
ren133 07:21, 09 kwi 2017

siakowa napisał(a)
renia masz tak cudnie że az Ci powiem żeby nie przesłodzić wypowiedzi że współczuje Ci okresu cięcia buszpanów

Przegapiłam Twój wpis KAsia sorry ...
Bukszpany mam już w 80% pociachane (wszystkie kupowane w ubiegłym sezonie jesienią i takie, których nie cięłam jeszcze oraz wiosenne zakupy) pozostało mi tylko skorygować te w donicy i na froncie ... zastanawiam się tylko kiedy to zrobić? bo póki co dobrze wyglądają moze te w donicy jakieś wybujałe

Kaśka ja uwielbiam ciąć moje kuleczki ... tylko to sprzątanie mnie dobija ...

PS Policzyłam ... mam 90szt kulek
ren133 07:22, 09 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Renia ta ścianka jest magiczna po prostu! Ale będzie cud miód jak już ruszy!

I ją pomaluję bo oczywiście nie wyrobiliśmy sie z tym wczoraj dzieki
ana_art 07:58, 09 kwi 2017

ren133 napisał(a)

Wygląda jak styropian do ociepleń ... no ale jest droższe ... ja mam to na co dzień więc tak mi sie nasunęło a poza tym zastosowaną płytę mam z rdzeniem poliuretanowym właśnie ... izolacja jak 100mm styropianu ... no tylko nie wiem czy jest aż taka potrzebna ...
pewnie czym grubsze tym lepsze, tylko muszę uwzględnić fakt ze donice maja miec określoną szerokość ze względu na miejsce, sam materiał czyli takie płyty z których maja być te donice mają swoją szerokość,wiec jak do tego dojdzie ograny styropian to zawiele miejsca na rośliny nie zistanie. Zastanawiam sie tez jak zabezpieczyć tą izolacje przed wpływem ziemi
Kawa 08:53, 09 kwi 2017

90 kulek
ren133 09:05, 09 kwi 2017

ana_art napisał(a)
pewnie czym grubsze tym lepsze, tylko muszę uwzględnić fakt ze donice maja miec określoną szerokość ze względu na miejsce, sam materiał czyli takie płyty z których maja być te donice mają swoją szerokość,wiec jak do tego dojdzie ograny styropian to zawiele miejsca na rośliny nie zistanie. Zastanawiam sie tez jak zabezpieczyć tą izolacje przed wpływem ziemi

Ja mam donicę szeroką wewnątrz na 48cm i 38cm drugą ... a jak to wygląda u Ciebie?
A w sumie czemu musi być z płyt betonowych? Jeśli jesteś ograniczona szerokością to rób z płty warstwowej gr 60mmm + cieniutki styropian 20mm i masz wyizolowaną ściankę z tynkiem

PS Myślę, że pianki czy styropianu nie trzeba zabezpieczać